Fost ministru al Apărării, un an de închisoare cu suspendare

Fost ministru al Apărării, un an de închisoare cu suspendare
Publicat: 24/05/2016, 23:47
Actualizat: 25/05/2016, 09:13

Magistrații ÎCCJ au respins apelul declarat de DNA și de inculpații din acest dosar, fiind menținută în mare parte sentința dată de un alt complet de magistrați pe 23 martie 2015.

Singura modificare a sentinței a fost faptul că Francisc Radici și Constantin Năstase, condamnați la câte 2 ani, 2 luni și 20 de zilei închisoare cu suspendare, nu vor mai trebuie să presteze 60 de zile în folosul comunității.

Rămâne în vigoare sentința de la fond, respectiv condamnarea lui Corneliu Dobrițoiu la un an închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la fals intelectual, cu un termen de încercare de 3 ani.

Instanța supremă l-a achitat pe Traian Pigui pentru infracțiunile de abuz în serviciu și participație improprie la fals intelectual. Floarea Șerban a fost achitată pentru participație improprie la abuz în serviciu și fals intelectual.

Pe 23 martie 2015, magistrații instanței supreme l-au condamnat pe Corneliu Dobrițoiu la o pedeapsă de un an de închisoare pentru participație improprie la abuz în serviciu și două luni pentru participație improprie la fals intelectual. Pedepsele au fost contopite, iar fostul ministru al Apărării a fost condamnat, în final, la un an de închisoare. Instanța a dispus suspendarea pedepsei pe o perioadă de încercare de trei ani.

În cazul lui Francis Radici, instanța a decis atunci condamnarea la doi ani de închisoare pentru participație improprie la abuz în serviciu și opt luni de închisoare pentru participație improprie la fals intelectual. După contopirea pedepselor, ICCJ a menținut condamnarea cea mai grea, la care instanța a adăugat un spor de două luni și 20 de zile. În final, judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei de doi ani, două luni și 20 de zile de închisoare, pe o perioadă de trei ani. Generalul Radici a fost achitat pentru participație improprie la abuz în serviciu.

În ceea ce îl privește pe Constantin Năstase, instanța a stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru participație improprie la abuz în serviciu și opt luni pentru participație improprie la fals intelectual. Pedepsele au fost contopite, iar după aplicarea unui spor a rezultat o pedeapsă de doi ani, două luni și 20 de zile de închisoare, care a fost suspendată pe un termen de încercare de trei ani.
Instanța a dispus ca Radici și Năstase să nu părăsească țara fără să informeze organele judiciare, iar în termenul de supraveghere ei trebuie să execute o muncă neremunerată, timp de 60 de zile, la Amenajare Edilitară și Salubrizare SA sau la Centrul de plasament Cireșarii, din Capitală.

Sergiu Tudor Medar a fost condamnat la un an de închisoare pentru participație improprie la abuz în serviciu și două luni de închisoare pentru participație improprie la fals intelectual. ICCJ a contopit cele două pedepse, urmând ca el să execute un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani.

Instanța supremă l-a achitat pe Traian Pigui pentru infracțiunile de abuz în serviciu și participație improprie la fals intelectual. Floarea Șerban a fost achitată pentru participație improprie la abuz în serviciu și fals intelectual.

Gheorghe Rotaru a primit o pedeapsă de un an și șase luni pentru participație improprie la fals intelectual și două luni de închisoare pentru participație improprie la abuz în serviciu. În urma contopirii, instanța a decis să suspende pedeapsa de un an și șase luni pe un termen de încercare de trei ani și șase luni.

ICCJ a mai dispus condamnarea lui Gheorghe Gonciaruc la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, a lui Ionel Vizitiu la un an de închisoare cu suspendare, a lui Corneliu Duță la un an și două luni de închisoare cu suspendare, precum și a Mihaelei Matei la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu și alți zece generali și colonei, persoane care au deținut funcții de conducere în MApN la data faptelor, au fost trimiși în judecată de DNA, în septembrie 2013, pentru cumpărarea unor locuințe de serviciu, la un preț subvenționat, în baza unor declarații false.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1999-2005, Traian Pigui, în calitate de șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din Ministerul Apărării Naționale, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN.

Traian Pigui ar fi întocmit nelegal adrese de repartiție a unor locuințe de serviciu și ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanță cu legea, prin care i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenționat a acestor locuințe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuințele în regim subvenționat inculpaților Floarea Șerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Tudor Medar și Gheorghe Rotaru.

„Vânzarea în regim subvenționat a acestor locuințe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naționale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui înlesnind obținerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenționat”, au scris procurorii în documentul citat.

Totodată, Dobrițoiu, Șerban, Radici, Năstase, Medar, Rotaru, precum și Gheorghe Gonciaruc, Ionel Vizitiu, Corneliu Duță și Mihaela Matei au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la MApN, cu încălcarea prevederilor legale, mai spun procurorii.

„Concret, inculpații au depus la dosarul de cumpărare acte false și astfel, i-au determinat membrii comisiei de vânzare și ai comisiei de auditare în vederea vânzării, să-și încalce atribuțiile de serviciu și să întocmească documente oficiale false, pe baza cărora, prevalându-se de prevederile Legii 562/2004, și-au cumpărat locuințele de serviciu în regim subvenționat, în condițiile în care dețineau sau deținuseră, una, doua sau chiar trei alte locuințe proprietate personală”, au arătat procurorii.

Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției actului normativ, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care: titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României și să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.
Prejudiciul stabilit în acest dosar este de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezintă prejudiciul suferit de Ministerul Apărării Naționale ca urmare a vânzării la un preț diminuat față de valoarea de inventar, a fiecărei locuințe și 111.988 de lei este contravaloarea chiriei plătită de MApN unei părți vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi, mai spuneau procurorii.
Ministerul Apărării Naționale se constituie parte civilă în cauză, revendicând cei 1.207.670 de lei.
Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparținând Floarei Șerban, lui Radici, Năstase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu și Gonciaruc.
Corneliu Dobrițoiu a consemnat la dispoziția organului judiciar suma reținută ca prejudiciu în sarcina sa, respectiv 15.846 lei, procurorii dispunând ridicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale acestuia, care fusese instituit în cursul urmăririi penale.
Procurorii au decis să continue cercetările, într-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă, și Cornel Julea, colonel în rezervă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă