Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali se alătură partidului REPER

Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali se alătură partidului REPER
Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali se alătură partidului Reper / Sursă Foto: Captură Video - YouTube
Publicat: 25/06/2022, 21:40
Actualizat: 25/06/2022, 21:41

Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, din cadrul departamentului de filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, se alătură partidului REPER, ale cărui baze au fost puse de Dacian Cioloș, care în trecut a fondat și partidul PLUS.

Cei doi intelectuali au anunțat pe Facebook că se înscriu în partid, „cu convingerea că numeroase lucruri învățate și trăite de noi pot fi puse acum în slujba unei acțiuni colective, în care ne angajăm cu speranță și curaj. O facem amândoi cu încrederea că există în România și în diaspora românească multe femei și mulți bărbați harnici și cinstiți cu care se poate reclădi demnitatea națională și europeană a acestei țări”

„Sunt unul dintre cei peste 5 milioane de emigranți români aflați dincolo de granițele fizice ale țării, dar nu dincolo de cele sufletești. Am rămas conectat cu ea, prin intermediul acestei minunății științifice care se numește internetul și astfel am putut contribui prin pasiunea mea la popularizarea științei. Privesc știința ca pe un dar și o responsabilitate date omului. Locuiesc în Olanda și apreciez această invenție minunată numită bicicletă. Nu există legi fizice care să spună că în România nu se pot construi piste largi de biciclete, separate de străzile pentru mașini, sau orașe pline de parcuri. Așa cum stie orice emigrant român în vestul Europei, nu este ceva ce neamțul a construit iar el nu poate construi. Știința ne pune și nouă la dispoziție instrumentele pentru a crea orașe verzi, trenuri rapide și spitale moderne. Depinde de noi să creăm comunități vii care îmbină cunoașterea pentru știință cu dragostea pentru cei apropiați.

Ne-am hotărât împreună să ne alăturăm proiectului REPER, cu convingerea că numeroase lucruri învățate și trăite de noi pot fi puse acum în slujba unei acțiuni colective, în care ne angajăm cu speranță și curaj.

O facem amândoi cu încrederea că există în România și în diaspora românească multe femei și mulți bărbați harnici și cinstiți cu care se poate reclădi demnitatea națională și europeană a acestei țări. Că țara asta își poate găsi drumul drept dacă își găsește oamenii potriviți care să o servească. Dar și că nu suntem pierduți pe veci din cauza corupției și plagiatelor, a politicii publice pentru grupuri de interese private ori a justiției capturate de prădători și beneficiari de privilegii. Că nu va fi nevoie să găsim tot timpul scuze pentru un spital care arde, pentru o școală care eșuează, pentru o autostradă care nu se face. Că nu vom fi mereu codașii Europei în cele mai negre statistici ale sărăciei, analfabetismului funcțional ori mamelor minore.

Nu ne facem iluzii și nu credem în miracole, dar nici nu suntem fataliști să considerăm că am fi condamnați ca țară la înapoiere și la fraudă perpetuă. Credem în integritate și în inteligența colectivă, în capacitatea oamenilor de a face lucruri bune împreună. Și așa cum orice câmp se seamănă plantând un bob, apoi un alt bob, tot așa credem și noi că putem participa unii alături de alții, fiecare cu priceperile noastre, la a crește o Românie de care copiilor noștri să nu le mai fie rușine. Haideți așadar să ne adunăm puterile și să facem din noi înșine forța care schimbă această țară”, a scris Cristian Presură pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu