Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare
Publicat: 25/07/2013, 13:37
Actualizat: 25/07/2013, 13:37

Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Târgu Mureș, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni de corupție, soția acestuia – la trei ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Călin Stoia a fost achitat.

Sentința în procesul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, soția acestuia, Monica Apostu, și omul de afaceri Călin Stoia au fost judecați pentru mai multe fapte de corupție a fost pronunțată, joi, în ședință publică, de Curtea de Apel Târgu Mureș, transmite corespondentul Mediafax.

Astfel, magistratul Floare Găzdac a respins ca nefondate cererile de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care au fost acuzați cei trei, formulate de apărători, și i-a achitat pentru mai multe infracțiuni.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în formă continuată, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la spălare de bani în formă continuată, la un an și șase luni de închisoare cu executare pentru primire de foloase necuvenite și la opt luni de închisoare cu executare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu denunțătorul Aspazia Droniuc.

Magistratul a stabilit că Apostu va executa pedeapsa cea mai grea, adică trei ani și șase luni de închisoare cu executare, din care se deduce timpul petrecut de acesta în arest.

Soția lui Apostu, Monica Apostu, a fost achitată de trei dintre acuzații, fiind condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență în formă continuată, trei ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată și opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în legătură cu denunțătorul Aspazia Droniuc.

Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus suspendarea executării pedepsei în cazul Monicăi Apostu, stabilind un termen de încercare de șapte ani, în care are interdicția de a intra în legătură cu Aspazia Droniuc.

Omul de afaceri Călin Stoia a fost achitat pentru toate capetele de acuzare.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea a aproape 300.000 de lei de la soții Apostu, a menținut măsurile asigurătorii luate de DNA Cluj, a anulat contractele de asistență juridică între firma de avocatură a Monicăi Apostu și firma Frarom, reprezentată de Aspazia Droniuc, precum și facturile fiscale emise în baza acestor contracte, a decis confiscarea cardurilor de carburanți emise de Rosal și a stabilit că soții Apostu urmează să plătească 21.000 de lei fiecare drept cheltuieli judiciare.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunțare.

Niciunul dintre inculpați, și nici apărătorii nu au fost prezenți la pronunțare.

Sorin Apostu și omul de afaceri Călin Stoia au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) și primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participație improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012 la Registratura Primăriei.

Sorin Apostu a susținut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor orașului, că după demisia din funcție cariera sa politică și administrativă încetează și că va aștepta ca justiția să își urmeze cursul și să își poată dovedi nevinovăția.

Sorin Apostu a părăsit, în 28 septembrie 2012, Penitenciarul Târgu Mureș, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Călin Mihai Stoia a părăsit, în 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Târgu Mureș, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, soția acestuia, Monica Apostu, și omul de afaceri Călin Stoia au susținut, în 1 iulie, la ultimul termen pe fond de la Curtea de Apel Târgu Mureș, că sunt nevinovați.

Curtea de Apel Târgu Mureș anunța atunci că rămâne în pronunțare, o soluție în acest dosar urmând să fie dată în 15 iulie. La acea dată, pronunțarea s-a amânat pentru 25 iulie, judecătorul considerând că mai are nevoie de timp pentru a delibera.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun