Fosta directoare de la Penitenciarul Târgșor, trimisă în judecată pentru înșelăciune și fals

Fosta directoare de la Penitenciarul Târgșor, trimisă în judecată pentru înșelăciune și fals
Fosta directoare a Penitenciarului de femei de la Târgșor (Prahova) Mihaela Pușcaș a fost trimisă în judecată de DNA, pentru înșelăciune, fals, folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Publicat: 19/03/2013, 09:54
Actualizat: 02/02/2019, 20:14

Fosta directoare a Penitenciarului de femei de la Târgșor (Prahova) Mihaela Pușcaș a fost trimisă în judecată de DNA, pentru înșelăciune, fals, folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a comisarului șef Mihaela Pușcaș, fost director al Penitenciarului de femei Târgșor, sub acuzațiile de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; înșelăciune și fals intelectual.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Mihaela Pușcaș, în calitate de director al Penitenciarului Târgșor și de manager al Proiectului POSDRU „Persoane private de libertate, în slujba protecției mediului înconjurător pentru creșterea competitivității și a atractivității teritoriilor” a atașat la o cerere de rambursare pe care a depus-o la AMPOSDRU, un document inexact și mai multe documente false, pentru a justifica pre-finanțarea primită și pentru a obține plăți intermediare.

În cererea depusă, fosta directoare a declarat că „regulile privind achiziții publice și oportunități egale au fost respectate”, „cheltuielile solicitate sunt eligibile” și „documentele anexate sunt conforme”, însă cercetările făcute în cauză au demonstrat că o parte din achizițiile de bunuri, servicii sau execuții de lucrări au fost realizate cu încălcarea prevederilor legislației naționale în vigoare în domeniul achizițiilor publice.

„Pentru a demonstra însă respectarea acestor proceduri, Pușcaș Mihaela a aprobat mai multe documente, cunoscând că au fost întocmite în fals, documente care au fost anexate la cererea de rambursare nr. 1 formulată în derularea proiectului anterior menționat. Această faptă a avut ca rezultat obținerea, pe nedrept, de fonduri europene (FSE) în cuantum de 352.321,30 lei – sumă ce reprezintă o pagubă adusă bugetului Comunităților Europene, precum și fonduri nerambursabile din bugetul național în cuantum de 73.959,76 lei”, se arată în comunicatul DNA Ploiești.

Procurorii nu au dispus măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului în acest caz, întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatei.

Comisarul șef Mihaela Pușcaș a intrat în atenția anchetatorilor în urmă cu doi ani, când colegi de-ai săi din Administrația Națională a Penitenciarelor au acuzat-o de o serie de infracțiuni de corupție, fraudă și abuz în serviciu.

Sindicaliștii din Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au reclamat-o procurorilor anticorupție și Departamentului de Luptă Antifraudă pe șefa închisorii de la Târgșor, acuzând-o că i-a acordat preferențial concubinului ei un contract în cadrul unui proiect european, în valoare de 425.000 de lei.

Sindicaliștii acuzau totodată și lipsa de implicare a Administrației Naționale a Penitenciarelor, anunțată despre problemele de la Târgșor „în repetate rânduri” dar care, în schimb, a reacționat prin încercări „de a acoperi faptele de natură infracțională și de a abuza sesizatorul, contabil-șef în cadrul Penitenciarului de Femei Târgșor, în pofida chiar a angajamentelor publice de a aprofunda onest investigațiile”.

„Acest proiect (cel finanțat din fonduri europene prin POSDRU, n.r.) este folosit ca sursă de venituri dubioase pentru personaje de genul domnului Dan Voinea (general în rezervă, fost magistrat militar), Emanuel Părăușeanu (colonel în rezervă, medic și fost director în cadrul ANP), Gheorghe Florian (psiholog și fost director în cadrul ANP), toți experți într-un proiect care are drept obiectiv… conștientizarea deținutelor referitor la problemele mediului înconjurător”, afirmau sindicaliștii în urmă cu doi ani.

Dosarul în care Mihaela Pușcaș va fi judecată a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Ploiești, care a stabilit ca primul termen în acest proces să fie în 10 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia