Fostul judecător Stan Mustață a murit în închisoare. Era condamnat la 8 ani și 6 luni pentru luare de mită

Fostul judecător Stan Mustață a murit în închisoare. Era condamnat la 8 ani și 6 luni pentru luare de mită

Fostul judecătorul Stan Mustață a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza unui infarct miorcardic suferit în timp ce i se făcea o dializă. Magistratul era încarcerat de peste doi ani, suferea de cancer și din cauza unor probleme ale rinichilor.

Moartea lui Stan Mustață, fost judecător al Curții de Apel București, a fost confirmată de avocatul său, Lorette Luca, la Antena 3. Magistratul se afla de mai bine de doi ani în detenție, după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție.

În 2016, Stan Mustață a fost condamnat definitiv la opt ani și șase luni de închisoare de magistrații instanței supreme. Procurorii au dovedit că primea mită pentru a da soluții favorabile în dosare pe care le judeca. În prima instanță, Curtea de Apel București îl condamnase la zece ani și opt luni.

În același dosar, magistrații au dispus condamnarea grefierei Mariana Curea (complicele lui Mustață) la patru ani și trei luni, a lui Ion Boraciu la șase ani și șase luni, a lui Florian Alexandru la cinci ani și patru luni și a lui Ciprian Moraru la un an și patru luni, toate în cu executare.

Prin intermediul lui Ion Boraciu și al lui Florian Alexandru, Mustață cerea bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile, iar Ciprian Moraru a fost condamnat pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.

În motivarea sentinței de la Curtea de Apel București, se arată că, deși încasa șpăgi consistente, Mustață se plângea că s-au scumpit mărțișoarele.

„Inculpatul Mustață Stan a adus în discuție dificultățile financiare cu care se confrunta din cauza obligațiilor generate de ziua de 1 martie: ‘șaptezeci și cinci de mărțișoare, mânca-ți-aș gura ta!’, ‘Păi, sunt douăzeci și cinci de grefiere’, ‘N-a fost până acum așa scump. Cel mai ieftin mărțișor cinci lei?’, ‘Înainte dădeam zece milioane, când eram șef! Zece milioane dădeam, că trebuia să dau și la șefe pe sus. Și acuma dau și la șefe pe sus. Pe cuvânt, dacă te mint!’ „, se arată în motivare.

Magistratul care l-a condamnat pe Mustață menționează că, deși împlinise vârsta de pensionare, acesta insistase să rămână în activitate. „Motivul pentru care Mustață Stan nu se pensionase era acela de a continua să se folosească de funcția sa pentru a comite infracțiuni de corupție și astfel de a obține venituri suplimentare ilicite„, a considerat judecătorul Curții de Apel București. „‎La stabilirea pedepsei, instanța va avea în vedere și faptul că inculpatul săvârșea infracțiunile de corupție pentru că a-și suplimenta veniturile obținute de la locul de muncă întrucât pretențiile soției, ale fiului și ale amantei erau mari.”

Pe parcursul procesului, Stan Mustață le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel București că este „băutor de vin” și că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conștientizat „pericolul” și nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaților.Surse judiciare declarau pentru Mediafax, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca.

Cu toate acestea, Mustață a susținut tot timpul că dosarul său a fost „fabricat artificial„, pentru că era bănuit că încearcă să tergiverseze dosarul ICA, în care Dan Voiculescu urma să fie condamnat la 10 ani de închisoare. În momentul în care a fost arestat pentru luare de mită, el era unul dintre judecătorii din Dosarul ICA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Mititelu Junior, paradă cu mașini de lux. Cât valorează bolizii fiului lui Adrian Mititelul
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie