FOTO | Cea mai scumpă colecție de artă vândută vreodată la o licitație valorează aproape un miliard de dolari. Colecția Macklowe a depășit recordul stabilit anterior de colecția Rockefeller

FOTO | Cea mai scumpă colecție de artă vândută vreodată la o licitație valorează aproape un miliard de dolari. Colecția Macklowe a depășit recordul stabilit anterior de colecția Rockefeller
Le Modčle de Marc Chagall prezentat de Sotheby's înaintea licitației din New York. Sursă foto: Profimedia
Publicat: 17/05/2022, 10:38

Celebra colecție Macklowe, subiectul unei lupte de divorț între un dezvoltator imobiliar din New York și fosta lui soție, a devenit luni cea mai scumpă colecție de artă vândută vreodată la licitație. Sotheby’s a vândut a doua sa ofertă de lucrări din colecție pentru 246,1 milioane de dolari, ceea ce a adus valoarea totală a grupului de picturi la 922,2 milioane de dolari, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie France24.

Aceasta depășește cei 835,1 milioane de dolari pentru care  s-a vândut în 2018 colecția Rockefeller.

Printre piesele de artă importante ale vânzării de luni seara s-au numărat „Untitled” al lui Mark Rothko, care a adus 48 de milioane de dolari și „Seestück” al lui Gerhard Richter, care a fost de 30,2 milioane de dolari.

Tablouri din colecția Macklow prezentate înainte de licitație. Sursă foto: Profimedia

„Self Portrait” al lui Andy Warhol s-a vândut cu 18,7 milioane de dolari, în timp ce „Untitled” al lui Willem de Kooning s-a vândut cu 17,8 milioane de dolari.

Sotheby’s a câștigat drepturile de a vinde lucrările Macklowe în septembrie. A vândut 35 de piese în noiembrie pentru 676,1 milioane de dolari, înainte de a vinde restul de 30 luni.

Ougo de Kazuo Shiraga, tablou din colecția Macklow vândut la licitația de la Sotheby’s New York. Sursă foto: Profimedia

Sotheby’s descrisese picturile drept „cea mai importantă colecție de artă modernă și contemporană care a apărut vreodată pe piață”.

În timpul procedurii de divorț, Harry Macklowe și fosta sa soție Linda nu au reușit să cadă de acord cu privire la cât valorează vasta colecție. Un judecător din New York a decis în 2018 că ar trebui să vândă toate cele 65 de lucrări și să împartă profiturile.

Tablouri din colecția Macklow, vândute la licitația de la Sotheby’s din New York. Sursă foto: Profimedia