Fost executor, judecat pentru că și-a însușit 240.000 lei din banii încasați de la datornici

Fost executor, judecat pentru că și-a însușit 240.000 lei din banii încasați de la datornici
Publicat: 23/12/2013, 12:42
Actualizat: 01/02/2019, 14:35

Avocatul ieșean Dan Pipernea, fost executor judecătoresc, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că și-ar fi însușit peste 240.000 de lei din sumele pe care trebuia să le recupereze de la o firmă pentru CET Iași și de la Consiliul Județean Vaslui pentru Electrica Serv SRL.

Dan Călin Pipernea, executor judecătoresc la data faptelor, în prezent avocat în Baroul Iași, va fi judecat de magistrații Curții de Apel Iași pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual și spălare de bani, ambele în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție, se arată într-un comunicat de presă de luni al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în anul 2012, Dan Călin Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a aplicat în mod ilegal procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătorești. În urma acestor fapte, Pipernea și-a însușit 243.856 de lei, bani care nu i s-ar fi cuvenit.

Pipernea este acuzat că a omis să elibereze creditorului SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iași SA sumele de bani virate de o firmă datornică din Bacău, totalizând 118.000 de lei.

„În timp ce primea aceste sume, inculpatul a simulat, cu rea-credință, reluarea executării silite și apoi a constatat încetarea acesteia. Deși debitorul își îndeplinea cu strictețe obligațiile, conform graficului de eșalonare, plătind chiar sume mai mari decât se stabilise cu ocazia eșalonării plății, iar creditorul nu ceruse reluarea executării, inculpatul Pipernea Dan Călin a întocmit, în dosarul de executare, înscrisuri care atestau că a reluat executarea silită și că nu ar fi identificat bunuri urmăribile”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În procesul verbal încheiat în 8 mai 2012, Pipernea a atestat că executarea silită a fost reluată la cererea creditorului, deși acesta nu solicitase acest lucru.

Mai mult, susțint procurorii, în 28 februarie 2012, Dan Pipernea a ascuns adevărata proveniență a sumei de 19.000 lei, plătită de firma datornică, pe care era obligat să o elibereze creditorului SC CET SA Iași. Pipernea a virat banii în contul sau personal, creând astfel aparența că suma provenea dintr-o „consemnare eronată” anterioară și că operațiunea de transfer bancar reprezenta o restituire.

În cadrul altei proceduri de executare a hotărârilor judecătorești, Dan Călin Pipernea a încasat nelegal de la Consiliul Județean Vaslui 60.146,3177 lei și nu a virat creditorului, SC Electrica Serv SRL, 65.710,08 lei, la care se mai adaugă alte sume cu titlu de cheltuieli, obținând pentru sine un folos patrimonial de 125.856,3977 lei, au mai arătat procurorii în documentul citat.

„În cuprinsul dosarului de executare silită, întocmit cu această ocazie, a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului, în scopul obținerii de foloase materiale necuvenite. La data de 3 august 2012, a ascuns adevărata natură a actului de dispoziție cu privire la suma de 103.267,60 lei, pe care și-a însușit-o, retrăgând-o în numerar, cu mențiunea necorespunzătoare adevărului, în sensul că retragerea constituia un act de «recuperare» în același dosar”, au mai arătat anchetatorii în rechizitoriu.

Pipernea a fost reținut în 28 noiembrie, iar în aceeași zi Curtea de Apel Iași a respins propunerea procurorului de luare a măsurii arestării preventive, dispunând în schimb interdicția de a părăsi țara, până la data de 27 decembrie.

Într-un alt dosar, avocatul ieșean Dan Pipernea a fost trimis în judecată, în luna aprilie, pentru abuz în serviciu și spălare de bani, după ce ar fi executat silit, în mod ilegal, Primăria Iași în cazul retrocedării unui teren.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași l-au trimis în judecată pe Călin Dan Pipernea, executor judecătoresc la data comiterii faptelor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, două fapte de fals intelectual și instigare la fals intelectual, precum și pentru două fapte de spălare de bani, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție.

Alături de acesta sunt judecați Cătălina Viorela Lăcătușu, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial și spălare de bani, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție, în formă continuată, soțul acesteia, Codrin Lăcătușu, pentru complicitate la fals intelectual și Petru Hasmațuchi, pentru fals intelectual.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Iași, dar a fost scos de pe rol în 26 septembrie, cauza fiind trimisă spre soluționare la Curtea de Apel Bacău.

Procurorii au arătat, în actul de inculpare trimis instanței, că în 2011, Dan Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea-credință, procedura de executare silită a unei decizii judecătorești, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iași, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.

În baza acestei hotărâri judecătorești, Curtea de Apel Iași a stabilit dreptul Viorelei Lăcătușu la măsuri reparatorii prin echivalent pentru un teren în suprafață de 1.526,29 metri pătrați, în municipiul Iași, ca urmare a confiscării acelui teren de către regimul comunist.

Pipernea a demarat procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătorești, deși decizia nu impunea plata unei sume de bani în sarcina Primăriei Iași, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului român. Potrivit legii, acest drept putea fi realizat numai printr-o procedură care era de competența Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Procedura era în derulare în momentul demarării executării silite și Pipernea știa despre aceasta, au notat procurorii în documentul citat.

Procurorii îl mai acuză pe Dan Pipernea că ar fi stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi și-ar fi însușit suma totală de 468.984 de lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

Primăria Municipiului Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal cu 561.561 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari