Fostul director de la Uzinele Sodice Govora, un executor judecătoresc și un avocat, reținuți pentru înșelăciune

Fostul director de la Uzinele Sodice Govora, un executor judecătoresc și un avocat, reținuți pentru înșelăciune
Publicat: 12/10/2012, 13:34
Actualizat: 29/09/2018, 09:08

Fostul director executiv la Uzinelor Sodice Govora Sergiu Bălan, un executor judecătoresc și un avocat au fost reținuți, fiind acuzați de tentativă de înșelăciune, după ce au încercat să obțină de la agenții bancare peste 5,6 milioane de euro în cadrul unei executări silite pentru suma de 11,15 lei.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început cercetările în acest dosar față de Eugen Fieraru, executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „Fieraru Eugen”, din Pitești, județul Argeș, Mihai Andrei Cocaină, avocat în Baroul Argeș, Sergiu Florin Bălan, fost director executiv la SC Uzinele Sodice Govora SA (în prezent SC Uzinele Sodice Govora – CIECH Chemical Group SA) și Liviu Ardeiaș, avocat în Baroul Teleorman, fiind acuzați de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și tentativă la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2010, Liviu Ardeiaș, Mihai Andrei Cocaină, Eugen Fieraru și Sergiu Florin Bălan au constituit o asociere infracțională prin care au încercat inducerea în eroare a funcționarilor unor agenții bancare din București, Sibiu și Pitești, în scopul obținerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) în cadrul unei proceduri de executare silită pornită pentru suma de 11,15 lei, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de o instanță civilă în favoarea lui Bălan.

„Executarea silită a acestei creanțe a fost încuviințată de Judecătoria Pitești la data de 13 septembrie 2010, procedura de executare fiind derulată prin biroul executorului judecătoresc Fieraru Eugen. În continuare, inculpații au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asistență juridică și de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 24.400.000 lei. De asemenea, în cursul lunii septembrie 2010, inculpatul Fieraru Eugen stabilește prin proces verbal totalul cheltuielilor ocazionate de executarea silită la suma de 12.010.467,70 lei, vădit disproporționat față de valoarea creanței de executat (11,15 lei)”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

În baza acestui proces verbal, Eugen Fieraru a emis ordonanțe de poprire către autoritățile bancare pentru 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorării acestor cheltuieli până la 24.400.000 de lei, sumă stabilită prin contractele fictive încheiate.

Astfel, în perioada septembrie – decembrie 2010, Eugen Fieraru, însoțit de Mihai Cocaină, Sergiu Bălan și Liviu Ardeiaș, a încercat punerea în executare silită a acestor cheltuieli fictive, „fără să obțină suma solicitată ca urmare a opoziției funcționarilor bancari”.

„În plus, procedura de executare silită fusese suspendată provizoriu de către instanța de judecată încă din luna septembrie 2010”, au precizat procurorii anticorupție.

Procurorii le-au adus la cunoștință acuzațiile și i-au reținut, joi, pe Eugen Fieraru, Sergiu Bălan și Mihai Cocaină, urmând să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Totodată, procurorii au cerut instanței emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile pe numele lui Liviu Ardeiaș, întrucât acesta se sustrage urmăririi penale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia