Fostul șef al BCCO Alba Traian Berceanu cere audierea Alinei Bica, a șefului Poliției Române și a unor procurori, în cazul său

Fostul șef al BCCO Alba Traian Berceanu cere audierea Alinei Bica, a șefului Poliției Române și a unor procurori, în cazul său
Publicat: 14/01/2015, 17:22

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a început miercuri dezbaterile în dosarul foștilor anchetatori ai lui Traian Berbeceanu, trimiși în judecată de DNA pentru modul abuziv în care au făcut ancheta față de acesta. Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba a fost acuzat, în octombrie 2013, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Alba, de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații.

La termenul de miercuri, comisarul Berbeceanu le-a cerut judecătorilor audierea mai multor persoane în calitate de martori, spunând despre fiecare cum ar putea contribui la lămurirea cauzei.

Astfel, Berbeceanu dorește audierea fostului procuror-șef al DIICOT Alian Bica, despre care a spus că știa încă din luna iunie 2012 despre tensiunile apărute la nivelul DIICOT și BCCO Alba.

Berbeceanu a cerut instanței și audierea actualului șef al DIICOT Georgiana Hosu, arătând că a fost martor la discuțiile sale cu Alina Bica, precum și pe Dan Hosu, soțul acesteia, polițist în rezervă și fost ofițer de BCCO, care ar putea confirma că la Alba i se pregătea un dosar.

Fostul șef al BCCO Alba a mai cerut audierea șefului Poliției Române, Petre Tobă, spunând că, încă din 2012, a informat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) despre faptele penale și disciplinare comise de cei trei foști anchetatori ai săi.

Berbeceanu a cerut să mai fie chemați în boxa martorilor ofițerii de Poliție Gheorghe Stupilă, care să prezinte „încrâncenarea” cu care cei trei anchetatori ar fi dorit înlăturarea sa de la BCCO Alba, Florentin Robescu și Claudiu Cucu, despre cel din urmă spunând că știe toate discuțiile sale cu Alina Bica.

Comisarul Berbeceanu a mai cerut audierea unor procurori cu care a colaborat în trecut, la diverse dosare: Diana Pecincu, care a instrumentat dosarul „Hidra”, Florin Nanu, Forin Dumitrașcu, Adrian Mircea, Augustin Lazăr, care i-au coordonat activitatea la dosarele „Spună” și „Bibanul” și „Aurul Dacic”, dar și a unor procurori de la DIICOT care s-au ocupat de dosarul în care el era cercetat: Valentin Trif și Adrian Nicolae Băican.

Avocații celor trei inculpați din dosar s-au opus audierii unora dintre martorii propuși de Berbeceanu. Avocata unuia dintre inculpați le-a spus judecătorilor că, dacă ar fi chemat în boxa matorilor, Dan Hosu s-ar autoincrimina prin informațiile pe care le-ar furniza judecătorilor.

Procurorul DNA a arătat că nu este relevantă audierea procurorilor cu care Berbeceanu a instrumentat dosare penale, altele decât cele vizate de actuala speță, astfel că a solicitat respingerea audierii acestora ca martori.

În 16 iulie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureșan, procuror șef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, și pe Alin Mirel Muntea, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă.

Potrivit DNA, fostul șef al DIICOT Alba și cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul șef al BCCO Alba și să obțină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul de la DIICOT Alba în care a fost acuzat, fără probe, că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

El a fost schimbat din funcție în octombrie 2013, fiind repartizat, la începutul lunii decembrie 2013, la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Dosarul lui Berbeceanu a fost preluat de la DIICOT Alba la Structura Centrală a Direcției în 1 noiembrie 2013.

În 16 mai 2014, DIICOT anunța că în dosarul lui Berbeceanu a fost extinsă urmărirea penală față de acesta, pentru luare de mită, spălare a banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată, în iulie 2014, de procurorii DIICOT, fiind acuzat de luare de mită, sprijinire a unui grup infracțional organizat, fals în declarații, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la delapidare. Dosarul urmează să fie soluționat de judecătorii de la Tribunalul București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”