Fostul deputat Alin Trășculescu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție

Fostul deputat Alin Trășculescu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție
Publicat: 05/04/2013, 09:41
Actualizat: 11/09/2014, 08:25

Fostul deputat PDL Alin Trășculescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare a banilor, delapidare și uz de fals.

În același dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată și pe Marian Valeriu Calotă, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, șantaj comis în legătură cu infracțiunea de trafic de influență, spălare a banilor, delapidare, uz de fals și asociere pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

De asemenea, Marian Varvariche va fi judecat pentru complicitate și instigare la delapidare, complicitate la spălare a banilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, iar Adrian Cristian Ene și Dorian Geolfan, reprezentanți ai unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată pentru delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la delapidare și
complicitate la spălare a banilor.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului București.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Silviu Trășculescu și Marian Valeriu Calotă au constituit o asociere pentru obținerea de sume de bani prin traficarea influenței, la care au aderat și Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene și Dorian Geolfan.

În cei doi ani, Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al Organizației PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societăți comerciale, denunțător în cauză, inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. De asemenea, Trășculescu a pretins și 1,1 milioane de lei, din care a primit, prin intermediul lui Calotă, în trei tranșe, 374.000 de lei, susțin procurorii.

„Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui Trășculescu Alin-Silviu sumele solicitate. Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător”, au precizat procurorii.

În perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, la solicitarea lui Trășculescu, Marian Calotă a falsificat mai multe contracte comerciale încheiate între firma sa, SC Maryna Exclusiv SRL, și societatea denunțătorului, „aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale”. Din banii obținuți astfel, Calotă și-a însușit din contul SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor înscrisuri false, 198.400 de lei, pe care i-a folosit în interes personal și în interesul altor persoane, au precizat procurorii.

„Însușirea sumei de 198.400 lei de către inculpatul Calotă Marian-Valeriu a fost justificată contabil de către inculpații Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian și Geolfan Dorian sub aparența unor operațiuni comerciale fictive și pe baza unor înscrisuri false”, potrivit documentului citat.

Totodată, la 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunțător 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Trășculescu. Calotă a fost prins atunci în flagrant delict.

În 11 noiembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea lui Trășculescu și Calotă. Întrucât Trășculescu era atunci deputat, DNA l-a informat pe ministrul Justiției despre percheziția și reținerea acestuia. Camera Deputaților a constatat, în 20 noiembrie 2012, încetarea calității de deputat a lui Alin Trășculescu, în urma demisiei sale.

În 29 noiembrie 2012, Tribunalul București a dispus arestarea lui Alin Trășculescu pentru 29 de zile. Acesta a fost eliberat în 7 decembrie 2012, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București. Trășculescu are interdicție de a părăsi țara.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în 12 noiembrie 2012, arestarea preventivă a lui Marian Calotă pentru 29 de zile, măsura fiind prelungită până în 19 ianuarie 2013, dată la care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi țara.

În cazul lui Marian Varvariche, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile ale lui Trășculescu, Calotă, Ene și Geolfan, în vederea confiscării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii