Fostul director al CN Poșta Română Mihai Toader, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul director al CN Poșta Română Mihai Toader, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Publicat: 09/12/2013, 13:33
Actualizat: 11/02/2019, 14:39

Fostul director al Poștei Române Mihai Toader și alte trei persoane din fosta conducere a companiei au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, în cazul unor produse informatice cumpărate de la o firmă din Cipru, la un preț supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, fost director general al Companiei Naționale Poșta Română, Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică și Vasile Bărbuleț, fost șef al Departamentului IT în CN Poșta Română, toți fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, și Bărbuleț Vasile, în calitate de șef departament, „și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și a derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

Produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poșta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpați ar fi contribuit astfel la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

„În mod concret, Bărbuleț Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil și Toader Dan Mihai, cu intenție, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși nu erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerințele C.N. Poșta Română S.A. și, astfel, se impunea efectuarea achiziției prin licitație”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanții companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a prețului produselor achiziționate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziționarea unei cantități de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei.

În 29 iulie 2008, CN Poșta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în șase rate eșalonate, în perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, și de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu și Bărbuleț au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate și acceptate.

„Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce privește implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieșit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiștii Compartimentului IT din C.N. Poșta Română S.A. și specialiști ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit că achiziția a fost făcută în condițiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziție.

Compania Națională Poșta Română a precizat că paguba suferită este de 6.583.000 de euro și că se constituie parte civilă în această cauză.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani, în lei sau valută, existente în conturile bancare ale lui Toader, Lepădatu, Marinescu și Bărbuleț, până la concurența sumei de 6.583.000 de euro.

Dosarul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Sectorului 2 București.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu sunt judecați în alte două cauze, în care au fost trimiși în judecată în decembrie 2010 și octombrie 2009.

În dosarul trimis instanței în octombrie 2009, procurorii Direcției Naționale Anticorupție, îi acuză pe cei trei în legătură cu semnarea a șase poliție de asigurare pentru angajații Poștei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au fost trimiși în judecată, alături de fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu și fostul ministru al Comunicațiilor Zsolt Nagy, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. Potrivit DNA, statul român a fost prejudiciat astfel cu suma de 8.619.787 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?