Fost consilier al lui Maior, intermediar în mafia asigurărilor de sănătate: E mult mai simplu acum să faci anumite chestii de afară, lucrez pe așa zis lobby

Fost consilier al lui Maior, intermediar în mafia asigurărilor de sănătate: E mult mai simplu acum să faci anumite chestii de afară, lucrez pe așa zis lobby
Publicat: 01/09/2017, 19:58
Actualizat: 05/06/2018, 20:23

„Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia și toate lucrurile astea și n-am vrut să risc să schimbe ăștia legislația, să schimbe legislația și să mă trezesc că, vezi Doamne, ce știu eu ce… Și ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 și am pensia de… 10.800″, „Eu am… mă rog, în sistemul ăsta medical am foarte multe cunoștințe. Și acuma sunt directorul departamentului de securitate la EMAG”, „E mult mai simplu de…”, „E mult mai simplu acuma să te ocupi din… să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influență, nici… nimic. Adică acuma lucrez pe așa zis lobby și așa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am și niște nași și așa mai departe care sunt destul de vizibili și n-au vrut să se… să fie vreodată pus în …[neinteligibil]…”

Interlocutor: „Bine, am înțeles că nașul dumneavoastră este domnul Maior.”
Nicolae -Sergiu Ciobanu: „Da, e nașu””, reiese din interceptările de la dosar.

Sergiu Ciobanu a fost consilier al lui George Maior, în perioada în care acesta conducea Serviciul Român de Informații (SRI). Acesta a părăsit serviciul în aceeași perioadă cu Maior.

O altă relație importantă pe care Sergiu Ciobanu o evidenția era cea cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, care, potrivit lui Ciobanu, ar fi fost promovat și susținut în funcții de soția fostului director al SRI.

„După ce s-a interesat de problemele firmei, inculpatul Ciobanu Nicolae – Sergiu a încercat să se facă util, oferindu-se, inițial, să găsească pacienți, prilej cu care colaboratorul a precizat că nu avea nevoie de acest serviciu. (..) După un prim eșec în a anticipa în ce fel și-ar fi putut trafica influența, inculpatul a testet terenul, pentru a vedea dacă Ion Alina-Andreea ar fi fost interesată de rezolvarea problemelor firmei prin intermediul președintelui CNAS Burcea Marian, bun prieten al său și al soției sale: >”, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit documentului, Ion Alina-Andreea, directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL, este denunțătorul din acest dosar, cu ajutorul acesteia fiind realizate și interceptările din dosar.

Sergiu Ciobanu, Marian Burcea, fostul și actualul șef al CASMB sunt, altăuri de alte 10 persoane, la Curtea de Apel București, unde magistrații decid dacă vor fi arestați preventiv pentru 30 de zile.

Infracțiunile investigate de DNA ar fi fost comise în perioada ianuarie 2016-august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului București, activitățile fiind desfășurate pe trei paliere.

Primul palier vizează sume fraudate din fondurile Casei de asigurări de sanatate a municipiului București (CASMB), prin „decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals”, spun procurori. Ar fi fost implicați funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit surselor menționate, ar fi existat numeroase situații în care „prioritate la aprobare și decontare au avut dosarele medicale cu pacienți fictivi, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzați”.

Pentru a își ascunde urmele, cei implicați ar fi întocmit, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, în paralel fiind introduse și șterse date din sistemul informatic al CNAS, prin accesare fără drept, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate, susțin sursele citate, prejudiciul constatat de anchetatori fiind de aproximativ 13.200.000 lei.

Un al doilea palier pe care îl investighează procurorii se referă la suspiciuni potrivit cărora funcționari din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din CASMB, inclusiv cu atribuții de control și de constatare a contravențiilor, ar fi pretins foloase de la reprezentanta unei societăți prestatoare de servicii medicale (asistență medicală la domiciliu), în schimbul renunțării, în viitor, la efectuarea în exces a activității de control la societatea respectivă.

O altă pistă pe care o verifică DNA se referă la un control al Curții de Conturi, când persoane din sistem fi încercat să ascundă situația decontărilor privind pacienții fictivi. În această situație, medicamente în valoare de 33.000.000 lei ar fi fost decontate „prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepție prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS”, spun surse judiciare.

Infracțiunile investigate sunt luare și dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA