Fost șef al Serviciului Autorizare Plăți din Constanța, trimis în judecată pentru nereguli cu fonduri UE

Fost șef al Serviciului Autorizare Plăți din Constanța, trimis în judecată pentru nereguli cu fonduri UE
Fostul șef al Serviciului Autorizare Plăți de la Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 2 Sud - Est Constanța a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a falsificat o serie de documente pentru a ajuta două firme din Constanța să obțină peste 800.000 euro din fonduri europene.
Publicat: 07/06/2013, 12:11
Actualizat: 05/06/2018, 20:39

Fostul șef al Serviciului Autorizare Plăți de la Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 2 Sud – Est Constanța a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a falsificat o serie de documente pentru a ajuta două firme din Constanța să obțină peste 800.000 euro din fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, în luna decembrie 2009, Cătălin Gheorghe, în calitate de șef al CRPDRP 2 Sud – Est Constanța a atașat o scrisoare de garanție contrafăcută la dosarul întocmit de o societate comercială pentru a obține cu titlu de avans bani proveniți din fonduri europene în cadrul unui proiect de modernizare a unei ferme.

Cu ajutorul scrisorii respective, firma beneficiară a proiectului a obținut, pe nedrept, de la Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 2 Sud – Est Constanța, suma de 1.927.358 de lei (echivalentul a aproximativ 456.719,90 de euro) cu titlu de avans din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, instrument de finanțare creat de Uniunea Europeană pentru implementarea Politicii Agricole Comune.

De asemenea, în luna martie a acestui an, Gheorghe a mai atașat o scrisoare de garanție bancară contrafăcută la dosarul constituit de o altă societate comercială, ce viza acordarea unui avans din fonduri FEADR, în valoare de 1.507.696 lei (echivalentul a aproximativ 345.801,83 euro), în cadrul unui proiect de înființare a unei plantații pomicole.

În acest caz funcționarii din cadrul CRPDRP 2 Sud – Est Constanța au constatat că scrisoarea de garanție bancară este falsă, iar suma solicitată nu a mai fost acordată.

Procurorii anticorupție au definitivat rechizitoriul și au dispus trimiterea în judecată a lui Cătălin Gheorghe sub acuzațiile de participație improprie în forma complicității la obținere ilegală de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, respectiv, participație improprie, în forma complicității, la tentativa de obținere ilegală de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, dosarul urmând să se judece la Judecătoria Constanța.

În acest dosar, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă, cu un prejudiciu total de 4.043.683,54 lei, reprezentând valoarea integrală a finanțării nerambursabile decontate beneficiarului în cadrul primului proiect, la care se adaugă dobânzile și penalitățile calculate până la data plății efective, iar pentru recuperarea prejudiciului procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor lui Cătălin Gheorghe.

Cătălin Gheorghe este în prezent suspendat din funcția de șef al Serviciului Autorizare Plăți de la Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 2 Sud – Est Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu