EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1

EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1
Clotilde Armand dosar penal
Publicat: 28/09/2022, 20:02
Actualizat: 28/09/2022, 20:40

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 confirmă că a început cercetările într-un dosar penal în care este vizată Clotilde Armand, pentru că ar fi menținut-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, ancheta fiind începută în urma plângerii făcute de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Procurorii au trimis la Secția 4 Poliție dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, dar și pentru uzurpare de calități oficiale.

Anchetatorii urmează să verifice mai multe documente și să audieze persoane, printre acestea fiind, cel mai probabil, și primarul Clotilde Armand, viceprimarul Oliver Păiuși și arhitecta-șefă Bianca Buzdugan.

Plângerea făcută de Alexandru Pânișoară a fost înregistrată în 25 august la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care în aceeași zi a deschis un dosar penal de cercetare in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și uzurpare de calități oficiale, potrivit datelor transmise de procurori, la solicitarea președintelui ADU.

Dosarul penal deschis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, după plângerea făcută de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, pentru presupuse fapte ale primarului Clotilde Armand

Uzurpare de calități oficiale, fapta prevăzută de articolul 258 din Codul Penal, este atunci când o persoană folosește fără drept o calitate oficială care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

”Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii”, potrivit aceluiași articol.

Abuzul în serviciu, prevăzut de articolul 297 din Codul Penal și pedepsit cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, este ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Articolul 298 din Codul Penal, privind neglijența în serviciu, prevede că ”încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Alexandru Pânișoară spune că mai așteaptă de la procurori și confirmarea unei alte plângeri penale, făcută tot pe numele primarului Clotilde Armand, pentru realizarea unor lucrări de construire la un monument istoric fără a avea autorizațiile necesare pentru astfel de clădiri.

Clotilde Armand, reclamată la Parchet pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe

În plângerea făcută în august la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, Alexandru Pânișoară a reclamat-o pe Clotilde Armand pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe Bianca Buzdugan.

Arhitecta-șefă a Sectorului 1 este ținută în funcție prin decizia primarului Clotilde Armand, deși nu ar fi promovat concursul pentru ocuparea postului, organizat în martie 2021. Decizia de menținere în funcție ar fi fost reînnoită de două ori de atunci, din iulie până în decembrie 2021 și apoi până în iunie 2022, situație care contravine legii, susține Pânișoară.

În aceeași plângere, Alexandru Pânișoară o acuză pe Clotilde Armand că și-ar fi delegat ilegal unele atribuții către viceprimarul Oliver Păiuși.

”În Primăria Sectorului 1, Primarul Clotilde Armand și-a delegat atribuțiile în urbanism și construcții viceprimarului Oliver Păiuși, încă de la începutul anului trecut. Este important să înțelegem că, deși primarul își poate delega atribuțiile, există și excepții de la regulă. De exemplu, conform legilor în vigoare, atribuțiile legate de urbanism și construcții trebuie îndeplinite exclusiv de primar. Astfel, exercitarea acestora de o altă persoană decât Primarul constituie infracțiunea de uzurpare de calități oficiale”, acuză Alexandru Pânișoară.

Plângerea depusă de Alexandru Pânișoară în luna august a fost formulată și împotriva arhitectei-șefe a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, a secretarului general, Ionescu Lavinia, și a directorului executiv al Direcției Juridice, Mirona Georgiana Mureșan.

Documente avizate de arhitecta-șefă a Sectorului 1 ar putea fi anulate în instanță

Agenția Națională a Funcționarilor Publici a eliberat un document care atestă că numirea de către primarul Clotilde Armand a Biancăi Buzdugan în funcția de arhitect-șef al Sectorului 1 nu a fost notificată de Primărie.

Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, susține că, din cauza acestei situații, documentele semnate după 1 iulie de Bianca Buzdugan nu au valoare juridică, ele putând fi contestate în instanță în orice moment, întrucât au fost avizate de o persoană fără calitate.

La  solicitarea ADU, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a răspuns că ”Primăria Sectorului 1, Municipiul București, nu a notificat Agenția cu privire la exercitarea temporară a funcției publice specifice de Arhitect-șef al Sectorului 1, Municipiul București de către doamna Buzdugan Bianca în perioada 01.07.2022 – 31.12.2022. De asemenea, instituția publică respectivă nu a transmis către ANFP dispoziția nr. 2483/01.07.2022”.

Practic, Bianca Buzdugan semnează ilegal autorizații de construire și certificate de urbanism, pentru că ea ”ocupă temporar funcția publică de conducere de șef serviciu”, nicidecum de arhitect-șef, conform răspunsului ANFP, transmis la solicitarea Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”