Fostul ministru Decebal Traian Remeș pierde procesul în care cere daune pentru divulgarea probelor din dosarul „Caltaboșul”

Fostul ministru Decebal Traian Remeș pierde procesul în care cere daune pentru divulgarea probelor din dosarul Caltaboșul
Publicat: 29/11/2014, 14:20

Dosarul, deschis în octombrie 2010 la Tribunalul București (TB), a fost soluționat vineri de instanță, care a respins acțiunea lui Decebal Traian Remeș împotriva președintelui Traian Băsescu, a Administrației Prezidențiale și a Direcției Naționale Anticorupție, pe motiv că șeful statului și cele două instituții nu au calitate procesuală pasivă.

De asemenea, instanța a respins ca neîntemeiată acțiunea lui Remeș în cazul Societății Române de Televiziune (SRTv) și a Rodicăi Culcer.

„Respinge acțiunea, astfel cum a fost precizată în contradictoriu cu pârâții Președintele României, Administrația Prezidențială și Direcția Naționalaă Anticorupție ca fiind formulată împotriva persoanelor fără calitate procesuală pasivă. Respinge acțiunea, astfel cum a fost precizată în contradictoriu cu pârâții Rodica Culcer și Societatea Română de Televiziune, ca neîntemeiată. Respinge cererea pârâtei Rodica Culcer de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată”, se arată în decizia Tribunalului București.

Hotărârea instanței poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Procesul civil în care fostul ministru al Agriculturii cere daune pentru divulgarea probelor din dosarul „Caltaboșul” a început la Tribunalul București în 11 februarie 2011, dar a fost suspendat în 17 februarie 2012, până la soluționarea dosarului penal în care a fost judecat Remeș.

În 25 februarie 2013, Completul de cinci judecător al instanței supreme i-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboșul”. De asemenea, denunțătorul celor doi, Gheorghe Ciorbă, a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

După mai bine de două luni de la decizia de condamnare, în 10 mai 2013 a fost reluat procesul civil. Dosarul a fost încheiat în 21 noiembrie 2014, după un an și șase luni de la reluarea judecării, timp în care au fost șase termene, decizia fiind pronunțată în 28 noiembrie.

La 10 octombrie 2007, în timpul anchetei DNA în dosarul „Caltaboșul”, TVR a difuzat în jurnalul de la ora 19.00 imagini de la o întâlnire a lui Remeș cu fostul ministru Ioan Avram Mureșan, în care acesta din urmă îi dă un plic, precum și înregistrări audio referitoare la licitații.

Decebal Traian Remeș și-a dat demisia din funcția de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul național de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu Ioan Avram Mureșan.

Ulterior trimiterii sale în judecată în dosarul de corupție, la 6 octombrie 2010, fostul ministru a dat în judecată SRTv, DNA, Administrația Prezidențială, pe șeful statului, Traian Băsescu, precum și pe șeful știrilor TVR din acea perioadă, Rodica Culcer. Remeș a cerut instanței Tribunalului București să oblige aceste persoane și instituții la plata, în solidar, a zece milioane de lei, daune civile, pentru prejudiciul moral și vătămarea dreptului nepatrimonial personal, prin divulgarea unor probe din dosarul în care a fost deferit justiției pentru fapte de corupție.

Remeș a arătat în acțiune că prin difuzarea, în 10 octombrie 2007, pe postul public de televiziune a unui montaj, compus din video și pasaje audio, denumit „Flagrant”, i-au fost încălcate mai multe drepturi fundamentale ocrotite de Constituție, dar și de pactele și tratatele europene și internaționale, precum „dreptul la demnitate, cinste, onoare, bună reputație, prestigiul și dreptul la viață privată”.

Prin acțiunea depusă la instanță, Remeș a cerut Tribunalului București „încetarea actelor de defăimare” la adresa sa, precum și obligarea celor nominalizați la publicarea pe propria cheltuială a deciziei instanței, într-un ziar cu tiraj național, după rămânerea definitivă a sentinței.

„Ulterior, înregistrările au stat la baza rezoluției procurorului Claudiu Dumitrescu, din ianuarie 2008, de începere a urmăririi penale pentru trafic de influență iar apoi în 6 iunie 2008 am fost trimis în judecată”, a scris Remeș în acțiune, care arăta că, prin difuzarea probelor audio-video de către postul public de televiziune înainte de începerea urmăririi penale și trimiterea în judecată acestea și-au pierdut caracterul nepublic sau secret.

În întâmpinarea depusă la dosar de Rodica Culcer, aceasta menționează că acțiunea ar fi tardiv introdusă de fostul ministru în raport de „momentul nașterii presupusei fapte”, respectiv difuzarea probelor pe postul public din 10 octombrie 2007. Potrivit sursei citate, termenul legal de introducere a unei astfel de acțiuni ar fi de trei ani, respectiv până în 10 octombrie 2010, astfel că acesta ar fi fost depășit cu aproape un an.

În același document, Culcer mai arată că Remeș face „speculații” și că nu aduce probe prin care să dovedească o eventuală scurgere de informații, el apelând la deducții logice. Ea mai arată că TVR are „surse serioase de informare”, fiind televiziunea publică și că materialul „Flagrant” difuzat la acea vreme a respectat toate rigorile jurnalistice, constituționale și legale.

Într-o altă cerere de întâmpinare, depusă la dosar de către DNA, se arată că această instituție nu a furnizat niciodată probe din acest caz sau altele, singura informare de tip public reprezentând-o difuzarea unui comunicat de presă ce respecta, de asemenea, toate rigorile cerute.

În dosarul „Caltaboșul”, Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, a fost judecat pentru trafic de influență, Ioan Avram Mureșan, pentru complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influență.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în 13 septembrie 2007 și 23 septembrie 2007, Remeș, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, funcție deținută la acea dată, ar fi acceptat și primit produse alimentare (caltaboș și țuică) în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureșan.

Decebal Traian Remeș a fost încarcerat în Penitenciarul Baia Mare din 25 februarie 2013 până în 11 februarie 2014 când a fost eliberat condiționat, după ce a ispășit un an din pedeapsă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Telenovelă în Iași. Un preot a fugit cu cheile de la biserică și cu presupusa...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT marele actor. România plânge: Am fost atinşi de inima şi lumina lui
Cutremur neobișnuit în Maramureș. Specialiștii monitorizează situația
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Florin Piersic, transferat la un spital din București. Primele declarații ale medicului care l-a operat...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Diagnosticul primit de o fetiță de 11 ani după 30 de vizite la medici