Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare
Publicat: 12/12/2013, 14:54
Actualizat: 01/05/2015, 11:08

Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe fostul deputat PDL, Dan Păsat la trei ani de închisoare cu executare. Curtea Supremă a finalizat luni 9 decembrie dosarul fostului deputat PDL Dan Păsat, acuzat de șantaj prin acte de violență. Pe fond, acesta a fost condamnat în aprilie 2013 la trei ani de închisoare. Acum decizia este pronunțată de completul de cinci judecători ai Curții Supreme și sentința va fi definitivă. DNA a cerut ca Păsat să fie condamnat la o pedeapsă cu închisoare cu executare.

Completul de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat că va pronunța sentința joi 12 decembrie, astfel că fostul deputat PDL va afla facă va merge la închisoare.

Dan Păsat, care acum nu mai este deputat, a fost acuzat de DNA de șantaj cu violență. Practic, Păsat ar fi exercitat presiuni asupra patronilor unor firme să îi cedeze sume de bani sau lucrări pe bani publici. În stenogramele dosarului sunt prinse conversații clare în care Păsat îi amenința pe patronii unei companii de construcții. Pe 9 noiembrie 2010, procurorii au cerut încuviințarea arestării lui Dan Păsat, iar pe 8 februarie 2011, Camera Deputaților a respins cererea. Și acest caz a fost subliniat în raportul Comisiei Europene din 2011.

VEZI AICI RECHIZITORIUL

În dosar, procurorii demonstrează că fostul deputat a recurs la amenințări și agresiuni fizice. Din descrierea procurorilor, Dan Păsat acționa cu violență. Relevante pentru aceste fapte sunt stenogramele din dosar. Iată câteva fragmente:

IONEL COSTIN IONUȚ: Exact ce se întâmplă acum la Vărăști aia….exact asa s-a întâmplat și la Toporu!

PĂSAT DAN: Ce (expresie trivială) mea s-a întâmplat la Toporu, Ionuț? Băi băiatule. Tu ai venit la mine….Băi băiatule….

PĂSAT DAN: Băi, băiatule, vrei sa te calc în picioare?

IONEL COSTIN IONUt: De ce sa ma calci in picioare ?

[…]

IONEL COSTIN IONUȚ: Dane, de ce să ?

PĂSAT DAN: Bă,….(neinteligibil)…ai venit tu la mine și mi-ai spus ca le iei totul, că voi aveți nevoie de bani și ați promis că-i muncești? Bă, te nenorocesc, ba, da-te-n (expresie triviala) mea de aici!