Fostul procuror Max Bălășescu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pentru mită

Fostul procuror Max Bălășescu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pentru mită
Publicat: 17/06/2013, 16:38

Fostul procuror Maximilian Bălășescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar Cristian Marian Ene și Marian Simirianu au primit câte patru ani cu executare, potrivit deciziei prin care instanța supremă a menținut, luni, pedepsele dispuse de CAB.

În 19 iunie 2012, Bălășescu a fost condamnat de Curtea de Apel București (CAB) la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în timp ce Ene și Simirianu au primit, în același dosar, câte patru ani de închisoare, tot cu executare.

Potrivit deciziei CAB, Maximilian Bălășescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare și patru ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mită.

Cristian Marian Ene și Marian Simirianu au primit pedeapse de câte patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, fiindu-le, totodată, interzise unele drepturi pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, instanța a menținut măsura arestării preventive în cazul celor trei și a dispus ca din pedepsele aplicate să fie scăzute perioadele reținerii și arestării preventive, începând din 1 februarie 2012.

Decizia CAB a fost atacată cu recurs la instanța supremă, care a decis, luni, să mențină hotărârea instanței inferioare.

Fostul procuror Maximilian Bălășescu declara, la ultimul termen de judecată, că nu a pretins și nu a primit niciun ban de la nimeni și că are conștiința împăcată.

„Puteți să-mi luați ani din viață, dar nu puteți să-mi luați conștiința, iar în conștiința mea eu sunt împăcat”, a spus Maximilian Bălășescu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov și anchetator al vrăjitoarelor care au șantajat-o pe Oana Zăvoranu.

În 24 februarie 2012, la mai puțin de-o lună de la probarea faptelor, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălășescu, pentru de luare de mită și asociere pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, precum și pe Cristian Marian Ene și Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălășescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene și Marian Simirianu, a pretins de la un denunțător, cu titlu de mită, „un folos reprezentând o sumă de bani care, inițial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian și Simirianu Marian să stabilească cu denunțătorul suma exactă”.

Denunțătorul era cercetat pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălășescu.

Ene și Simirianu i-au comunicat denunțătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranșe, de 100.000 de euro și 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din acești bani, lui Bălășescu îi reveneau 50.000 de euro.

În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict luând de la denunțător, în numele lui Bălășescu, sumele de 90.000 de lei și 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranșă a sumei totale pretinse, preciza DNA.

În 1 februarie, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat reținerea și arestarea preventivă a lui Maximilian Bălășescu. În aceeași zi, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălășescu, precum și a lui Cristian Marian Ene și Marian Simirianu.

La sfârșitul lunii februarie, Maximilian Bălășescu a anunțat la Curtea de Apel București că a demisionat din Ministerul Public și că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.

Cătălina Cocoloș, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×