• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Fostul lider sindical Marius Petcu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare

Fostul lider sindical Marius Petcu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare
Sentința a fost comunicată în urmă cu câteva minute

Fostul lider sindical Marius Petcu a fost condamnat definitiv, marți, la șapte ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, după ce ar fi primit aproape 1,4 milioane de lei de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unui contract pentru lucrări la un centru din Snagov.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, astfel că Marius Petcu urmează să fie încarcerat pentru a executa pedeapsa de șapte ani de închisoare.

Instanța supremă a admis, cu majoritate, recursul procurorilor numai în ce privește încadrarea juridică, menținând restul deciziei din 22 mai 2012 a Curții de Apel București, prin care Marius Petcu, fost lider al CNSLR-Frăția și al Federației Sanitas, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de corupție.

Totodată, doi din cei trei magistrați din completul de judecată de la instanța supremă au respins ca nefondat recursul declarat de Marius Petcu.

Unul dintre magistrații din completul de judecată a avut o opinie separată în cauză, dispunând admiterea recursului procurorilor și pe cel al lui Petcu, casarea sentinței din 22 mai 2012 și trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel București.

În 22 mai 2012, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Marius Petcu, fost lider al CNSLR-Frăția și al Federației Sanitas, la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de corupție.

Instanța a menținut, după rejudecare, pedeapsa de șapte ani de închisoare cu executare dispusă de Tribunalul București în 8 decembrie 2011, dar a dispus ca la acuzația de luare de mită adusă lui Petcu să fie retrasă forma continuată a infracțiunii.

Decizia Curții de Apel București a fost contestată la instanța supremă, care marți a dat o sentință definitivă în acest dosar.

Judecătorul Tribunalului București arăta, în motivarea deciziei din 8 decembrie 2011, că Marius Petcu este lacom de bani, deși are o avere impresionantă, este lipsit de scupule și a avut o atitudine nesinceră, aspecte ce necesită stabilirea unei pedepse exemplare.

Tribunalul a dispus la acel moment ca timp de zece ani după executarea pedepsei Marius Petcu să aibă interdicție de a alege și de a fi ales în autoritățile publice, să ocupe o funcție care implică exercițiul autorității de stat sau o funcție sindicală, apreciind că gravitatea faptei acestuia reclamă ca fostul lider sindical să fie îndepărtat din mișcarea sindicală pe durata maximă prevăzută de lege.

Marius Petcu a stat în arest preventiv din 31 martie până în 20 iunie 2011, când a fost eliberat sub control judiciar. Liderul sindical a fost arestat după ce în 24 martie 2011 a fost prins luând mită 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, sumă ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruți pentru ca firma omului de afaceri să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

În 21 aprilie 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Marius Petcu, pentru luare de mită, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie 2009 – martie 2011, în calitate de președinte al Federației Sanitas, Petcu ar fi primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societăți comerciale, denunțător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 lei, în schimbul atribuirii către firma acestuia a unui contract de execuție lucrări.

Potrivit procurorilor, banii au fost primiți în mod repetat, câte 87.400 de lei lunar, o rată reprezentând aproximativ 20 la sută din valoarea fiecărei situații de lucrări decontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea „Centrului de educație, perfecționare și recreere – Snagov”.

De asemenea, în 1 februarie, Marius Petcu ar fi primit de la Scrieciu, prin intermediar, un imobil situat în stațiunea Predeal în valoare de 535.165 de lei. Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranșe din mită neplătite încă, cele aferente lunilor următoare, sau de a facilita obținerea de către aceeași firmă a unei lucrări viitoare, mai arătau procurorii DNA.

Inchide