Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită
Publicat: 03/02/2014, 13:18
Actualizat: 04/02/2019, 17:04

Iuliana Coruț, fost director de cabinet al ministrului Muncii, a fost condamnată de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată că a luat mită pentru a ajuta o persoană să câștige concursul pentru funcția de consilier afaceri europene la AMPOSDRU.

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare și patru ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mită. Iuliana Coruț a fost condamnată și la un an de închisoare pentru instigare la infracțiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității. Potrivit deciziei Tribunalului București, cele două pedepse au fost contopite, urmând ca fostul director de cabinet al Marianei Câmpeanu să execute, dacă decizia va rămâne definitivă, o pedeapsă de trei ani de închisoare.

În același dosar a fost condamntă și Paula Mănuceanu, fost consilier la cabinetul ministrului Muncii. Ea a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și sustragere de înscrisuri.

Cristiana Bigan, funcționar public în cadrul unei autorități naționale la data faptelor, a fost condamnată la doi ani de închisoare, pentru dare de mită și complicitate la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității. Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de patru ani.

Fiul Cristianei Bigan, Paul Cristian Ferchedău, candidat la funcția de consilier pentru afaceri europene, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la uz de fals.

Instanța a condamnat-o și pe Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruț și colega Cristianei Bigan la data faptelor, la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruț, Paula Mănuceanu, Simona Dumitriu, Cristiana Bigan și Paul Cristian Ferchedău au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în 17 mai 2013.

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat pe pagina de internet proprie un anunț pentru organizarea concursului de ocupare a funcției de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcției Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Program.

Concursul era programat să se deruleze în două etape, proba scrisă și interviu, în zilele de 6 și 11 decembrie 2012. La acest examen s-au înscris trei candidați, printre care și Paul Cristian Ferchedău.

DNA susține că, pe fondul organizării acestui concurs, ca urmare a intervenției Iulianei Coruț, Paula Mănuceanu ar fi făcut demersuri pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

„Concret, în zilele de 30 noiembrie 2012 și 3 decembrie 2012, Mănuceanu Paula a transmis poșta electronică lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedău Paul Cristian, variantele de subiecte destinate susținerii probei scrise, deși până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineața zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidențial. După susținerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrările au fost predate pe baza de borderou și au devenit documente oficiale aflate în păstrarea ministerului”, potrivit DNA.

Anchetatorii susțin că Ferchedău, deși a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs a dat o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, după predarea lucrărilor, Paula Mănuceanu, la inițiativa Iulianei Coruț ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte și a înlocuit-o cu altă lucrare rescrisă de Ferchedău în biroul și sub supravegherea sa.

„În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunțat prin corectarea unui înscris plăsmuit și astfel au fost asigurate șansele de reușită ale lui Ferchedău-Paul Cristian”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

La 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcția de consilier pentru probleme europene în cadrul Direcției Generale AM POSDRU.

În schimbul intervenției pentru fraudarea concursului în favoarea lui Ferchedău, în 24 și 25 octombrie 2012, Iuliana Coruț a pretins în nume propriu, de la mama acestuia, sume de bani, bunuri și alte foloase, a mai arătat DNA.

De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Coruț ar fi solicitat, prin intermediul Simonei Dumitriu, sora sa și colegă de serviciu cu Cristiana Bigan, mama candidatului, să primească foloasele cerute.

Anchetatorii au mai acuzat-o pe Iuliana Coruț că, în 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrării scrise a lui Paul Ferchedău, ar fi pretins de la Cristiana Bigan foloase pentru Paula Mănuceanu, solicitare făcută tot prin intermediul Simonei Dumitriu.

În 11 februarie 2013, după începerea urmăririi penale în acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii Iulia Coruț a demisionat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ