Fosa septică de la școala din Iași, în care a murit un copil de 3 ani, închisă cu două lacăte. Doar o lumânare stinsă mai amintește de tragedia care a șocat întreaga țară – VIDEO

Publicat: 08/09/2019, 09:28

La școala din localitatea ieșeană Buda se fac ultimele pregătiri pentru începerea unui nou an școlar. La prima vedere nimic nu spune că în urmă cu câteva luni, un copil de doar 3 ani și-a găsit sfârșitul aici.

Doar drapelele României și Uniunii Europene, arborate pe peretele clădirii, te fac să te gândești că imobilul găzduiește o instituție publică, însă nimic nu indică faptul că acolo ar urma să înceapă școala zeci de copii.

În fața școlii sunt câteva ghivece cu mușcate, iar lângă scări a fost lăsată o mătură. Pe aici trebuia să intre, în 9 septembrie, Dănuț, pentru a merge oficial la grădiniță, la grupa mică.

Doar că primăvara trecută, mama lui îl mai trimitea, împreună cu unul dintre frații săi, să stea și el ore. Pe 15 aprilie, Dănuț s-a dus la grădiniță și dintr-o dată a dispărut. A fost găsit de o femeie, în capătul curții, în spatele toaletei, în fosa septică.

„Ce zi… îmi amintesc… Eram acasă, venisem dimineață și mi-am făcut serviciul. După care am plecat acasă, la ora 10 jumate – 11, am văzut agitație în curtea școlii, căutând copilul. Și când am venit aici, am întrebat ce s-a întâmplat și au spus că nu găsește unul dintre copiii lui Silică Gheorghe și am început căutările cu dumnealor, cu doamnele profesoare, cu copiii. Într-un final, îmi spune doamna să vin să mă uit aici. Când am venit să mă uit la fosă. în spate, era mutat, cum căzuse copilul”, își amintește cu greu cea care l-a găsit.

Fosa septică este în capătul curții școlii, după anexa în care e centrala, în spatele toatelei. Femeia spune că nu era ușor de ajuns acolo și că unui copil de doar 3 ani i-ar fi fost greu să mute buturugile de pe capacul fosei septice.

„Erau niște spini, mlădițe de astea care înțeapă, de copaci de ăștia cu spini mari. Nu știu cum a intrat copilul acolo. Era astupat cu două buturugi, nu știu cum a putut să ferească buturugile de acolo. Asta e mirarea. Copilul nu știu câți ani avea, trei ani, parcă, avea o buturugă de aceea 6-7 kilograme, eu știu cum a ferit-o el. Eu l-am văzut de trei ori la școală, poate o mai fost și nu l-am văzut. Eu de trei ori l-am văzut și ultima dată l-am văzut când l-au scos din fosă”, povestește femeia, ridicând neputincios din umeri.

Spini sunt și acum în fața unui grilaj care restricționează accesul către fosa septică. Doar că acum, capacul a fost schimbat și pus sub lacăt.

„Fosa când au reparat-o? Reparată așa, ca acuma… păi are, este vreo lună de zile. Îs două capace. Dedesubt la capacul ăsta mai este un capac și are și două lacăte. Și la poarta asta de dedesubt și la asta de deasupra”, a explicat femeia.

Singurul lucru care amintește că acolo a murit un copil este o lumânare stinsă, lăsată lângă capacul fosei.

Dosarul morții lui Dănuț a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani. Într-un răspuns pentru Mediafax, prim-procurorul Ioan Sebastian Puha a declarat că se fac cercetări într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani a fost înregistrată cauza penală nr. 1553/P/2019 în care s-a dispus efectuarea de cercetări in rem (cu privire la faptă) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 din Codul Penal. Până în prezent urmărirea penală este efectuată in rem și nu in personam”, a declarat Ioan Sebastian Puha, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani.

Între timp, mama lui Dănuț nu vrea să își mai amintească ce s-a întâmplat în ziua de 15 aprilie. Își duce viața mai departe și își crește copiii la câteva zeci de metri de școala unde băiatul ei de doar 3 ani și-a găsit sfârșitul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului