Foști directori din Ministerul de Finanțe și ANAF, sub control judiciar în dosarul Murfatlar

Foști directori din Ministerul de Finanțe și ANAF, sub control judiciar în dosarul Murfatlar
Publicat: 21/10/2016, 13:08
Actualizat: 21/10/2016, 20:09

Cei cinci inculpați, acuzați de abuz în serviciu, față de care DNA a dispus plasarea lor sub control judiciar sunt: Ana Jarda, la data faptelor director în cadrul Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Daniel Diaconescu, la data faptelor directorul general al Direcției generale de informații fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mariana Vizoli, la data faptelor director al Direcției de legislație în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Ciprian Badea, la data faptelor directorul general al Direcției generale juridice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Monica Negruțiu, la data faptelor directorul general al Direcției generale de reglementare a colectării creanțelor bugetare – ANAF.

Totodată, au mai fost puși sub control judiciar pe o durată de 60 de zile doi administratori ai unor societăți comerciale, acuzați de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată, respectiv Cornel Potîrniche și Viorel Potîrniche.

Potrivit DNA, „în perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”.

Concret, cauzele producerii acestui prejudiciu sunt:
– autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
– sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.

Potrivit DNA, cei cinci funcționari publici au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului de Finanțe.

„În cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, aceștia au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale Prin aceste demersuri, funcționarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două dintre cele patru societăți de producere și comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având și o contribuție la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activitățile celor două societăți”, se mai arată într-un comunicat al DNA.

Acționarul companiei de vinuri Murfatlar, arestat preventiv pentru 30 de zile

În acest dosar, George Ivănescu, Cătălin Bucura, Zlotea Ghorghe, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Popescu, Sorin Săvoiu și Constantin Cârciumaru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, pe 18 octombrie, în urma deciziei magistraților Curții de Apel București. Alte trei persoane au fost arestate la domiciliu. Hotărârea este executorie, însă nu și definitivă, potrivit Mediafax.

Cătălin Bucura, George Ivănescu, Gheorghe Zlotea și Constantin Cârciumaru sunt toți asociați la societățile comerciale de producere și comercializare a băuturilor alcoolice implicate în dosar.

În această cauză au mai fost reținuți doi administratori de societăți comerciale, un director general al unei societăți cu activitate de cultivare a strugurilor, dar și fostul director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, George Cristian Lascu, fosta șefă a Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), Irina Tănase, precum și fostul director general al Direcției generale juridice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Ioana Toma. Ultimii trei sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte 40 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii