Foști șefi ai ISU Dobrogea, condamnați definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare

Foști șefi ai ISU Dobrogea, condamnați definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare
Publicat: 24/01/2014, 15:38
Actualizat: 31/01/2019, 19:09

Fostul șef al ISU Dobrogea, generalul în rezervă Petre Trandafir, fostul său prim-adjunct, un colonel și un maior au fost condamnați definitiv, vineri, de instanța supremă, la câte trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraudarea unui concurs din 2007.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursurile formulate în acest dosar, menținând astfel decizia din 18 mai 2011 dispusă de un complet de trei judecători de la instanța supremă.

În 18 mai 2012, generalul (r) Petre Trandafir a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru instigare la fals intelectual, la doi ani de închisoare pentru instigare la uz de fals și la trei ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Instanța a contopit pedepsele și a dispus ca generalul în rezervă să o execute pe cea mai grea, respectiv trei ani și șase luni de închisoare.

Totodată, instanța i-a interzis lui Petre Trandafir mai multe drepturi pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale,

Alături de acesta au mai fost condamnați la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare fostul prim-adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea, Neculai Coman, colonelul Gabriel Andrei Niculae și maiorul Gabriel Alexandrescu, pentru același tip de fapte ca și Trandafir.

Judecătorii au decis achitarea contraamiralului de flotilă Mircea Rusmănică, după ce au respins cererea procurorilor militari anticorupție de schimbare a încadrării juridice dată faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia. Achitarea contraamiralului s-a făcut în baza articolului 10 litera a din Codul de procedură penală, respectiv pentru că fapta pentru care acesta a fost deferit justiției nu există.

Judecătorii i-au mai condamnat pe inspectorul șef al ISU Dobrogea, colonelul Viorel Costache, la trei ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Instanța i-a condamnat la pedepse cu suspendare cuprinse între opt luni și doi ani și jumătate de închisoare pe fostul șef al Statului Major al Forțelor Terestre București, colonelul (r) Eugen Romanescu, Costel Datcu, Marius Sorin Bugnar, Liviu Deoșlea, Marius Sorin Crețu, Florin Niculae, Mihai Adrian Bugnar, Viorel Alexu, Mihail Dănuț Gaicu, George Laurențiu Dumitrescu, Nicușor Criprian Cioroiu, Mihai Tănase și Dumitru Țâncă.

Judecătorii ICCJ au dispus totodată anularea a 205 foi de concurs falsificate pe numele candidaților, procesul verbal încheiat în 21 august 2007 de membrii comisiei de examen și aprobat de inspectorul șef cuprinzând rezultatele concursului de ocupare a unor posturi de subofițeri organizat la ISU Dobrogea în perioada 9 iulie 2007 – 20 august 2007, numai cu privire la mențiunile referitoare la cei 205 candidați ale căror lucrări au fost falsificate, tabelele cu rezultatele finale obținute de candidații care au susținut examenul pentru ocuparea funcțiilor de subofițer conducător auto și servant, pe subunități, în ordinea descrescătoare a mediilor, afișate la sediul ISU Dobrogea, numai cu privire la mențiunile referitoare la cei 205 candidați ale căror lucrări au fost falsificate, documentele întocmite cu prilejul încadrării la ISU Dobrogea a celor 192 de candidați ale căror foi de concurs au fost falsificate, procesul-verbal din 15 și 16 august 2007, ora 22.00, încheiat la sediul ISU Dobrogea privind predarea-primirea unei mape tip DS sigilată cu sigiliu aparținând lui Neculai Coman.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători de la instanța supremă, care vineri a dat o sentință definitivă.

În 20 iulie 2009, procurorii anticorupție de la Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au trimis în judecată 19 persoane în dosarul privind organizarea unui concurs pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofițer la ISU Dobrogea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...