Fostul diplomat Silviu Ionescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru accidentul din Singapore

Fostul diplomat Silviu Ionescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru accidentul din Singapore
Publicat: 27/03/2013, 13:46
Actualizat: 03/07/2013, 22:35

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat miercuri, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu executare pentru accidentul pe care l-ar fi produs în decembrie 2009, în Singapore, care s-a soldat cu decesul unei persoane și rănirea alteia.

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul București.

Procurorii au cerut, la ultimul termen de judecată din 13 martie, condamnarea la închisoare cu executare a lui Silviu Ionescu, arătând că declarațiile făcute de acesta la urmărirea penală și în faza judecății conțin numeroase inadvertențe. Procurorul a mai cerut interzicerea mai multor drepturi civile în cazul fostului diplomat, precum și menținerea sechestrului pe un apartament ce îi aparține acestuia.

Potrivit procurorilor, întreg ansamblul probator combate apărarea lui Ionescu și dovedește realitatea, respectiv că s-a aflat la volanul mașinii care a produs accidentul, că el este autorul direct al acestuia și că a dat o declarație falsă în perioada în care nu fusese încă pus sub urmărire penală, în speranța de a îndrepta atenția autorităților judiciare singaporeze către un presupus alt făptuitor.

Avocații lui Silviu Ionescu au arătat în instanță că procurorii îl acuză pe clientul lor doar pe baza unor probe indirecte, că momentele accidentului și cele de după acesta nu au fost surprinse de camerele de filmat publice aflate pe acea arteră și care se presupune că erau funcționale atunci.

În final, Ionescu s-a declarat nevinovat, dar compromis din punct de vedere al imaginii personale, și a cerut instanței să ia o decizie în favoarea imaginii României, și nu a sa.

„Nu m-am bătut pentru mine. Eu am fost deja «aranjat». M-am reprofilat. Lucrez într-un cu totul alt domeniu și îmi place. Am făcut deja un an de închisoare. Acum pot fi numit pușcăriaș sau cum cum mi s-o mai spune. Eu acum mă bat, de fapt, fără a folosi cuvinte mari, pentru imaginea României. Mie, oricum, mi-au stricat imaginea”, declara Ionescu, în ultimul său cuvânt.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost acuzat de omor din culpă și părăsirea locului accidentului în urma căruia o persoană și-a pierdut viața. Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanței supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și fals în declarații.

Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparținând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecție semaforizată, două persoane în vârstă de 30 și, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Ionescu a părăsit locul accidentului și a continuat să conducă mașina până la următoarea intersecție semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului și abandonând mașina într-o zonă industrială a orașului Singapore, potrivit procurorilor.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulație, Silviu Ionescu a sesizat poliția singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din fața Ambasadei României, după ora 2.00, situație neconformă cu realitatea, pe care a susținut-o și prin declarațiile date în fața autorităților judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe de altă parte, Înalta Curte din Singapore i-a acordat despăgubiri în valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw – una dintre cele trei victime. Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, a fost prima victimă care a primit compensații pentru rănile suferite.

Prietenul său, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a murit după zece zile de la accident, iar o a treia victimă, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit răni ușoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”