Fost candidat la Președinție, reținut pentru dare de mită, în urma unui flagrant organizat în Craiova

Fost candidat la Președinție, reținut pentru dare de mită, în urma unui flagrant organizat în Craiova
Publicat: 20/12/2013, 00:15
Actualizat: 02/08/2014, 09:48

Fostul candidat la Președinție Constantin Ninel Potârcă a fost reținut, joi seară, de procurori, pentru dare de mită, în urma unui flagrant organizat în Craiova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, Ninel Potârcă a fost reținut pentru 24 de ore, după ce procurorii de la Parchetul Curții de Apel Craiova au organizat un flagrant în Craiova.

Potârcă este acuzat de dare de mită, după ce ar fi încercat să ofere bani unui lichidator judiciar.

El a fost dus în arestul Inspectoratului de Poliției Județean Dolj, iar vineri va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

La începutul lunii iulie, Ninel Potârcă a fost arestat preventiv de Tribunalului Gorj într-un caz de evaziune fiscală prin tranzacții cu fier vechi, după ce ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 4,4 milioane lei, însă Curtea de Apel Craiova a decis, ulterior, ca acesta să fie cercetat în libertate.

Potârcă este suspectat că a înregistrat în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fiscale care evidențiau operațiuni comerciale nereale în tranzacții cu fier vechi, prejudiciul fiind de aproximativ 4,4 milioane lei. Acuzațiile sunt similare celor din alte dosare în care Constantin Ninel Potârcă a fost cercetat în ultimii ani, el având pe rolul instanțelor două procese în care a fost condamnat deja la închisoare cu executare, sentințele nefiind însă definitive.

În 3 iulie, au avut loc percheziții la palatul deținut de Ninel Potârcă în cartierul Meteor din Târgu Jiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ două milioane de euro, în care era vizat fratele acestuia, Toma Potârcă.

Tot la începutul lunii iulie, Curtea de Apel Craiova a majorat la șase ani de închisoare cu executare pedeapsa pentru Ninel Potârcă într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DNA, decizia nefiind însă definitivă. În același dosar este judecat și fratele acestuia, Toma Potârcă, pentru acesta magistrații stabilind pedeapsă de cinci ani, față de doi ani și jumătate, cât decisese inițial Tribunalul Gorj.

Frații Potârcă și alte două persoane au fost trimiși în judecată în mai 2011 de către DNA, procurorii menționând la acel moment că fostul candidat la Președinție a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite și taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei. Conform anchetatorilor, din suma respectivă opt milioane de lei ar fi fost TVA, iar restul reprezenta impozit pe profit, firma Siatra Prod SRL, aflată în faliment în prezent, ocupându-se cu colectarea de fier vechi. Procurorii DNA susțineau că actele false provin de la firmele celorlalți inculpați, aceștia antedatând documente contabile pentru a acoperi operațiuni nelegale efectuate de firma lui Potârcă.

Firma sa, Siatra Prod SRL, a achiziționat în anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat și l-a vândut la fier vechi. Firma este în prezent în lichidare judiciară, aceasta mai având în proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafața totală fiind de peste 40 de hectare.

Constantin Ninel Potârcă a mai fost condamnat anul trecut într-un alt dosar, la doi ani de închisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj și tot pentru evaziune fiscală. Sentința nu a fost definitivă, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Craiova.

Fratele său, Toma Potârcă, este implicat și el într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului București, procurorii DNA trimițându-l aici în judecată alături de alte opt persoane, printre care fostul manager Răzvan Adrian Mocanu și Monica Răduț, fost director administrativ al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală. Aceasta a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Toma Potârcă și patronii altor firme din cartierul Meteor din Târgu Jiu au încheiat cu institutul din București contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor, pentru care unitatea sanitară a plătit operațiuni fictive sau mult mai scumpe decât prețul pieții, fosta conducere a institutului primind, în schimb, sume de bani sau bunuri, conform anchetatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă să sari cu parașuta în România. Prețurile pornesc de la 1000 de lei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Rusia ar putea lovi în 90 de minute. Rachetele n-ar putea fi evitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Cine au fost Constantin cel Mare și mama sa Elena?
×