Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la 11 ani de închisoare

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la 11 ani de închisoare
Publicat: 18/12/2015, 11:30

Magistrații Tribunalului Constanța l-au condamnat, joi, pe Gabriel Bivolaru la pedeapsa de 11 ani de închisoare pentru complicitate la furt calificat cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, la patru ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, la trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, în formă continuată, la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată și la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanța a contopit toate aceste pedepse și i-a aplicat lui Gabriel Bivolaru pedeapsa cea mai grea, aceea de 11 ani de închisoare, precum și doi ani interzicerea unor drepturi, cu titlu de pedeapsă complementară, după executarea pedepsei închisorii de 11 ani.

Din această pedeapsă, magistrații au dedus durata reținerii de 24 de ore, începând din 4 august 2013 și până în 5 august 2013, precum și pe cea a arestării preventive, de la 6 august 2013 la 11 decembrie 2013.

În același dosar, Tribunalul Constanța i-a condamnat pe cei zece complici ai lui Bivolaru la pedepse cuprinse între trei ani și zece ani de închisoare.

Totodată, instanța i-a obligat pe cei 11 inculpați, în solidar, la plata a peste 700.000 de lei către statul român, reprezentand TVA și impozit pe profit, la care se adaugă plata dobânzi și penalități de întârziere la data plății efective.

De asemenea, inculpații trebuie să plătească SC CONPET SA Ploiești, în total, peste 900.000 de lei, contravaloarea tonelor de țiței sustrase din conductele companiei.

Decizia de joi a Tribunalului Constanța nu este definitivă, având drept de apel în zece zile de la comunicare

Potrivit rechizitoriului întocmit în august 2013 de către procurorii Parchetului Tribunalului Constanța, fostul deputat Gabriel Bivolaru și ceilalți membri ai grupării sale sunt acuzați de furt calificat, evaziune fiscală și spălare de bani. Ei sustrăgeau țiței din conductele societății CONPET prin folosirea instalațiilor artizanale de perforare, încărcau și transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone ascunse în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din orașul Năvodari. Aici, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niță, declara, într-o conferință de presă, că acțiunea a fost declanșată la sfârșitul lunii mai 2013, în urma unei informații, și s-a început supravegherea inculpaților, care sustrăgeau țițeiul dintr-o conductă aflată în zona localității Nisipari. Aici, petrolul era încărcat în cisterne ascunse în camioane ce transportau cereale și ajungea apoi în rafinăria din Năvodari.

„Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea pentru că, dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Așa, la 0,1 bari, nu apăreau modificări pe grafic, deci era foarte greu observabil de către cei de la CONPET. După care ajungea la Năvodari, la o rafinărie funcțională, dar neautorizată”, declara Teodor Niță.

La începutul lunii iunie, inculpații au mutat operațiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalații artizanale.

„O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de țoli a CONPET au făcut by-pass și din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo doi kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniștit acolo pentru că brăzdarul plugului nu deranja pe nimeni”, mai spunea procurorul de caz.

De aici țițeiul ajungea în mașini care aveau montate rezervoare până la o locație din Techirghiol, era transferat într-o cisternă, care ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari.

Prejudiciul probat de către anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a unei sentințe a Înaltei Curți de Casație și Justiției, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzațiile aduse au fost de fals, uz de fals, înșelăciune și evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas și pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.

În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiționat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeș, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducare, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...