„Florin Cîțu, premier până în anul 2024” Avertismentul unui fost judecător CCR

„Florin Cîțu, premier până în anul 2024” Avertismentul unui fost judecător CCR
„Florin Cîțu, premier până în anul 2024” Avertismentul unui fost judecător CCR / Premierul României, Florin Cîțu Sursa foto: gov.ro
Publicat: 07/10/2021, 13:43

Chiar dacă a fost demis prin moțiune de cenzură de Parlament, Florin Cîțu ar putea să rămână premier al României până în 2024, avertizează Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR. Guvernul poate rămâne interimar până la viitoarele alegeri legislative.

„Un guvern demis – și cred că aici suntem de acord cu toții – este un guvern nelegitim. Dacă el rămâne la guvernare este un guvern nelegitim! Pentru că e demis prin moțiune de cenzură.

Din punct de vedere legal, un guvern demis își duce treburile până la capăt cât timp este interimar. Interimar poate să fie până la data viitoarelor alegeri”, a declarat fostul judecător CCR, pentru Antena 3.

Lăzăroiu: „Obligația legală a președintelui este să găsească o persoană care să formeze o majoritate”

Petre Lăzăroiu spune că președintele ar putea dizolva Parlamentul, dacă nu va ajunge la un consens cu partidele politice.

„Potrivit Constituției, în cazul în care guvernul este demis, președintele cheamă partidele la consultări și încredințează funcția de prim-ministru unei persoane care trebuie să alcătuiască o majoritate ca să treacă prin Parlament.

Acum, dacă plecăm de la ideea că președintele numește o persoană despre care știe clar că nu va obține o majoritate, este evident că nu este nici în litera și, mai ales, nici în spiritul Constituției.

Soluția, obligația legală a președintelui este să găsească o persoană care să formeze o majoritate. Dacă nu o obține o dată, de două ori, de trei ori, ce face? Ultima soluție este asta: dizolvă parlamentul și face noi alegeri”, a mai explicat fostul judecător CCR.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase