Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, judecat sub control judiciar în dosarul retrocedărilor ilegale

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, judecat sub control judiciar în dosarul retrocedărilor ilegale
Publicat: 08/05/2015, 20:02
Actualizat: 09/05/2015, 09:18

Potrivit portalului instanțelor de judecată, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, aflat în arest preventiv din noiembrie 2014, a fost pus sub control judiciar printr-o decizie de vineri a Curții de Apel Ploiești, care nu este însă definitivă, urmând a fi pusă în aplicare după 48 de ore, dacă procurorul DNA nu va face contestație, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, măsura controlului judiciar a fost dispusă pentru 60 de zile în cazul omului de afaceri Gheorghe Ceteraș, care a fost inițial arestat preventiv și apoi plasat în arest la domiciliu. Și fostul șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, Alexandru Lefter, arestat la domiciliu în același caz al retrocedărilor ilegale de pădure din localitatea Gura Teghii, a fost pus sub control judiciar.

Pe durata celor 60 de zile de control judiciar, Paul Beganu va trebui să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanță de câte ori este chemat, să informeze dacă își schimbă locuința, să se prezinte la Poliție conform programului de supraveghere sau de câte ori este chemat. De asemenea, el trebuie să nu iasă din țară fără încuviințarea judecătorului, să nu meargă la sediile Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Ministerului Finanțelor, SC Forestiera Ardeleană SRL și să nu comunice cu reprezentanți ai acestora, să nu se apropie de ceilalți inculpați și martori din dosar și să nu comunice cu aceștia.

La jumătatea lunii aprilie, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, dar și prefectul din acel moment, Maria Buleandră, au fost trimiși în judecată, alături de alte zece persoane, de către procurorii DNA, în dosarul retrocedării a peste 5.000 de hectare de pădure din județul Buzău.

Astfel, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Gheorghe Ceteraș, omul de afaceri căruia i-a fost retrocedată pădurea de la Gura Teghii, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și dare de mită, și pe fostul prefect de Buzău din perioada 2009-2012, Paul Beganu, pentru abuz în serviciu, luare de mită, instigare la fals intelectual, spălare de bani, fals intelectual, instigare la dare de mită.

De asemenea, a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, Alexandru Lefter, inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani la data faptei, pentru luare de mită, iar sub control judiciar au fost deferiți justiției Mihail-Cosmin Vasile, avocat în Baroul Buzău, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la dare de mită, Ion Irimia, angajat al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva la data faptelor, pentru trafic de influență, Neculae Toader, judecător în cadrul Judecătoriei Pătârlagele la data faptelor, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Procurorii DNA i-au mai deferit justiției, în stare de libertate, pe Ștefan Feraru, consilier juridic în cadrul Prefecturii Buzău la data faptelor, pentru luare de mită și abuz în serviciu, pe Maria Buleandră, la data comiterii faptei șef al Serviciului Controlul Legalității, al Aplicării Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei și Relații cu Autoritățile Locale, pentru instigare la infracțiunea continuată de abuz în serviciu, pe Liliana Panaete, secretar în cadrul Primăriei comunei Gura Teghii, pentru fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, pe Anton Constantin, administrator al unei societăți comerciale, pentru spălare de bani, pe Eduard Gabriel Moiseanu, inginer silvic angajat la Ocolul Silvic Siriu SRL, acuzat de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale și constituire a unui grup infracțional organizat.

O altă persoană trimisă în judecată este Gheorghe Poenaru, administrator al SC Forestiera Ardeleana SRL la data faptelor, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor DNA, în 2010, Gheorghe Ceteraș și Gheorghe Poenaru, Eduard Gabriel Moiseanu și Mihail-Cosmin Vasile s-au înțeles să obțină, în condiții de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134,29 hectare de teren forestier care aparținuse Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou-înființatei SC Forestiera Ardeleana SRL, administrată de Poenaru.

În acest scop, în perioada ianuarie-decembrie 2011, Ceteraș i-a remis 1.000.000 de euro, în două tranșe, lui Ion Irimia, angajat al Romsilva, care a pretins că are influență asupra prefectului de Buzău Paul Beganu și a altor funcționari din cadrul regiei pentru a-i determina să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 de hectare revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, susțineau procurorii.

Potrivit sursei citate, în același scop, în prima jumătate a anului 2011, Ceteraș i-a remis 1.000.000 de euro prefectului de Buzău Paul Beganu, în legătură cu emiterea unei adrese conținând mențiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarele aflate pe rolul instanțelor având ca obiect suprafața respectivă de pădure, urgentarea punerii în posesie în condiții de ilegalitate a lui Ceteraș și eliberarea titlului de proprietate.

În 22 iulie 2011, pentru a disimula proveniența din luare de mită a sumei de 45.000 de euro, Beganu a încheiat un contract de vânzare-cumpărare în care a menționat un preț supraevaluat, care nu a fost achitat în realitate de către Anton Constantin, în calitate de cumpărător.

Potrivit DNA, în schimbul banilor primiți ca mită, Beganu a falsificat, în ianuarie 2011, o adresă și a determinat-o pe Liliana Panaete să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraș să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moștenitorii nu au primit răspuns la contestațiile formulate. Aceasta în condițiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor nu a suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor.

Actul întocmit în fals de Panaete a fost transmis Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, cunoscând că este fals, în vederea repunerii în termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care Gheorghe Poenaru și restul persoanelor contestatare puteau formula plângere la instanța de judecată împotriva Hotărârii nr. 353/2006 a comisiei menționate. Mai mult, susțineau procurorii, Panaete a sustras, în mod repetat, mai multe file din „Registru Expediere Corespondență” al Primăriei comunei Gura Teghii, precum și recipisa din care rezulta că Hotărârea Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr.353/25 august 2006 a fost comunicată contestatarilor la 4 septembrie 2006.

Aceste documente false au fost eliberate ca urmare a unei cereri depuse la Prefectura Buzău de Gheorghe Poenaru, prin care solicita să i se comunice „răspunsul la contestația formulată în data de 26 aprilie 2006 împotriva procesului-verbal nr. 887/2 martie 2006 al Comisiei Locale Gura Teghii prin care s-a respins cererea de retrocedare nr. 611/22 septembrie 2005”, precizând în fals că „până în acest moment nu mi s-a comunicat rezultatul contestației”.

Ca urmare a acestor demersuri, în anul 2011, inculpatul Poenaru a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. În continuare, el i-a remis suma de 250.000 de euro judecătorului Neculae Toader de la Judecătoria Pătârlagele pentru a pronunța o soluție favorabilă acestuia într-un dosar în care Ceteraș era parte. În schimb, judecătorul Neculae Toader, prin exercitarea cu rea-credință a funcției, în perioada februarie 2011 – 12 aprilie 2011, a soluționat dosarul având ca obiect plângerea împotriva hotărârii Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25 august 2006, formulată de SC Ardeleana Forestiera SRL, susținea DNA.

Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5.132,29 de hectare de pădure (din care suprafața de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunțării hotărârii judecătorești în proprietatea statului) în favoarea lui Ceteraș, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, în condițiile în care societatea nu era, legal, titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră. Concret, judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafață avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toți acționarii Societății Anonime au înțeles să se constituie în așa-zisa nouă formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane de euro).

Conform sursei citate, la începutul anului 2011, Ștefan Feraru, prin intermediul avocatului Mihail-Cosmin Vasile, a primit de la Ceteraș, la instigarea lui Beganu, sumele de 23.000 de euro și 10.000 de lei, pentru activitatea pe care acesta o desfășura ca reprezentant al Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Agricole și Forestiere Buzău – parte în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele.

Potrivit DNA, la 21 februarie 2011 și 11 aprilie 2011, la instigarea Mariei Buleandră, Feraru, în calitate de consilier juridic – reprezentant al Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele, cu știință, nu a propus probe în cauză și a solicitat admiterea plângerii formulată de SC Ardeleana SRL împotriva Hotărârii nr. 353/25 august 2006 a instituției al cărei reprezentant era, reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5.132,29 de hectare de pădure în favoarea inculpatului Ceteraș, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, deși această societate era titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate în conformitate cu dispozițiile art. 26 alin. 1 din Legea 1/2000 și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafață avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toți acționarii Societății Anonime au înțeles să se constituie în așa-zisa nouă formă asociativă.

De asemenea, el nu a recurat hotărârea pronunțată în dosarul nr. 171/277/2011, faptele având ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane de euro) și totodată, obținerea unui avantaj patrimonial pentru Ceteraș, în același cuantum.

Procurorii DNA mai arătau că, în același context, la începutul lunii mai 2011, Alexandru Lefter, ca inspector-șef al Inspectoratului Silvic Teritorial Focșani, i-a pretins lui Ceteraș suma de 25.000 de euro și a primit de la acesta 15.000 de euro, în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău.

În 28 februarie 2011, Eduard Gabriel Moiseanu a încheiat un contract de intermediere cu Ceteraș, utilizând informații obținute ca șef al Ocolului Silvic Nehoiașu și director tehnic al Direcției Silvice Buzău, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

De asemenea, s-a solicitat instanței de judecată instituirea aceleiași măsuri asigurătorii asupra terenului cu vegetație forestieră în suprafață de 5.055,87 de hectare și confiscarea următoarelor sume de bani, obiect al infracțiunilor de corupție: 1.000.000 de euro, echivalentul în lei la cursul oficial BNR la data executării, de la Ion Irimia, 1.000.000 de euro de la Paul Beganu, 250.000 de euro de la Neculae Toader, 15.000 de euro de la Alexandru Lefter și 23.000 de euro și 10.000 de lei de la Ștefan Feraru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești.

După trimiterea în judecată, Maria Buleandră a demisionat din funcția de prefect de Buzău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern