Experții contabili din dosarul lui Marian Oprișan, trimiși în judecată după ce ar fi încercat să-i favorizeze pe inculpați

Experții contabili din dosarul lui Marian Oprișan, trimiși în judecată după ce ar fi încercat să-i favorizeze pe inculpați
Publicat: 03/02/2015, 17:08

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție le-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe expertele financiar-contabile Ileana Roxana Cernea (Pintea), pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual, și Elena Valentina Mușuroiu, pentru complicitate la favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu.

Expertul Liviu Macovei a fost trimis în judecată în libertate, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, arată marți DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Ileana Roxana Cernea (Pintea) a fost desemnată de instanță, la termenul din 10 iulie 2014, să efectueze expertiza financiar-contabilă în dosarul în care este judecat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, alături de alte persoane. Dosarul este judecat din iunie 2006 și a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind la Judecătoria Cluj-Napoca.

Ulterior, la termenul de judecată din 25 septembrie 2014, instanța a încuviințat cererea formulată de avocatul lui Marian Oprișan de înlocuire a expertului inițial recomandat, cu expertul Elena Valentina Mușuroiu.

Expertiza financiar-contabilă trebuia făcută de Ileana Roxana Cernea, însă aceasta a fost de acord ca Elena Mușuroiu să conceapă și să întocmească raportul de expertiză, acceptând concluziile consemnate de către aceasta.

„Raportul, în care se statua inexistența vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnată de instanță, fără a verifica realitatea afirmațiilor cuprinse în acest document, încălcând principiul și totodată dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal în fața legii și interesul participanților la procesul penal și al statului în aflarea adevărului și respectarea legii. În acest fel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana l-a ajutat pe inculpatul trimis în judecată, în sensul împiedicării sau îngreunării tragerii sale la răspundere penală, prin crearea unei situații apte se genereze pronunțarea unei soluții de achitare față de acesta. De asemenea, a atestat în cuprinsul raportului de expertiză, în mod nereal, faptul că a întocmit expertiza înregistrată la registratura Judecătoriei Cluj-Napoca, în data de 09.01.2015”, au scris procurorii DNA în rechizitoriu.

Liviu Macovei, expert parte al lui Valeriu Iacob, inculpat în dosarul de la Judecătoria Cluj-Napoca, este acuzat că a acceptat să semneze raportul de expertiză financiar-contabilă, deși știa că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanță, Ileana Cernea.

„În calitate de expert parte al altui inculpat judecat în același dosar, Macovei Liviu a înlesnit încălcarea atribuțiunilor de serviciu de către inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana, cu consecința directă a vătămării drepturilor și intereselor părților din dosar și a statului, prin semnarea, în data de 08.01.2015, a raportului de expertiză financiar-contabilă din dosarul menționat, raport despre care cunoștea că nu a fost întocmit de către expertul numit de către instanță, ci de către expertul parte Mușuroiu Elena Valentina”, au precizat procurorii.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului București.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprișan (PSD) a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpați vicepreședintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcției Economice, Ion Costeanu, directorul Direcției Tehnice, Liviu Rusu, fost șef Serviciu Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică a Consiliului Județean.

Procurorii au susținut că o comisie de licitație de la Consiliul Județean, numită de Marian Oprișan, ar fi încredințat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, virați de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzații se refereau la achiziția corpului de clădiri de la „Căprioara” și la sumele cheltuite pentru întreținerea unităților de protocol Vila „Rucăr” și „Hanul dintre Vii”, situate în localitățile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreținerea cărora Consiliul Județean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Dosarul a fost strămutat de mai multe ori la diferite instanțe, iar din 7 iulie 2010 se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca. În 22 ianuarie a avut loc ultimul termen, sentința urmând să fie pronunțată în 5 februarie. Indiferent de decizia magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca, hotărârea va putea fi contestată, sentința definitivă în acest caz urmând să fie dată de Tribunal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun