Firma care a făcut dezinsecția la Liceul German din Arad, amendată de inspectorii DSP Hunedoara

Firma care a făcut dezinsecția la Liceul German din Arad, amendată de inspectorii DSP Hunedoara
Publicat: 22/01/2020, 15:50

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, în urma controlului efectuat la firma care a făcut deratizarea de la Liceul German din Arad s-a descoperit că operatorii ar fi încălcat normele atunci când au folosit două produse concomitent.

„Conform cu procesul verbal de recepție a lucrărilor din data de 17.12.2019 produsele biocide utilizate la efectuarea dezinsecției si dezinfecției au fost combinate și utilizate concomitent prin pulverizare cu atomizorul, ceea ce nu este în conformitate cu indicațiile de utilizare din avizele sanitare ale produselor. În urma verificării Registrului Național al produselor biocide actualizat în septembrie 2019 se constată că produsul SEIF PLUS PREVENTOL CD 601, Aviz nr.1171 BIO/02/12.24 (la pozitia 644), nu mai este avizat sanitar începând cu data de 01.05.2019 întrucât producătorul nu face dovada înregistrării produsului în R4BP până la cel târziu data includerii ultimei substanțe active în lista substanțelor aprobate. Drept urmare se consideră ca operatorul a utilizat produsul după data de expirare a Avizului de punere pe piață”, anunță DSP Hunedoara.

Într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX, reprezentanții DSP Hunedoara anunță că firma a fost amendată cu 40 de mii de lei.

Patronul firmei susține că toate normele au fost respectate și că va contesta în instanță sancțiunile și acuzațiile DSP. Veres Csaba, patronul societății, a declarat, pentru MEDIAFAX, că aceiași inspectori DSP au controlat firma și în noiembrie, iar atunci n-au găsit nicio neregulă, deși în stoc erau aceleași produse.

„Substanțele nu sunt expirate. Au până în luna martie termen. Noi avem avizul până în 2024 pe produsul respectiv. Din punctul nostru de vedere s-au respectat și dozele la substanțe și avizele le avem. Au venit în noiembrie la noi în control, după cazurile de la Timișoara, și a fost totul în regulă. Acum, după scandalul mediatic care s-a făcut nu mai suntem în regulă. Contestăm orice sancțiune în instanță. Considerăm că nu au dreptate. Și este simplu: în noiembrie, de ce am fost în regulă și acum nu mai suntem? Aceleași persoane au venit atunci în control și atunci am avut substanțele acestea pe stoc. De ce n-au fost expirate atunci? Anomalie. Mâine dacă vin, dau altă amendaă. Ei, dacă sunt inspectori la DSP, dau amenzi când vor și cum vor”, a declarat Veres Csaba.

Un număr de 59 de elevi ai Liceului German din Arad au ajuns, în 13 ianuarie, la spital după ce, în timpul vacanței în școală ar fi fost făcută o dezinsecție. Din 14 ianuarie, cursurile la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” au fost suspendate, iar luni s-au reluat. Dipă redeschiderea școlii, alți copii au ajuns la spital cu simptome asemănătoare celor înregistrate în 13 ianuarie.