Fostul senator PNL Iosif Secășan, condamnat la închisoare cu suspendare

Fostul senator PNL Iosif Secășan, condamnat la închisoare cu suspendare
Publicat: 25/03/2015, 13:33

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Timișoara, instanță care a dispus și aplicarea unui termen de încercare pe o perioadă de trei ani în cazul fostului senator PNL.

„Obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă 90 de zile, la Primăria Reșița”, conform deciziei Curții de Apel Timișoara în cazul lui Secășan.

De asemenea, judecătorii au dispus ca fostului parlamentar să îi fie interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de cinci ani.

În același dosar a fost condamnat și medicul Sebastian Telbis, cel care a semnat decizia medicală în cazul pădurarului. El a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Magistrații au dispus că Sebastian Telbis nu poate exercita, ca medic, o funcție publică de conducere sau de execuție, în structurile instituțiilor publice de asigurări sociale/de sănătate ale Statului Român, precum și exercițiul dreptului de a presta alte servicii profesionale, sub orice formă, către structurile instituțiilor publice de asigurări sociale/de sănătate, pe o perioadă de cinci ani. Totuși, medicul poate lucra în domeniul privat.

Judecătorii au decis să îl condamne și pe pădurarul care a obținut, în mod ilegal, gradul de invaliditate. Astfel, Moza Iova a primit o pedeapsă tot de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Decizia în cazul lui Secășan, Telbis și Iova este definitivă.

Cei trei au fost trimiși în judecată în 18 aprilie 2014, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit rechizitoriului, la începutul anului 2014, Iova Moza, aflat în șomaj și cu șanse reduse de a mai găsi un loc de muncă, ca urmare a unor afecțiuni medicale de natură cardiacă, a hotărât să se pensioneze medical. Ulterior, Iova a luat legătura cu Iosif Secășan, care l-a îndrumat să-și completeze dosarul medical, urmând ca împreună să meargă la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis, șef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraș-Severin.

Imediat după completarea dosarului medical, Moza, având discuții și cu alte persoane care au mai trecut prin situația sa și știind că rezolvarea pensionării sale medicale „costă”, a împrumutat 1.000 de lei de la un vecin. În 21 februarie 2014, el a venit în Reșița, pentru a se întâlni cu Iosif Secășan. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluționarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului Sebastian Telbis, într-un plic, 200 de euro, arătau procurorii.

„Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei în valută, respectiv două bancnote de 50 euro și o bancnotă de 100 euro, pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie. Ulterior, cei doi s-au depasat, cu mașina personală a lui Iosif Secășan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, în timp ce Iova Moza aștepta afară, pe hol, Iosif Secășan l-a informat pe Sebastian Telbis că, la rugămintea unei terțe persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior, a fost invitat în cabinet și Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de vârsta lui Iova Moza, împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei ‘de la București întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală’ „, potrivit anchetatorilor.

Ulterior, Iova Moza a ieșit din cabinet, nu înainte de a lăsa pe biroul lui Telbis dosarul său medical, între ale cărui coperte era și plicul conținând cu 200 de euro.
După circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou chemat în biroul medicului, fiindu-i precizat că problema pensionării sale medicale „se rezolvă”, dar și că, în situația în care va fi chemat la București și se vor face verificări amănunțite, există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală.

„Între timp, în cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secășan, a verificat plicul conținând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru și, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său. După ce inculpatul Iosif Secășan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, rămânând singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiți de la Iova Moza”, mai arăta DNA.

Potrivit procurorilor, după câteva minute, Telbis a semnat și parafat decizia medicală asupra capacității de muncă și raportul de expertiză a capacității de muncă a lui Iova Moza, cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate.

Iosif Secășan și-a dat demisia din Senat în 8 aprilie 2014, arătând că este inculpat într-un dosar penal și că nu dorește să aducă prejudicii de imagine Senatului României și PNL.

Doctorul Sebastian Telbis mai este urmărit penal pentru fapte similare într-un alt dosar. El este acuzat de procurorii de la Parchetul de pe lângă instanța supremă că în perioada 3 februarie – 13 martie 2014, în calitate de medic în cadrul Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraș-Severin din cadrul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, a luat mită de la 187 de pacienți sume cuprinse între 50 de lei și 150 de euro. În schimbul banilor, a acordat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Gina Pistol revine pe micile ecrane. Ce emisiune va prezenta iubita lui Smiley după ce...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ce pedeapsă a primit femeia din România care a furat diamante de milioane de dolari...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Andreea Marin și iubitul, alături de Jennifer Lopez și Ben Affleck. Fanii sunt uluiți. FOTO
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Iese un nou vaccin, gata de experimentat pe oameni. Câţi bani primesc voluntarii
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...