Fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica din Argeș și asociații unei firme au fost reținuți

 Fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica din Argeș și asociații unei firme au fost reținuți
Publicat: 15/07/2015, 19:01

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Pitești l-au reținut pe Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica de la Curtea de Argeș, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

În același caz, anchetatorii i-au reținut și pe Ștefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș la data faptelor și asociat în cadrul SC Asnet Telecom SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită și spălare de bani, în formă continuată și pe Florin Nicolae Stoian, asociat în cadul firmei Asnet Telecom, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.

Cei trei vor fi prezentați, joi, Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă.

Conform ordonanței procurorilor, în perioada martie- iulie 2011, Octavian Oprea, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș din cadrul Societății Comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica București SA, a încheiat cu firma Asnet Telecom, administrată de Ștefan Vulparu și Florin Stoian, două contracte privind implementarea unui „sistem centralizat de baze de date și vizualizare parametrii offline pentru sistem online, monitorizare și diagnosticare mărimi mecanice HA CHE Noapteș” și a unui „sistem online de monitorizare și diagnosticare mărimi mecanice HA – CHE Noapteș”.

Anchetatorii susțin că, din probele existente a rezultat faptul „că întreaga procedură privind comandarea, stabilirea criteriului de atribuire a achizițiilor, negocierea, încheierea celor două contracte precum și executarea acestora, s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu există situații de lucrări, mai mult sistemele respective sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare”.

„Acest lucru a determinat producerea unei pagube de 637.088,13 lei în patrimoniul Societății comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA București, care constituie totodată și folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă”, se arată în documentul citat.

Pentru atribuirea contrctelor, Oprea ar fi primit de la Ștefan Vulparu suma de 164.505,99 lei.

„Proveniență reală a acestei sume de bani a fost disimulată prin achiziționarea unui autoturism pe numele unei rude a inculpatului Oprea Octavian Florian, operațiune realizată în urma unor acțiuni de ascundere și disimulare a originii ilicite prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivații și prin punerea la dispoziție a unor sume de bani fără vreun titlu legal, de către inculpații Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae”, se arată în ordonanța DNA.

Procurorii susțin că, în perioada 3 iunie 2011- 9 septembrie 2011, Florin Stoian, reprezentant al întreprinderii individuale cu același nume, a emis și înregistrat în evidența contabilă a firmei sale, 8 facturi fiscale privind contravaloarea unor pretinse lucrări executate pentru Asnet Telecom, la care era asociat împreună cu Vulparu, în condițiile în care acele lucrări nu au fost realizate.

„Mai mult, facturile nu exprimau operațiuni economice reale, fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către firma respectivă și pentru pretinsa justificare a unor transferuri bancare”, se arată în documentul citat.

Conform unor surse judiciare, Anchetatorii au făcut, miercuri, percheziții la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș din cadrul Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA, la SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, precum și la Centrala Hidroenergetică CHE Noapteș, situată în Curtea de Argeș.

Ulterior, la sediul DNA Pitești au fost aduși la audieri Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica, mama acestuia, Filoftia, și cei doi asociați ai firmei Asnet Telecom. Mama fostului director tehnic a pleca de la sediul Direcției după aproximativ două ore.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Câte ore poate ține cabina încălzită o mașină electrică?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Analiză NY Times: SUA știau de 14 ani că Putin se va înfige în Ucraina:...
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Condamnat după ce a fost prins de trei ori la volan fără permis!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Cine îi ia locul lui Klaus Iohannis? El ar putea câștiga alegerile în 2024! AUR...
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...