Fostul șef SIPI Ilfov, judecat pentru corupție: Procurorul Sâmpetru mi-a cerut să verific dacă e urmărit de detectivii soției

Fostul șef SIPI Ilfov, judecat pentru corupție: Procurorul Sâmpetru mi-a cerut să verific dacă e urmărit de detectivii soției
Publicat: 07/04/2014, 17:45
Actualizat: 15/02/2019, 19:27

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) l-a audiat, luni, pe fostul șef al Serviciului de Investigare și Protecție Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, în dosarul în care acesta este judecat, pentru fapte de corupție, alături de trei foști magistrați.

Judecătorii completului de la ICCJ l-au întrebat pe acesta despre toate acuzațiile aduse de procurorii anticorupție în actul de inculpare.

Astfel, întrebat în legătură cu pretinsele fapte de scurgeri de informații de la nivelul structurii pe care o conducea, Mihai Vlad le-a arătat judecătorilor că pe fostul procuror George Bălan îl cunoaște din 2001, pe fostul procuror Marcel Sâmpetru, din 2008, ulterior, în 2011, acesta fiindu-i și naș la cununia religioasă, iar pe fosta judecătoare Georgeta Barbălată, de la sfârșitul lui 2010, fiind cu aceasta în relație de amiciție.

„Marcel Sâmpetru nu mi-a cerut niciodată să aflu dacă este interceptat sau nu un post telefonic. El a avut o perioadă dificilă la un moment dat, era foarte tensionat pe fondul unor probleme familiale. La acel moment, se simțea urmărit. El suspecta că este posibil să fie vorba despre detectivi particulari angajați de soția sa, Mirela Sâmpetru, nașa mea de cununie. El m-a rugat atunci să întreb, în rândul relațiilor mele, și să încerc să aflu dacă este urmărit de detectivii nașei mele”, le-a spus Vlad judecătorilor, încercând să explice de ce din interceptările anchetatorilor reiese că i s-a cerut să verifice dacă un număr de telefon este interceptat.

Fostul șef de serviciu secret le-a arătat judecătorilor că nu a dat curs cererii nașului său, pe motiv că această arie de activitate este una restrânsă și că exista riscul să se afle rapid că face verificări, lucru ce ar fi dus la amplificarea unor tensiuni între el și nașa sa, Marcela Sâmpetru.

Foștii procurori Marcel Sâmpetru și George Bălan, judecătoarea de la ICCJ Georgeta Barbălată, suspendată din funcție, și fostul șef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimiși în judecată, în aprilie 2013, pentru divulgarea unor informații nedestinate publicității, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranța națională.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror și consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.

George Bălan, procuror și membru al CSM la data comiterii faptelor, va fi judecat pentru două fapte de complicitate la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.

Mihai Vlad, șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informații nedestinate publicității, asociere pentru săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului.

Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la data comiterii faptelor, va fi judecată pentru favorizarea infractorului și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului.

Procurorii anticorupție au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada martie – iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru și George Bălan, „urmărind comiterea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității, au urmat un plan de acțiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilitățile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracțională pe care urmau să o desfășoare”.

Astfel, George Bălan și Marcel Sâmpetru, prin pozițiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM și consilier în acest for, precum și prin conexiunile la nivel politic, îi transmiteau lui Mihai Vlad solicitări privind obținerea de informații care nu sunt destinate publicității, în beneficiul lor sau al altor persoane, în special pentru a-și asigura apărarea în cazul unor eventuale anchete penale. Totodată, Sâmpetru și Bălan se asigurau de protecția lui Mihai Vlad, respectiv de menținerea acestuia în funcția de șef al SIPI Ilfov, „în interesul comun al asocierii”, au notat procurorii DNA, în documentul citat.

„Astfel, Sâmpetru Marcel avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea și securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaționarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcției, informațiile nedestinate publicității și de a le furniza celorlalți membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate”, au precizat procurorii, în rechizitoriu.

Anchetatorii îl acuză pe Sâmpetru că, în perioada martie – iunie 2012, i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle și să îi ofere o serie de informații nedestinate publicității, la care acesta avea acces în virtutea funcției. Astfel, în 16 martie 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat.

În 23 mai 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să-i furnizeze date și informații despre ministrul de atunci al Transporturilor, iar în aceeași zi ar fi primit de la fostul șef al SIPI Ilfov un plic cu informații nedestinate publicității, date pe care i le solicitase anterior, au mai arătat procurorii în documentul citat.

Totodată, în perioada mai – iunie 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului. În urma verificărilor pe care le-a făcut, Mihai Vlad i-a spus lui Sâmpetru că numele lui nu apare în lucrări sau solicitări de interceptări primite de SIPI Ilfov, potrivit procurorilor.

Procurorii îl acuză pe George Bălan că, în perioada martie – iunie 2012, când era membru al CSM, l-a încurajat și l-a sprijinit moral pe Mihai Vlad să le dea informații nedestinate publicității la care fostul șef al SIPI Ilfov avea acces, „prin întărirea și întreținerea hotărârii acestuia de a săvârși fapta, prin formarea convingerii existenței unei protecții, prin referiri la posibile relații la nivel înalt în lumea politică”.

Georgeta Barbălată este acuzată că în 10 iulie 2012 a aflat că procurorii DNA au solicitat instanței supreme autorizarea perchezițiilor la domiciliile lui Mihai Vlad, George Bălan și Marcel Sâmpetru, în dosarul în care cei trei erau cercetați penal. Judecătoarea l-a avertizat pe Mihai Vlad prin intermediul altei persoane că domiciliul său ar putea să fie percheziționat și că are probleme legate de Bălan, Sâmpetru și DNA, asigurându-i astfel timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală, au mai notat procurorii, în documentul citat.

De asemenea, judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată a dispus emiterea unor mandate de siguranță națională pe numele unor persoane, la solicitarea Serviciului Român de Informații (SRI), apoi i-ar fi divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, „acțiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranța statului”. Mihai Vlad a transmis apoi aceste date și numele persoanelor față de care s-au emis mandate de siguranță națională lui George Bălan și Marcel Sâmpetru, a mai arătat DNA.

Potrivit unor surse judiciare, judecătoarea Georgeta Barbălată i-ar fi spus ui Mihai Vlad despre faptul că în noiembrie 2011 a emis două mandate de interceptare, în cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului șef al Gărzii Financiare Ilfov Dragoș Rusu și al fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov Cristache Rădulescu.

Grupul format din Vlad Mihai, Marcel Sâmpetru, George Bălan și Marian Petrache obișnuia să se întâlnească într-un restaurant din București, unde rezerva un anumit separeu, majoritatea discuțiilor interceptate de procurori având loc în această locație, arătau procurorii în referatul de punere sub acuzare.

Potrivit referatului DNA, patronul restaurantului era anunțat atunci când se organizau întâlnirile și prelua telefoanele mobile ale celor prezenți, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuțiilor purtate.

În cadrul unei discuții interceptate, din 23 mai 2012, Marcel Sâmpetru ar fi afirmat că „pe mâna lui Silaghi e tot Ilfovul”, ceea ce în opinia anchetatorilor confirmă „interesele pe care le are în zonă”.

Marcel Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să-i furnizeze „date și informații” despre Ovidiu Silaghi, ministrul de atunci al Transporturilor, „care te poate vinde în minutul 1”, solicitare făcută întrucât urma să fie pus șef de cabinet al demnitarului Remus Șpan, persoană aflată în anturajul celor doi.

George Bălan și-a dat demisia din magistratură în noiembrie 2012. Președintele Traian Băsescu a semnat în 15 ianuarie decretul de eliberare din funcția de procuror a lui George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Și Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcție fiind publicat în 1 august 2012.

Secția pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcție a lui George Bălan, precum și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror la Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Comisarul șef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, unde va desfășura activități specifice care nu presupun accesul la informații clasificate, anunța DGIPI în 12 iulie 2012.

În 3 septembrie 2012, Georgeta Barbălată, judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost suspendată din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021