Filmul complet al accidentului de pe lacul Siutghiol, făcut public la două săptămâni de la tragedie

Filmul complet al accidentului de pe lacul Siutghiol, făcut public la două săptămâni de la tragedie

Reprezentanții Claboo Media au unit cele două filmări într-un singur clip și au făcut o nouă postare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Le-am pus pe amândouă într-un sigur clip pentru a vă fi mai ușor să urmăriți firul acțiunii”, au spus cei de la Claboo media pe Facebook.

În noile imagini se vede mai bine momentul în care salvatorii se apropie de resturile elicopterului, fiind vorba despre patru ambarcațiuni, cea cu vâsle a pompierilor militari și trei civile, toate cu motor, plecate din locuri diferite ale lacului.

Întregul clip are aproximativ trei minute și jumătate, iar în imagini nu este surprins momentul în care salvatorii ajung în locul în care a căzut elicopterul, unde se poate vedea o bucată din ceea ce pare a fi coada aparatului de zbor, în mijlocul unei pete mari de combustibil.

Pe filmare, făcută de la câteva zeci de metri înălțime, nu se poate distinge nici dacă în acel moment, petrecut la aproximativ jumătate de oră după apelul inițial dat la 112, se mai află vreuna dintre victime la suprafața apei.

Un clip cu imaginile filmate de dronă la aproximativ o jumătate de oră de la prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia au fost date publicității, lunea trecută, la ora 16.11, la exact o săptămână de la producerea accidentului aviatic în urma căruia patru persoane și-au pierdut viața.

Proprietarul dronei, Bogdan Dumitru, declara că o persoană l-a anunțat că drona sa, pe care o pierduse la scurt timp după prăbușirea elicopterului SMURD, a ajuns la Poliția Mamaia, iar ulterior drona a fost predată Parchetului Militar.

El mai spunea că a aflat de pe Facebook că un elicopter s-a prăbușit în lacul Siutghiol și a plecat spre stațiunea Mamaia, luând drona cu el. Imediat ce a ajuns la locul accidentului a înălțat drona, îndreptând-o spre o zonă a lacului unde observase o pată de ulei. El a spus că nu își explică de ce a pierdut controlul dronei.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie în județul Constanța. Elicopterul SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operațiunile de căutare și salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunțat de un martor la numărul de urgență 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. Intervenția s-a încheiat oficial marți, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracțiunile de neluare și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul general Tiberiu Nițu declara că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbușirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane „nu s-a datorat unei fapte umane”, ci unei „împrejurări fortuite”, nu va fi nimeni tras la răspundere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase