Familia Mararu, ținta mai multor atacuri mafiote, de-a lungul anilor. Cel mai recent: asasinatul la comandă din 2010 în care a fost ucis Gheorghe Mararu

Familia Mararu, ținta mai multor atacuri mafiote, de-a lungul anilor. Cel mai recent: asasinatul la comandă din 2010 în care a fost ucis Gheorghe Mararu
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 26/02/2013, 22:58

Mașinile celor doi frați au fost incendiate între 2006 și 2008, autorii fiind persoane din anturajul lui Puiu Mironescu, pus sub acuzare, de altfel, pentru instigare la uciderea din 14 noiembrie 2010 a lui Gheorghe Mararu, împușcat într-o cafenea din Piatra Neamț.

Vineri, 11 ianuarie 2011, Bogdan Mararu a fost din nou țintă. Sub autoturismul său, anchetatorii au găsit un kilogram de explozibil, echivalentul a 5,5 kilograme de trinitrotoluen. (TNT).

Cum ar fi arătat orașul Piatra Neamț DACĂ BOMBA EXPLODA

„Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conținea cantitatea de aproximativ un kilogram substanță explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic. Membrii gruparii intenționau să distrugă prin incendiere și două spații comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamț, aparținând altor două părți vătămate, activitați care nu s-au realizat, urmare a intervenției organelor de urmărire penală”, a informat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

După încheierea operațiunii de dezamorsare, SRI a confirmat că a găsit sub mașina de la Piatra Neamț „un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”.

„Șicanele” dintre familia Mararu și Puiu Mironescu sunt cunoscute pe plan local. Mironescu este chiar suspect în tentativa de detonare a mașinii lui Bogdan Mararu.

Un scenariu similar cu cel de vineri l-a avut ca actor pe interlopul moldovean Vasile Rodideal, nașul lui Gheorghe Mararu, executat la Piatra Neamț.

ANUNȚUL SRI despre tentativa de asasinat cu bombă de la Piatra Neamț

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005 cei doi ar fi contactat trei cetățeni din Republica Moldova care urmau să facă rost de un dispozitiv exploziv acționat de la distanță pentru a-l asasina pe ieșeanul Tiberiu Francisc Cristodorescu, cu care ar fi avut în trecut mai multe afaceri.

În 17 ianuarie 2011, liderul interlop Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, iar complicele său, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

În lunile august-septembrie 2005, inculpații Rodideal Vasile și Chetreanu Dumitru și alți cetățeni moldoveni – Ponici Constantin zis Costea și cumnat al lui Chetreanu, Lazarev Alexandr și Mocanu Mihail – au constituit un grup criminal organizat în scopul comiterii unor acțiuni violente pe teritoriul României, potrivit procurorilor.

Potrivit rechizitoriului, liderul și inițiatorul grupării a fost Rodideal Vasile care a luat hotărârea de a introduce în România un dispozitiv explozibil pe care urma să-l folosească pentru executarea unei acțiuni violente, acesta fiind și susținătorul financiar al întregii operațiuni.

Inculpatul Chetreanu Dumitru – zis „Dima” sau „Jafer” – a avut misiunea de a găsi pe teritoriul Moldovei sau Ucrainei, persoane dispuse să efectueze o astfel de operațiuni, contra cost, tot el fiind cel care urma să procure și să introducă în România armamentul necesar atingerii scopului propus.

Tentativă de ATENTAT CU BOMBĂ la Piatra Neamț împotriva unui cunoscut interlop. Autorii erau monitorizați de poliție. Fratele țintei a fost ASASINAT în 2010, în plină stradă

În 13 septembrie 2005, Rodideal l-a contactat pe Chetreanu, aflat în Ucraina, cerându-i un dispozitiv explozibil cu dirijare automată de la distanță. Din conținutul acestei convorbiri rezultă că se premeditase o acțiune violentă prin utilizarea unui dispozitiv explozibil, stabilindu-se și suma, respectiv 70.000 de dolari sau euro.

În 18 iulie 2008, Vasile Rodideal a fost arestat pentru contrabandă cu țigări, el fiind acuzat alături de șeful Biroului Vamal Albița, Ghiță Berbece, și de șeful lumii interlope din Iași Bogdan Ionuț Radu, într-un dosar al procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Cei patru au fost eliberați în martie 2009, între timp fiind deferiți justiției. Tribunalul Iași i-a achitat în 27 septembrie 2012.

Într-un alt proces, Vasile Rodideal, alături de Gheorghe Mararu (decedat între timp-n.r.) a fost judecat pentru trafic de influență. În 1 februarie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis condamnarea lui Rodideal la trei ani și jumătare de detenție, pentru Mararu (care primise trei ani de închisoare la instanțele inferioare) a încetat procesul penal ca urmare a decesului.

În 18 ianuarie 2012, Puiu Mironescu, personaj al lumii interlope, a fost deferit justiției pentru șantajarea lui Mugurel Butuc de la care împrumutase bani cu camătă.

Cămătarul Puiu Mironescu din Piatra Neamț l-a amenințat pe Mugurel Butuc, care luase cu împrumut bani, că dacă nu îi dă înapoi cât vrea poate dă un telefon să ceară: „Vreau să-i tai urechile, vreau să-i rup două picioare”, spunându-i victimei să se sinucidă că dacă nu, va avea el grijă.

„Deși partea vătămată îi achitase inculpatului dublul sumei împrumutate, inculpatul a continuat să-i solicite sume de bani cu titlul de dobândă (sumele crescând progresiv cu fiecare nouă solicitare a inculpatului)”, spun procurorii.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Judecătoriei Piatra Neamț, care ulterior a fost strămutat la Judecătoria Onești, unde Mironescu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani, timp în care nu are voie să i-a legătura cu victima sa.

În luna ianuarie 2011, procurorii Parchetului instanței supreme l-au pus sub acuzare pe Ioan Dumitru Mironescu, zis Puiu, în cazul lui Cristian Chilat, cel care a fost deferit justiției pentru uciderea lui Gheorghe Mararu și rănirea fratelui acestuia, Bogdan.

Mironescu este cel care i-ar fi furnizat arma lui Cristian Chilat, zis Falău, și care l-ar fi anunțat că Gheorghe Mararu se află în cafeneau unde a avut loc asasinatul.

În 12 aprilie 2012, Cristian Chilat a fost condamnat la 19 ani de închisoare, hotărârea fiind definitivă.

În ziua de 14 noiembrie 2010, inculpatul Chilat Cristian a intrat într-un bar din Municipiul Piatra Neamț, având asupra sa un pistol încărcat cu șapte cartușe (pentru care nu poseda permis de port-armă) din care a tras trei focuri de armă (în zona toracică) asupra victimei Gheorghe Mararu, cu care era în relații de dușmănie și care se afla în aceeași locație împreună cu fratele său, partea vătămată Bogdan Mararu, și cu alte două persoane.

Întrucât victima, care se ridicase de la masă pentru a veni în întâmpinarea lui Chilat Cristian, s-a dezechilibrat în momentul împușcării, inculpatul, văzând că aceasta nu decedase, a mai tras asupra sa un foc de armă. Ulterior acestui moment, fratele victimei a aruncat cu un scaun către inculpat, fapt ce l-a determinat pe acesta din urmă să tragă două focuri asupra lui Bogdan Mailat, nimerindu-l.

Asasinarea cămătarului Gheorghiță Mararu a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea șefului Poliției Române, Petre Tobă, a secretarului de stat Dan Fătuloiu, și cu depunerea demisiei de către șeful IPJ Neamț Aurelian Șoric (aflat în relații de prietenie cu frații Mararu).

Șeful Corpului de Control din Ministerul de Interne, chestor principal de poliție Aurel Vlădulescu, declara atunci că Aurelian Șoric a acreditat, prin afirmațiile făcute, ideea că Poliția agreează cămătăria, subminând încrederea populației în serviciul polițienesc și a încercat să diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea șefilor de post din județul Neamț.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?