Fără iPhone sau Galaxy la ore. Proiect de regulament pentru elevi

Fără iPhone sau Galaxy la ore. Proiect de regulament pentru elevi
Publicat: 05/09/2014, 19:03
Actualizat: 06/04/2019, 19:17

Prevederile sunt incluse în proiectul privind Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elaborat de Ministerul Educației și pus, vineri, în dezbatere publică.

Unul dintre capitolele regulamentului se adresează elevilor, numiți în proiect „beneficiarii primari ai educației”

Astfel, conform documentului, elevii din învățământul de stat, particular și confesional autorizat sau acreditat cu frecvență au obligația „să frecventeze cursurile, să se pregătească la fiecare disciplină de studiu, să dobândească competențele și să-și însușească cunoștințele prevăzute de programele școlare”.

Tot ei trebuie să aibă un comportament civilizat și o ținută decentă, atât în unitatea de învățământ preuniversitar, cât și în afara ei.

„Beneficiarii primari ai educației, în funcție de nivelul de înțelegere și de particularitățile de vârstă și individuale ale acestora, vor fi sprijiniți și stimulați să cunoască și au obligația să respecte:
legile statului; regulamentul MEN și regulamentul intern al unității de învățământ preuniversitar; regulile de circulație și cele cu privire la apărarea sănătății; normele de securitate și a sănătății în muncă, de prevenire și de stingere a incendiilor; normele de protecție civilă și normele de protecție a mediului”, prevede același proiect.

În regulament sunt prevăzute numeroase interdicții adresate elevilor. Aceștia nu au voie să distrugă documentele școlare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, documente din portofoliul educațional și să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ preuniversitar (materiale didactice și mijloace de învățământ, cărți de la biblioteca școlii, mobilier școlar, mobilier sanitar, spații de învățământ etc.). Tot lor le este interzis să aducă și să difuzeze în unitatea de învățământ preuniversitar materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența și intoleranța.

Proiectul prevede și că elevii nu au voie să organizeze și să participe la acțiuni de protest, care afectează desfășurarea activității de învățământ sau care afectează participarea la programul școlar, și nici să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ.

În plus, le este interzis și: să dețină, să consume sau să comercializeze, în perimetrul unității de învățământ și în afara acestuia, droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice, țigări și să participe la jocuri de noroc; să introducă și/sau să facă uz în perimetrul unității de învățământ preuniversitar de orice tipuri de arme sau de alte produse pirotehnice cum ar fi muniție, petarde, pocnitori, brichete etc., precum și sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a beneficiarilor direcți ai educației și a personalului unității de învățământ preuniversitar; să posede și/sau să difuzeze materiale care au un caracter obscen sau pornografic.

De asemenea, le este interzis să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor, să lanseze anunțuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unității de învățământ preuniversitar, să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare și atitudini ostentative și provocatoare, să aducă jigniri și să manifeste agresivitate în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ preuniversitar, să provoace, să instige și să participe la acte de violență în școală și în afara ei, să părăsească incinta școlii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu sau a profesorului pentru învățământul primar/dirigintelui, să aibă o atitudine care constituie o amenințare la adresa siguranței celorlalți elevi și/sau a personalului școlii.

Conform documentului citat, elevii au obligația să aibă la ei permanent carnetul de elev, să-l prezinte cadrelor didactice pentru consemnarea notelor, precum și părinților, pentru informare în legătură cu situația lor școlară.

Pe de altă parte, prevede același proiect, în unitățile de învățământ preuniversitar se organizează, permanent, pe durata desfășurării cursurilor, serviciul pe școală al elevilor, în conformitate cu prevederile regulamentului intern al unității de învățământ. Organizarea serviciului pe școală se efectuează numai de către elevii din clasele a VII-a și a VIII-a, din învățământul liceal, profesional sau postliceal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va...
Salata cu piept de pui și brânză feta. Preparatul care te ajută să scapi de...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...