Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare
Publicat: 07/06/2013, 16:11
Actualizat: 28/07/2014, 23:30

Completul de cinci judecători al instanței supreme l-a condamnat definitiv, vineri, pe fostul deputat Ion Dumitru la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II, în care a fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziționarea unui buldozer.

Instanța a desființat decizia dată de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care toți inculpații din acest dosar au fost achitați. Cei cinci judecători au schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru care au fost deferiți justiției Ion Dumitru, Elena Dumitru, Dumitru Bunea și Florin Bogdan Stanciu, din câte două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată în câte două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Totodată, instanța a schimbat și încadrările juridice pentru Mihai Liviu Daia, Sorin Mirel Vintilă, Mirel Dumitrache și Constantin Corduneanu, din complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată în complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Astfel, instanța l-a condamnat pe fostul deputat Ion Dumitru la trei ani de închisoare, dispunând totodată și interzicerea unor depturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării acestei pedepse, pe durata unui termen de încercare de șase ani, timp în care Ion Dumitru trebuie să respecte o serie de obligații și condiții.

Dumitru Bunea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de șase ani, Elena Dumitru – la trei ani de închisoare, cu termen de încercare de cinci ani și Florin Bogdan Stanciu – la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de șase ani.

Instanța i-a achitat pe Mihai Liviu Daia, Sorin Mirel Vintilă, Mirel Dumitrache și Constantin Corduneanu pentru fapta de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, pe motiv că faptei îi lipsește unul din elementele constitutive ale infracțiunii.

Prin aceeași decizie, instanța i-a obligat pe Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru și Bogdan Florin Stanciu la plata, în solidar, a sumei de 614.322,74 de lei cu titlu de despăgubiri către Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Totodată, instanța i-a obligat la plata, în solidar, a sumei de 171.320 de lei pe Elena Dumitru, Ion Dumitru și Dumitru Bunea, cu titlu de despăgubiri către aceeași parte civilă.

Decizia Completului de cinci judecători al instanței supreme în dosarul Romsilva II este definitivă.

Potrivit procurorilor, în iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea „buldozer universal cu macara hidraulică pe șenile”, la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. În fapt, așa cum a reieșit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un șasiu de tanc tip T 34, care avea în față montată o lamă reglabilă în „V”, iar în partea din spate un braț hidraulic dotat la capăt cu gheare.

Vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv așezării de obstacole de către trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicații civile, în mod evident, beneficiarul trebuia să evalueze posibilitățile tehnologice ale acestuia, raportul preț/economicitate/eficiență și să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul. Acesta nu era însoțit de niciun fel de document în afara celor vamale și a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanție și certificat de omologare.

Din iulie 2003 și până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în niciun fel.

În anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva, instituție de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier național, a acceptat discutarea în Consiliul de Administrație a unei propuneri de achiziționare prin licitație a utilajului respectiv. Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său, după ce firma care deținea în realitate utilajul – Eufrat SRL – făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, Direcția Silvică Târgu Jiu testase utilajul, constatând că este necorespunzător activităților din domeniul forestier, potrivit procurorilor.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...