Florin Cîțu, despre Consiliile Județene unde sunt membri PSD la conducere: Sunt bani, nu vor să îi dea

Florin Cîțu, despre Consiliile Județene unde sunt membri PSD la conducere: Sunt bani, nu vor să îi dea
Florin Cîțu, despre Consiliile Județene unde sunt membri PSD la conducere: Sunt bani, nu vor să îi dea / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 04/11/2020, 17:55
Actualizat: 06/04/2021, 15:27

Potrivit unei declarații făcute de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, în majoritatea județelor unde PSD a câștigat alegerile locale există bani pentru plata salariilor celor care lucrează în servicii sociale. Cîțu spune că în restul CJ-urilor sunt probleme, care vor fi rezolvate la rectificare bugetară.

Florin Cîțu, atac la Consiliile Județene conduse de PSD

„În spațiul public (…) a apărut această dezbatere despre banii pentru Consiliile Județene și în special banii pentru finanțarea serviciilor sociale, sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap. Există această dezbatere și se aruncă vina pe Ministerul Finanțelor Publice (…). Avem foarte mulți președinți de Consilii Județene care și-au bătut joc de banii pe care i-au primit de la Ministerul de Finanțe. Sunt unii dintre ei care au pierdut alegerile și au lăsat visteria goală. Pe de altă parte, sunt alții care au câștigat, de la socialiști, și în continuare îi mint pe oameni și spun că problema este la Ministerul de Finanțe. Acești președinți de consilii județene îi mint pe oameni”, a afirmat ministrul Florin Cîțu.

Conform celor spuse de ministrul Florin Cîțu, în anul 2020, prin legea bugetului de stat și rectificările bugetare s-a stabilit și s-a asigurat finanțarea de la bugetul de stat din sumele defalcate de TVA a 60% necesar de finanțat al acestor servicii sociale, iar restul de 40% era obligația județelor de a asigura din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare.

„Deci, 60% bugetul de stat, 40% din venituri proprii. Vorbim de TVA și TVA din echilibrare. Mai mult, pentru a susține acest sector, în anul 2020, prin legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 5 din 2020 s-a dat posibilitatea ca județele se poate utiliza excedentul bugetar local acumulat din anii precedenți și pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. Legea spune foarte clar, până modificat-o noi prin legea bugetului: excedentul din anii precedenți se folosea doar pentru investiții. Am dat voie în acest an ca din excedent să se folosească bani și pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap”, a explicat Cîțu.

Acesta a mai spus că sumele asigurate de la bugetul de stat în acest an au fost de 1,23 miliarde lei, iar până la 31 octombrie s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei.

„Deci se spune că nu sunt bani acolo că este nevoie acolo de bani. Au fost alocații 1,23 de miliarde, s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei. Deci bani sunt la consilii județene. Se constată astfel că județele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fără a asigura partea de 40% din venituri proprii și TVA de echilibrare”, a mai afirmat Cîțu.

Potrivit acestuia, la 31 octombrie 2020, situația pe județe și municipiul București cu privire la disponibilitățile secțiunii de funcționare arată că era la dispoziție 1,3 miliarde de lei și excedentul din anii precedenți rămas neutilizat, de 2 miliarde.

Ministrul Finanțelor spune că există banii necesari

„Consiliile Județene mai iau până la finalul anului încă 514 milioane de folosit. Nu există niciun motiv pentru a nu plăti salariile. Se creează această problemă falsă în spațiul public”, a mai spus ministrul Finanțelor, care a dat exemplul județului Neamț, unde este președinte Ionel Arsene (PSD), despre care spune că „este dintre cei mai vocali”.

Ministrul de Finanțe spune că județul Neamț are disponibil în secțiunea de funcționare la 31 octombrie 2020 19,7 milioane lei și excedent din anii anteriori rămas neutilizat la data de 31 octombrie 2020, 45,1 milioane lei. De asemenea, Cîțu spune că și din TVA defalcat, județul Neamț mai re bani.

„Această situație este întâlnită în mai toate consiliile uudețene unde există PSD în continuare la conducere (…). Există bani, nu vor să îi dea.Acest lucru trebuie să se oprească! Acești președinți de consilii județene trebuie să plătească salariile, au bani din accident și trebuie să oprească această imagine falsă și presiunea asupra Ministerului de Finanțe Publice. (…) E adevărat, sunt și consilii județene unde există o problemă, în special unde pesediștii au pierdut. Acolo au venit alți președinții de consilii județene și acolo sunt niște probleme și le vom rezolva la rectificarea bugetară sau în perioada următoare, acolo unde au fost oameni care au lăsat aceste consilii fără niciun ban”, a concluzionat Florin Cîțu.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...