Fostul director DGPA, Doru Dobocan, audiat în Comisia SIPA

Fostul director DGPA, Doru Dobocan, audiat în Comisia SIPA
Publicat: 11/04/2018, 09:47
Actualizat: 17/01/2020, 16:29

Ședința Comisiei parlamentare de anchetă a desființării DGPA va începe miercuri la ora 13.00, iar printre cei invitați la audieri se numără și Doina Armean, fost membru în comisiile de inventariere și Dănuț Marian Mânzală, fost membru în comisiile de inventariere și domnul Constantin Căruntu, angajat RASIROM.

Președintele Comisiei de anchetă a SIPA, Viorel Salan, a declarat, miercurea trecută, după ședința forului legislativ, că au fost constatate aspecte de nerespectare a prevederilor legale în constituirea și acțiunile procedurale pentru predarea și desființarea arhivei SIPA.

„Au fost înaintate peste 50 de adrese către diferite instituții ale statului pentru a clarifica aspectele legate de desființarea DGPA, respectiv au fost solicitate a fi prezente în audieri peste 25 de persoane și prezente au fost aproximativ 20 de persoane – foști șefi ai ANP, miniștri ai Justiției, directori ai arhivei, directori ai comisiilor de inventariere. Sunt aspecte de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce privește constituirea, dar și activitățile procedurale pentru predarea și desființarea arhivei SIPA”, a declarat Salan, miercurea trecută, la Parlament.

Senatorul PSD a adăugat că este necesară completarea cadrului legislativ prin introducerea unor sancțiuni în cazul celor care sunt invitați la Comisia de anchetă și nu se prezintă.

„Ni s-au conturat în momentul de față anumite riscuri și vulnerabilități cu privire la funcționarea comisiilor speciale prin neprezentarea unor persoane. Neexistând măsuri de coerciție, am înaintat adrese către Institutul de Studii Juridice din cadrul Academiei Române și reprezentantului nostru către UE și ne-au prezentat o serie de concluzii. Institutul de Studii Juridice și reprezentantul la UE au făcut un studiu pe 26 de țări membre care evidențiază necesitatea completării cadrului legislativ cu măsuri de coerciție de ordin contravențional și penal, în situația neprezentării în fața comisiilor parlamentare. Unele instituții ale statului ne-au prezentat documente clasificate, astfel încât acestea nu pot fi făcute publice până în momentul în care emitentul își va da acordul pentru desecretizarea lor și pentru includerea în raportul final care fi prezentat, până la finalul sesiunii, Birourilor permanente reunite”, a completat Viorel Salan.

În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum și ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desființare prevăzute în art. 3 și 4 și de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea și audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condițiilor legale (…), precum și la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticității informațiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 și împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieșiri, documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și beneficiarii informațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?