Fostul prefect al Galațiului, reținut după ce a sustras acte ce dovedeau obțineri ilegale de fonduri

Fostul prefect al Galațiului, reținut după ce a sustras acte ce dovedeau obțineri ilegale de fonduri
Publicat: 06/10/2014, 21:14
Actualizat: 27/09/2018, 22:21

Fostul prefect este suspectat de procurori de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și de sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În același dosar, procurorii anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de președintele Fotbal Club Municipal Dunărea Galați, Auraș Brașoveanu, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și tentativă la înșelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate

Conform ordonanței de reținere a DNA, în martie 2012, Brașoveanu, în calitate de președinte al FCM Dunărea Galați, a depus la dosarul privind susținerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galați, o copie color a unei adrese emise de Administrația Finanțelor Publice a județului Galați, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menționate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat.

Procurorii spun că el a făcut acest lucru pentru a obține, în mod ilegal, finanțarea, întrucât exista o interdicție la acordarea finanțărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

„Aceste fapte au făcut inițial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul IPJ Galați – Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deși cunoștea această împrejurare, inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local numărul 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanțare a FCM Dunărea Galați”, potrivit DNA.

Ulterior, în 20 iunie 2012, dosarul respectiv a fost cerut de fostul prefect al județului Galați, prin intermediul unui funcționar al instituției pe care o conducea, de la IPJ Galați și, la aceeași dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galați, prin care această instituție era înștiințată de acordarea avizului de legalitate.

„Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galați, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012. Pentru a șterge urmele faptelor, același inculpat a sustras din evidențele Instituției Prefectului Județului Galați adresa emisă de instituție către IPJ Galați – Serviciul de Investigare a Fraudelor și adresa de răspuns emisă de IPJ Galați către Instituția Prefectului Județului Galați, precum și procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galați la Primăria municipiului Galați. pentru aprobarea cererii de finanțare a clubului sportiv”, conform DNA.

Fostul prefect urmează să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, marți, în fața judecătorilor de la Tribunalul Galați.

Într-un alt dosar, fostul prefect al județului Galați a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în 31 ianuarie, fiind acuzat de nouă infracțiuni, printre care trafic de influență, șantaj, delapidare și abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a amenințat și a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați (martor denunțător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituție a lui Carmen Cotan, o prietenă a soției lui Bocăneanu.

Bocăneanu mai este acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, fiind membru al comisiei, „s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câștigător la concursul desfășurat în luna august 2013”. Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița „să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida”.

„Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeași perioadă, Emanoil Cătălin Bocăneanu a făcut demersuri astfel încât să se asigure că firma lui Laurențiu Budur, care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați, va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Prefectura Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul Județean Galați.

„În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, au mai arătat procurororii.

O altă faptă de care este acuzat Bocăneanu, este aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajați din Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unității, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia, în perioada 2012 – 2013.

Fostul prefect al județului Galați mai este acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situații, la ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, Bocăneanu a intervenit pe lângă un ofițer superior din cadrul IPJ Galați, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajați din cadrul Poliției să achieseze la apărările formulate de un petent în instanță, sancționat contravențional cu amendă și cu suspendarea permisului de conducere, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Fostul prefect este acuzat și că, în perioada octombrie – noiembrie 2013, „dând curs unui interes propriu și folosindu-se de funcție”, i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galați să-i pună la dispoziție mai multe materiale promoționale despre orașul Galați. Bocăneanu a întocmit în acest sens chiar o adresă din partea Prefecturii județului Galați, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate, „necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale”.

În aceeași perioadă, susțin procurorii, Bocăneanu ar fi impus martorei denunțătoare să achiziționeze din banii Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați un set de manuale de drept necesare pregătirii soției sale pentru susținerea examenul de admitere în magistratură.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, când a îndeplinit funcția de director executiv la Direcția Județeană de Evidența Persoanei Galați, Bocăneanu ar fi determinat o persoană să-i monteze, pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licențe de programe antivirus, în valoare de 200 de lei, care fuseseră achiziționate de către instituția pe care o conducerea.

„În aceeași perioadă, acesta a comandat și a impus achitarea, din banii instituției, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licență – drept procesual penal, teste grilă pentru examen – drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri și examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite. Se observă că aceste lucrări nu se justifica a fi cumpărate din fonduri publice, instituția Direcției Județene de Evidența Persoanei Galați nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat la astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, Bocăneanu mai este acuzat și că, în perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, după ce a fost numit prefect al județului Galați, a folosit „excesiv și abuziv” patru cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice și un modem de internet aparținând Direcției Județene de Evidență a Persoanei Galați, deși plecase de la această instituție. Mai mult, a pus și la dispoziția altor persoane, între care și Bogdan Topală, astfel de servicii, susțin anchetatorii.

„La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara și îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a inculpatului”, au precizat procurorii.

În rechizitoriu s-a mai reținut că Bocăneanu, în calitate de prefect, cu ocazia completării declarației de avere pe anul 2013, nu a evidențiat vânzarea a două apartamente, unul deținut împreună cu soția sa și celălalt deținut în cote părți de soția sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a împrumutat o persoană cu 50.000 de euro, „fără a reieși concret proveniența acestei sume”, potrivit DNA.

Acest dosar este judecat de magistrații Tribunalului Galați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...