Explicațiile oficiale pentru clipul Rusiei și „Cumințenia Pământului”: „I-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare”

Explicațiile oficiale pentru clipul Rusiei și „Cumințenia Pământului: „I-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare
Publicat: 09/10/2016, 10:19

”Povestea este simplă, ca un ou, ca pâinea. Când am ajuns aici era perioada concediilor. De câte ori treceam prin Piața Victoriei spre vizitele pe care le făceam colegilor din corpul diplomatic, vedeam această fotografie uriașă pe fațada clădirii guvernului. Eu nu înțeleg bine românește și mi-am întrebat colegii despre ce este vorba. Și mi-au spus că este o campanie națională pentru strângerea de fonduri ca să se cumpere această statuie a lui Brâncuși, ca un semn de recuperare a moștenirii naționale. Le-am spus, foarte bine, de ce nu, să arătăm că susținem această campanie. Dar, mi-au spus că din păcate pe rețelele de socializare, campania este însoțită de un fel de videoclip care pleacă de la presupunerea că nimic bun nu poate să apară dinspre Rusia. Și în acest context în mod particular au învinuit Rusia Dumnezeu știe pentru ce. Așa că am simțit că trebuie să avem și noi o opinie în această privință, tot pe rețelele de socializare”, a detaliat ambasadorul într-un interviu acordat Digi24.

El a precizat că nu poate spune că a fost inițiativa sa personală, ci a fost un grup din ambasadă, pe ale cărui sfaturi și donații s-a bazat – ”modeste, dar simbolice”.

”Iar, ca rezultat, din păcate, până acum, chiar dacă nu am primit vreo dovadă că ar fi ceva neprietenos în filmul nostru, suntem nevoiți să facem față unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe. Ni s-a spus că nu avem dreptul la o opinie. Pretextul lor era că acel film mai lung, neprietenos, era o inițiativă privată, iar inițiativa noastră ar fi una oficială. Nu este una oficială, este o reacție umană firească la evenimentele care au loc. Dacă un popor adună bani să își răscumpere moștenirea, ne exprimăm solidaritatea. Nimeni nu este împotriva unui astfel de lucru. Dar dacă este însoțită (campania, n.r.) de provocări, de sentimente neprietenoase împotriva țării mele, nu pot sta deoparte. Trebuie să îmi exprim opinia”, a motivat Kuzmin.

Pe de altă el a menționat că nimeni nu i-a spus până în prezent ”ce anume a fost neprietenos în adevăratul sens al cuvântului, nu la emoțiile cuiva în mod personal sau ale unui anume grup” în materialul video al Ambasadei.

”Vă pot spune că până acum am discutat deja despre această chestiune, m-am familiarizat cu ea nu doar de pe rețelele de socializare, dar am vorbit personal cu mai mulți oameni. Și nu am auzit comentarii de genul celor pe care le aud pe rețelele de socializare. Că este un act neprietenos, umilitor și așa mai departe. După părerea mea, dacă vrem să învățăm ceva despre partenerii și vecinii noștri, despre poziția lor, trebuie să le lăsăm înainte de toate dreptul să își exprime opinia”, a adăugat el.

Întrebat de ce încă mai simte Rusia nevoia să ne învețe istorie, Valeri Kuzmin a replicat că România nu ar trebui să ia acest film drept o declarație oficială semnată și parafată a Rusiei.

”Vă pot dezvălui un secret: i-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare, dacă vreți (la campania Cumințenia Pământului ”Ultimul tren”, n.r.). Nu vă spun că aceasta este o interpretare perfectă a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor noștri din România drept una pozitivă. Repet, nu este o poziție formală a Rusiei, nu este poziția unei adunări de istorici, a unei comisii comune, este opinia mea. Imaginați-vă că istoria nu știe la condițional sau modul subjonctiv, imaginați-vă că armata română nu s-ar fi alăturat alianței împotriva imperiului turc, în acel război. Poate că prima recunoaștere internațională a independenței României ar fi fost amânată, poate până la începutul primului război mondial”, a detaliat el.

Ambasada Rusiei a anunțat recent o contribuție ”modestă” de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului, demers însoțit de un clip-replică la cel realizat de Papaya Advertising, care face referire la instaurarea comunismului, reprezentanța diplomatică susținând că România s-a reconstruit economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice.

”Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial – armata rusă și armata română luptă împreună pentru independența României. Al Doilea Război Mondial – armata sovietică și armata română luptă împreună pentru independența Europei. Industrializarea României – România se reconstruiește economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să învețe istoria adevărată. Ambasada Federației Ruse în România donează pentru Cumințenia Pământului. România trebuie să își recupereze valorile, copiii trebuie să învețe istoria adevărată”, se arată în videoclip.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații