Fostul șef al Comunității de Informații, acuzat că a primit de la Simu o parte din despăgubirile de la ANRP

Fostul șef al Comunității de Informații, acuzat că a primit de la Simu o parte din despăgubirile de la ANRP
Publicat: 26/07/2016, 13:43

„Sunt acuzații care se regăsesc în dosar, în momentul în care va ieși din camera preliminară și dumneavoastră veți putea avea acces la declarațiile date de domnul Moldoveanu, de mine și de ceilalți participanți . Domnul Moldovan a venit dânsul la mine, mi-a zis că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuța Dumitrean. La acel moment, drepturile litigioase erau în posesia mea. Este nedrept că este inversată cauzalitatea și sunt acoperiți autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu, dânsul este autorul moral al acestui dosar, a făcut și alte activități economice care nu țineau de fișa postului domniei sale. Faptul că nu este prezent în acest dosar e puțin nedrept. 25 % din cei șapte milioane de euro i-a luat domnul ăsta (n.r Daniel Moldoveanu). Domnul Moldoveanu s-a întâlnit cu domnul Surdu de la RAPPS pe acest subiect”, a declarat Horia Simu la sediul instanței supreme.

UPDATE„Constat că, în spațiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administrației Prezidențiale și a unui ‘consilier prezidențial’ din timpul mandatului meu în fapte de corupție referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare! Din declarațiile domnului Horia Simu și comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană și nu despre întreaga Administrație Prezidențială. Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat și nu prezidențial și care îndeplinea funcția de ȘEF AL COMUNITĂȚII NAȚIONALE DE INFORMAȚII…”, a comentat Băsescu pe Facebook.

Precizările vin în contextul în rechizitoriul prin care Horia Simu a fost trimis în judecată pentru noi presupuse fapte de corupție privind despăgubiri acordate acestuia de ANRP pentru un teren din Constanța, procurorii susțin că persoane cu funcții de conducere din Ministerul Mediului, Administrația Prezidențială și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat ar fi intervenit pentru ca Simu să obțină despăgubirile.

„Obținerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervențiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajați ai societăților sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcții de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administrației Prezidențiale sau Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat pe lângă autoritățile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanța, Prefectura Județului Constanța, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenții care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluționării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluționarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau”, se arată în rechizitoriul prin care Horia Simu a fost trimis în judecată.

În document, DNA precizează că „în același scop al obținerii cât mai urgente a despăgubirilor inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) – consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul județului Constanța, (…), și a obținut sprijinul acestuia pentru soluționarea favorabilă și urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia 25 Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și înaintarea dosarului la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. În urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Primăriei Constanța și a Instituției Prefectului municipiului Constanța se reușise ca dosarul să ajungă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, astfel încât inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care să-i mijlocească legătura cu președinta Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, inculpata Dumitrean Crinuța. Profitând de relația profesională și de prietenie cu (…), care deținea o funcție importantă la nivelul Administrației Prezidențiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deținute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obținerea cât mai urgentă și într-un cuantum cât mai mare de despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților”.

Procurorii anticorupție mai spun că Horia Simu a încercat să disimuleze originea ilicită a banilor prin achiziționarea unui imobil în Franța.

„O parte din banii încasați de (…) supuși procesului de spălare, au fost utilizați de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziții fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obținerea unui împrumut cu care a fost achiziționat un alt imobil, tot în sudul Franței”, se arată în documentul trimis instanței.

Omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată, vineri, de DNA, alături de alte persoane, pentru noi presupuse fapte de corupție privind despăgubiri acordate pentru un teren în municipiul Constanța, prejudiciul fiind calculat la peste 7,7 milioane de euro. Faptele de corupție ar fi fost comise în legătură cu modalitatea de oferire a despăgubirilor pentru un teren din Constanța, pentru care Horia Simu cumpărase drepturi litigioase, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

Procurorii DNA susțin că după, momentul achiziționării drepturilor litigioase, Horia Simu a apelat la apropiați și la persoane cu funcții de conducere din ANRP pentru a urgenta obținerea despăgubirilor, în final prețul suprafeței fiind supraevaluat la suma de 7.715.000 de euro.

Alături de omul de afaceri , vor mai fi judecați deputatul Marko Attila, Crinuța Dumitrean, Remus Baciu, Cristian Mihai, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan, Cătălin Teodorescu,Florentina Savu și Horațiu Dima.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?