Fostul director al OTV, suspectat de șantaj, a ajuns în arest la domiciliu

Fostul director al OTV, suspectat de șantaj, a ajuns în arest la domiciliu
Publicat: 18/10/2015, 11:28
Actualizat: 18/10/2015, 15:46

Cei trei au fost duși, sâmbătă, în jurul orei 18.00, la Judecătoria Buzău, fiind prezentați în fața judecătorului de drepturi și libertăți pe rând, astfel că decizia a fost luată în cursul serii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Florin Paraschivescu și Doru Iuga au fost plasați în arest la domiciliu, în timp ce Oana Galanton a fost pusă sub control judiciar.

Decizia instanței poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Directorul publicației „Atac de Buzău”, Florin Paraschivescu, soția acestuia, și fostul director al postului OTV Doru Iuga, redactor al săptămânalului buzoian, au fost reținuți, vineri seară, pentru șantaj, fiind suspectați că au cerut bani unor oameni de afaceri și primari pentru a nu publica materiale despre ei.

Sâmbătă, Poliția Județeană Buzău anunța, printr-un comunicat de presă, că polițiștii instituției și cei de la Poliția Județeană Argeș au făcut, vineri, cinci percheziții în municipiile Buzău, București și Pitești, la locuințele a trei persoane, doi bărbați și o femeie, bănuite de comiterea infracțiunii de șantaj.

Din locuințele percheziționate au fost ridicate terminale de telefonie mobilă cu cartele SIM, laptop-uri, unități centrale și înscrisuri cu valoare probantă în cauză, arăta sursa citată.

Conform aceleiași surse, tot vineri femeia a fost prinsă în flagrant după ce a primit 500 de lei de la un bărbat pe care este suspectată că l-a șantajat.

„Cei trei sunt bănuiți că, începând din vara anului 2014, ar fi amenințat bărbatul șantajat cu publicarea unor informații defăimătoare, dacă acesta nu acceptă remiterea a 1.000 lei/lunar, sub forma plății unui contract. De asemenea, aceștia sunt bănuiți că, în cursul lunii septembrie 2014, tot prin amenințarea cu publicarea unor informații defăimătoare, i-ar fi solicitat unei alte persoane remiterea a diferite sume de bani, a unui autoturism, precum și obținerea de foloase personale”, se arăta în comunicat.

Potrivit sursei citate, din 2014 până în prezent, cei trei sunt bănuiți că ar fi șantajat alte șase persoane din județul Buzău, prin aceeași metodă.

După administrarea probatoriului, au fost reținuți pentru 24 ore cei doi bărbați, de 32 și 33 de ani, și femeia, de 28 de ani, pentru șantaj, ei fiind prezentați, sâmbătă, instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Poliția Județeană Buzău continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale în cauză, se mai arăta în comunicat.

Dosarul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău.

Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, procurorul Cecilia Iana, în acest caz există în prezent cinci plângeri la dosar și cinci părți vătămate, dar cercetările continuă.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, flagrantul în urma căruia Oana Galanton a fost reținută s-a realizat în municipiul Buzău, iar cel de la care femeia de 28 de ani a încasat suma de 500 de lei este primarul comunei Poșta Câlnău din județul Buzău, Sorin Munteanu, care ar fi trebuit să plătească lunar suma de 1.000 de lei.

Conform acelorași surse, cel de la care cei trei suspecți ar fi cerut bani și bunuri, inclusiv o mașină, este fostul deputat PSD de Buzău Marian Ghiveciu.

Ghiveciu declara, sâmbătă, că a fost sunat de foarte multe ori de cei de la „Atac de Buzău”, care i-au cerut importante sume de bani și bunuri, în final fostul parlamentar depunând plângere la Poliție împtriva celor trei.

„Eu știam de activitatea lor, că șantajează primari și oameni de afaceri, mi-am văzut de treaba mea, îmi pare rău însă că nu s-a luat atitudine până acum împotriva acestor indivizi care fac rău breslei jurnaliștilor. Publicau materiale pornografice, articole defăimătoare e puțin spus, nu știu dacă în România mai există așa ceva, nu știu cum au fost tolerați. M-au sunat de mai multe ori, dar nu am dat niciodată curs discuțiilor, au cerut de toate, dar eu le-am spus că pot scrie orice”, declara Marian Ghiveciu.

Fostul parlamentar adăuga că, într-o zi, Paraschivescu, Galanton și Doru Iuga l-au sunat de peste 40 de ori, încercând să-l determine să le dea bani.

„Nu pot califica ce au făcut, astfel că în cele din urmă am depus plângere. Într-o singură zi m-au sunat de peste 40 de ori, până la urmă mi-am închis telefonul. Erau foarte agasanți, agresivi la un moment dat, insistenți. Cred că jurnaliștii ar trebui să facă front comun să îndepărteze specimenele de acest gen din rândul lor. Cei trei indivizi așa procedau cu primarii, cu oamenii de afaceri, sunau, mergeau în localități unde erau sărbători ale comunelor, acolo Doru Iuga consuma alcool și făcea scandal. Niciodată în «Atac de Buzău» nu au apărut cei certați cu legea, pentru că ei au plătit. Au apărut doar cei care nu au cedat șantajului”, spunea Marian Ghiveciu.

El adăuga că primarii PSD din Buzău ajunseseră să i se plângă personal, pe vremea când avea funcție în partid, dar și la ședințele PSD că erau agresați de cei de la „Atac de Buzău”.

Săptămânalul „Atac de Buzău” a apărut pe piața media buzoiană în urmă cu peste un an, iar de atunci s-a făcut remarcat prin mai multe materiale defăimătoare la adresa unor oameni de afaceri și a unor primari din localitățile județului.

În tot acest timp, potrivit unor surse judiciare, plângeri ar fi fost formulate de primari care ar fi fost nevoiți să plătească diverse sume de bani pentru a nu deveni subiect în paginile săptămânalului. Printre cei care ar fi depus plângere împotriva lui Paraschivescu s-ar număra primarul din Poșta Câlnău, Sorin Munteanu, primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu, primarul comunei Berca, Valeriu Marcu, fostul deputat Marian Ghiveciu, dar și oameni de afaceri.

Printre cei de la care Florin Paraschivescu ar fi încercat să obțină bani se numără și proprietarul Grup Romet Buzău, Constantin Toma.

El declara, sâmbătă, că de mai multe ori a fost sunat personal de Paraschivescu și a primit mesaje prin intermediul a diverse persoane pentru a se întâlni cu acesta în vederea încheierii unui contract de publicitate. Pentru că a refuzat, numele lui Constantin Toma a apărut în diverse articole defăimătoare din săptămânalul buzoian.

„Am fost sunat de mai multe ori de acest individ pentru a mă întâlni cu el. Am refuzat acest lucru și de atunci au început să apară despre mine anumite materiale defăimătoare, scrise într-o manieră mizerabilă despre care nu credeam că este posibil să vadă lumina tiparului. Sunt fost proprietar de ziar, însă eu nu credeam că așa ceva este posibil”, declara omul de afaceri Constantin Toma.

Directorul publicației „Atac de Buzău”, Florin Paraschivescu, nu este pentru prima dată într-o astfel de situație. În calitate de director al publicației „Atac la persoană”, împreună cu trei angajați, a fost reținut în urmă cu trei ani de polițiști în curtea Universității Bioterra după ce ar fi primit bani de la rectorul acesteia, Ioan Nicolae, pentru a nu da publicității imagini cu distrugerea unor documente în curtea universității.

De altfel, informații despre preocupările lui Florin Paraschivescu au apărut în urmă cu două săptămâni când, potrivit presei, președintele PSD Sector 5 din Capitală, Cristian Rizea, a depus o plângere pentru șantaj împotriva lui. Paraschivescu i-ar fi cerut lui Rizea 10.000 de lei lunar pentru ca publicația „Atac la Persoană”, care apare în București, să nu publice materiale denigratoare la adresa sa.

Alături de Florin Paraschivescu anchetatorii l-au reținut și pe Doru Iuga, redactor al publicației. Iuga este un fost jurnalist de televiziune și fost director al postului OTV condus de Dan Diaconescu, care a fost implicat într-un scandal sexual.

În mai 2013, fostul director al postului OTV Doru Iuga a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Termenul de încercare al pedepsei dispuse în cazul lui Iuga a fost de patru ani, instanța stabilind totodată interzicerea unor drepturi civile ale acestuia timp de 10 ani, respectiv acelea de a fi ales în funcții publice, de a ocupa o funcție publică, de a deține drepturi părintești și de a fi tutore sau curator.

În acest dosar, fostul director al OTV a stat în arest preventiv timp de 10 luni, fiind eliberat în 22 martie 2012, printr-o decizie a Tribunalului București.

Hotărârea instanței nu era definitivă, ulterior fiind dispusă executarea pedepsei. Însă, în 2014, Judecătoria Sectorului 1 a admis o cerere a lui Iuga privind constatarea intervenirii unei legi penale mai favorabile, stabilind că infracțiunea pentru care a fost condamnat a fost dezincriminată și dispunând punerea sa în libertate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...