FOTO. Gafă uriașă la Turda, de Ziua Eroilor. Autorităţile au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români

FOTO. Gafă uriașă la Turda, de Ziua Eroilor. Autorităţile au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români
FOTO. Gafă uriașă la Turda, de Ziua Eroilor. Autorităţile au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români. Foto: Moldovan Manuela Facebook
Publicat: 29/05/2020, 08:42
Actualizat: 06/04/2021, 22:24

De Ziua Eroilor, autoritățile au confundat cimitirele și, în loc să depună coroanele la monumentul soldaților români, le-au depus la mausoleul dedicat militarilor ruși.

Zeci de cadre militare au fost prezente la eveniment. Inclusiv un preot militar, care a vorbit despre eroii căzuți în luptă. Doar că toate aceste lucruri s-au făcut în fața monumentului dedicat soldaților sovietici, a relatat site-ul local de ştiri actualdecluj.ro.

Mai multe persoane prezente la eveniment au sesizat gafa făcută și le-au atras atenția soldaților că au confundat cimitirele.

La final, reprezentanții autorităților și ai armatei au mutat coroanele depuse la monumentul rușilor pe parcela destinată soldaților români.

Manuela Moldovan, coordonatoarea mai multor campanii care vizează conservarea și reabilitatea Cimitirului Eroilor Români, a anunțat că va face plângere la Ministerul Apărării Naționale.

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Să ne inspirăm din victoriile trecutului şi să ne lăsăm ghidaţi de raţiune, responsabilitate, altruism şi curaj

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj prilejul Zilei Eroilor, în care arată că, prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a ne servi patria.

„Această zi specială, în care celebrăm, deopotrivă, Ziua Eroilor şi Înălţarea Domnului, are o încărcătură puternică pentru poporul român. Cu acest prilej, aducem un omagiu martirilor neamului românesc, care şi-au dat viaţa pentru existenţa noastră. Eroii noştri rămân de-a lungul timpului adevărate simboluri ale abnegaţiei, curajului şi simţului datoriei. Prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a ne servi patria”, a transmis Klaus Iohannis.