EXCLUSIV | Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie: ”Sistemul imunitar al femeilor însărcinate se modifică pe parcursul sarcinii/ Medicamentele pentru a trata COVID-19 nu afectează fătul și nu produc malformații”

EXCLUSIV | Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie: ”Sistemul  imunitar al femeilor însărcinate se modifică pe parcursul sarcinii/ Medicamentele pentru a trata COVID-19 nu afectează fătul și nu produc malformații”
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie despre gravide și coronavirus. Sursă FOTO: csid.ro
Publicat: 07/04/2020, 20:57
Actualizat: 06/04/2021, 14:50

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie, a vorbit pentru GÂNDUL. RO despre  impactul coronavirusului asupra gravidelor în această perioadă și sfaturile pe care le are pentru acestea. Mesajul  principal al medicului primar în obstetrică-ginecologie este ca femeile însărcinate să stea izolate, pentru că sistemul imunitar se modifică în perioada sarcinii și pot fi afectate de unele infecții respiratorii, precum și de COVID-19. Dr. Dumitrescu transmite viitoarelor mămici să raporteze eventualele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) furnizorului de servicii medicale, să sune la 112. De asemenea, spune că tot mai multe mămici se tem să nu se infecteze cu coronavirus din spitale, însă dorește să le liniștească, pentru că „există zone separate în fiecare spital și sunt triate înainte de a fi internate”.

GÂNDUL.RO: Femeile însărcinate se tem să vină la consultații sau să nască la spital în această perioadă?

Dr. Ruxandra Dumitrescu: Există o teamă de a se infecta din spital. Pacientele care au infectia cu COVID-19 nu se întâlnesc cu cele sănătoase, este important de știut pentru viitoarele mămici. Există zone separate în fiecare spital și sunt triate  înainte de a fi internate.

GÂNDUL.RO: Poate fi transmis  COVID-19 de la mamă la făt?

Dr. Ruxandra Dumitrescu:  Nu se transmite de la mamă-făt, există anticorpi în sânge. Potrivit OMS, până în prezent, virusul nu a fost găsit în probe de lichid amniotic sau lapte matern.

GÂNDUL.RO: Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de infecție cu COVID-19?

Dr. Ruxandra Dumitrescu : Datorită modificărilor corpului și sistemului imunitar, femeile însărcinate pot fi afectate de unele infecții respiratorii, precum și de COVID-19. Sunt deprimate-imunitar, astfel au un număr mai mare, în general, cu viruși. Infecția cu bacterii și viruși apare într-o proporție mai mare la deprimații-imunitari, la bolnavii de cancer, de HIV, bolnavii cardio-vasculari.

Prin urmare, este important ca femeile însărcinate să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de COVID-19 și de a raporta eventualele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) furnizorului de servicii medicale, să sune la 112, iar în urma prezentării simptomelor se va decide dacă va fi trimisă ambulanța pentru bolnavii cu COVID-19.

GÂNDUL.RO: Este recomandabil ca femeile însărcinate suspectate sau confirmate cu COVID-19 să nască prin cezariană?

Dr. Ruxandra Dumitrescu: Sfatul OMS este ca secțiunile de cezariană să fie efectuate numai atunci când sunt justificate medical. Modul de naștere trebuie individualizat și bazat pe preferințele unei femei, alături de indicațiile obstetrice.

GÂNDUL.RO: Medicamentele pentru a trata COVID-19 în perioada sarcinii afectează fătul?

Dr. Ruxandra Dumitrescu:  Medicamentele pentru a trata COVID-19 nu afectează fătul și nu produc malformații. Medicamentele se pot administra în perioada sarcinii.

GÂNDUL.RO: Există vreun risc pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate prin inseminare artificială în această perioadă?

Dr. Ruxandra Dumitrescu: Se face o testarea pentru COVID-19 înainte ca pacienta să benefieze de inseminarea artificială. Nu există un risc în perioada sarcinii, pentru că ulterior pacienta rămâne izolată acasă.

Medicul primar în obstetrică-ginecologie transmite viitoarelor mămici că o pot contacta, în contextul în care tot mai multe paciente sunt confuze în această perioadă și se tem că nu vor mai avea posibilitatea de a beneficia de o consultație sau că nu vor fi asistate la naștere: „Vă aștept în continuare la consultație pentru sarcină și urgențe ginecologice”.

Medic primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu este recunoscută atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional pentru supraspecializarea în tratamentul infertilității cuplului, competență în laparoscopie, histeroscopie, ecografie în obstetrică ginecologie, dar și competență în medicină materno fetală.

 Dr. Ruxandra Dumitrescu este membru fondator al Societății de Endometrioză din România, membru al European Society of Human Reproduction and Embriology (ESHRE), și al International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology (ISUOG). 

 

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii