Fost candidat la Președinție, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare

Fost candidat la Președinție, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare
Publicat: 03/12/2012, 11:53
Actualizat: 26/06/2013, 08:00

Fostul candidat la Președinție Constantin Ninel Potârcă a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare într-un al doilea dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 18,6 milioane de lei, sentința nefiind însă definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Gorj a decis, în 29 noiembrie, după două amânări de pronunțare a sentinței, ca Ninel Potârcă să fie condamnat la 3,6 ani de închisoare cu executare, la care se adugă încă o periodă de doi ani de interzicere a unor drepturi civile, precum dreptul de a alege și a fi ales sau a ocupa funcții publice.

Fratele fostului candidat la Președinție, Toma Potârcă, a fost condamnat și el la doi ani și jumătate de închisoare, pentru un an având și acesta interzise drepturile civile electorale.

La doi ani de detenție a fost condamnat și omul de afaceri vâlcean Mihalache Radu, judecătorii dispunând pentru acesta un an de limitare a dreptului de a alege și a fi ales în funcții publice. O rudă a acestuia, Dan Radu, a primit și el o condamnare de trei ani de închisoare și doi de limitare a drepturilor de a fi ales sau de a alege, pedeapsa finală fiind însă mai mare întrucât bărbatul este recidivist. Bărbatul are de executat o pedeapsă de patru ani de închisoare, rezultată în urma contopirii cu alte două sentințe în baza cărora acesta a fost condamnat la detenție și a și executat o parte din sentințele respective.

Magistrații au dispus ca procesul să înceteze împotriva tuturor celor patru inculpați în privința acuzațiilor de fals în înscrisuri private.

Judecătorii au decis, în schimb, ca inculpații să suporte daune foarte mari.

„Obligă inculpatul Potîrcă Constantin Ninel în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Siatra Prod SRL, prin lichidator judiciar SP CAPIV I.P.U.R.L. Tg-Jiu, la plata a 168.512.483.955 lei rol către partea civilă ANAF București, din care pentru suma de 106.305.186.019 lei rol în solidar cu inculpații Potîrcă Tănase și Radu Dan și pentru suma de 64.153.925.471 lei rol în solidar cu inculpatul Radu Mihalache și partea responsabilă civilmente S.C. Silnef SRL Rm-Vâlcea, cu dobânzile și penalitățile aferente”, se precizează în decizia judecătorilor de la Tribunalul Gorj.

Magistrații au dispus, de asemenea, menținerea sechestrului asigurător pe proprietățile inculpaților, frații Constantin Ninel și Toma Potârcă având în municipiul Târgu Jiu, în cartierul Meteor, un teren de peste 1600 de metri pătrați și un palat cu o suprafață de 918 metri pătrați și o valoare impozabilă de peste trei milioane de lei.

Judecătorii au decis anularea mai multor acte contabile falsificate, folosite la producerea prejudiciului, Constantin Ninel Potârcă fiind obligat la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 10.000 de lei. Fratele său și inculpatul Dan Radu au de suportat cheltuieli judiciare de câte 7.000 de lei, iar cel de-al patrulea inculpat din dosar, Mihalache Radu, va trebui să achite statului cheltuieli de judecată în valoare de 5.000 de lei.

Decizia instanței nu este definitivă, Potârcă declarând pentru corespondentul MEDIAFAX că este nevinovat și că va ataca verdictul magistraților.

Cei patru au fost trimiși în judecată în mai 2011 de către Direcția Națională Anticorupție, procurorii menționând la acel moment că fostul candidat la Președinție a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite și taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei. Conform anchetatorilor, din suma respectivă 8 milioane de lei ar fi fost TVA, iar restul reprezenta impozit pe profit, firma Siatra Prod SRL, aflată în faliment în prezent, ocupându-se cu colectarea de fier vechi. Procurorii DNA susțin că actele false provin de la firmele celorlalți inculpați, aceștia antedatând documente contabile pentru a acoperi operațiuni nelegale efectuate de firma lui Potârcă.

Constantin Ninel Potârcă a candidat în anul 2009 la Președinție.

Firma sa, Siatra Prod SRL, a achiziționat în anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat și l-a vândut la fier vechi. Firma este în prezent în lichidare judiciară, aceasta mai având în proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafața totală fiind de peste 40 de hectare.

Constantin Ninel Potârcă a mai fost condamnat în acest an la doi ani de închisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj și tot pentru evaziune fiscală. Fratele său, Toma Potârcă, este implicat și el într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului București, procurorii DNA trimițându-l aici în judecată alături de alte opt persoane, printre care fostul manager Răzvan Adrian Mocanu și Monica Răduț, fost director administrativ al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală. Aceasta a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Toma Potârcă și patronii altor firme din cartierul Meteor din Târgu Jiu au încheiat cu institutul din București contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor, pentru care unitatea sanitară a plătit operațiuni fictive sau mult mai scumpe decât prețul pieții, fosta conducere a institutului primind, în schimb, sume de bani sau bunuri, conform anchetatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie