Fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu: „Traian Băsescu este primul președinte din 1989 și până astăzi care a solicitat serviciilor de informații liste cu ofițerii acoperiți”

Fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu: „Traian Băsescu este primul președinte din 1989 și până astăzi care a solicitat serviciilor de informații liste cu ofițerii acoperiți
Publicat: 14/10/2014, 16:00
Actualizat: 14/10/2014, 18:48

„Traian Băsescu este primul președinte din 1989 și până astăzi care a solicitat serviciilor de informații liste cu ofițerii acoperiți. La ce i-au folosit, ați văzut aseară”, a spus Meleșcanu.

El a susținut că răspunsul pe care i l-a trimis președintelui la o astfel de solicitare a fost în numele Serviciului, respectiv ce prevede legea.

Meleșcanu a spus că este vorba de Legea 1/1998, susținând că prin declarațiile făcute luni seară președintele a încălcat prevederile acesteia. Este vorba despre prevederea care stabilește că „sursele de informații, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și în nicio împrejurare”.

Teodor Meleșcanu a refuzat să confirme sau să infirme afirmațiile președintelui, care a susținut că Victor Ponta a fost ofițer acoperit în perioada 1997-2001.

„Eu nu acopăr și nu descopăr pe nimeni”, a mai afirmat fostul director al SIE.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituțională” și „o incompatibilitate”, potrivit Constituției vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost și ofițer acoperit și procuror nu este o ilegalitate, președintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituțională”.

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofițeri acoperiți în Executiv. „La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituția să-i numesc și n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofițer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Și chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofițer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezerviști acoperiți”, a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

„Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru”, a mai spus el.

Șeful statului a explicat că „neliniștea” i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofițer SIE a lui Victor Ponta. „Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns și pe urmă discuțiile din presă”, a mai spus Băsescu.

Marți dimineață, la Iași, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacție la declarațiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt „numai minciuni” și că președintele este „extrem de tulburat și frământat” și că „România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată și și-a servit țara și va face acest lucru în continuare.

„În ce mă privește vă spun foarte clar și foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, și până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile țării, mi-am servit țara ca magistrat, ca deputat, ca ministru și voi face la fel ca președinte al României”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai susținut că Traian Băsescu se exprimă „într-un mod total inacceptabil pentru un președinte”, folosind această funcție și instituțiile pentru a o susține pe Elena Udrea.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară președintele Băsescu, premierul a afirmat: „Nu, sunt numai minciuni”.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: „Nu știu, asta trebuie să-l întrebați pe dânsul”.

Cătălina Mihai, cătă[email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”