FOTO+VIDEO. Mii de persoane au protestat în Capitală împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. „Roșia și Pungești, două inimi românești”

Publicat: 20/10/2013, 22:27
Actualizat: 06/05/2019, 18:08

Peste 2.000 de persoane au protestat duminică în Capitală împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, după ce s-au organizat cu ajutorul rețelei de socializare Facebook.

Acestea au mărșăluit pe ruta Piața Universității – Piața Unirii – Palatul Parlamentului – Calea 13 Septembrie – Bulevardul Națiunile Unite – Piața Constituției – Piața Unirii – Piața Universității.

Cei care au participat la miting au scandat, printre altele, „Uniți salvăm toată România/Uniți salvăm Roșia Montană”, „Roșia, Roșia vine revoluția”, „Roșia și Pungești, două inimi românești”, „Demisia, demisia”, Ce cerem noi e și pentru voi. Ieșiți din casă dacă vă pasă” și „Refuz, rezis gazelor de șist”.

Protestatarii au avut steaguri tricolore și pancarte cu mesaje precum „Nu aștepta, viața e în mâna ta „și „Vă cerem cultură și ne dați cianură”.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Manifestări similare au avut loc duminică la Cluj-Napoca și la Abrud.


UPDATE 22:11: În Piața Universității au mai rămas doar câțiva protestatari, în zona fântânilor.

UPDATE 21:42: Traficul a fost deblocat pe ambele sensuri ale Bulevardului Nicolae Bălceascu. Mulți dintre protestatari s-au retras în zona fântănilor de lângă Universitatea București.

UPDATE 21:40: În Piața Universității se scandează „Demisia, demisia” și „Jos Băsescu”.

UPDATE 21:28: Jandarmii îi împing pe protestatari spre trotuare. Cei care participă la acest eveniment strigă „Fără violență, fără violență”.

Traficul rutier a fost deblocat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu pe sensul de circulație dinspre Piața Universității spre Piața Romană.

UPDATE 21:22: Protestatarii au început să scandeze lozinci legate de unirea Basarabiei cu România. Jandarmii strâng rândurile.

UPDATE 21:20: În Piața Universității au mai rămas, la această oră, doar câteva sute de persoane care militează împotriva exploatării cu cianură a aurului de la Roșia Montană.

Se scandează „Demisia, demisia!” și „Uniți salvăm toată România”.

UPDATE 21:14: Deputatul Theodor Paleologu se află în Piața Universității.

UPDATE 21:08: Un protest împotriva proiectului minier de la Roșia Montană a fost organizat duminică și în Germania, la Berlin și la Hanovra.

FOTO: Vlad Petri/Facebook

FOTO: Uniți Salvăm/Facebook

UPDATE 20:59: Circa 1.000 de persoane se găsesc acum în Piața Universității, potrivit Mediafax.

Manifestanții sunt flancați de trei cordoane de jandarmi.

UPDATE 20:52: Protestatarii ocupă la această oră trotoarele din fața Teatrului Național și din fața Universității București, dar sunt așezați și pe Bulevardul Nicolae Bărcescu, unde traficul este blocat până la intersecția cu Strada Batiștei.

Numărul celor care au ieșit să militeze împotriva proiectului de la Roșia Montană a început să scadă.

UPDATE 20:46: Șoferii pot circula acum și dinspre Piața Unirii spre Piața Rosetti.

FOTO: Catalin Georgescu/Facebook

UPDATE 20:44: Traficul rutier a fost deblocat pe sensul de circulație de la Bulevardul Regina Elisabeta la Piața Unirii.

UPDATE 20:41: Jandarmii prezenți, la această oră, la protestul împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană sunt huiduiți de către protestatari care scandează, totodată, „Nu plecăm, nu plecăm”.

UPDATE 20:37: Protestatarii aflați chiar în zona rondului din Piața Universității au fost flancați de mașinile Jandarmeriei. Aceștia au început imediat să scandeze „România stat polițienesc”.

UPDATE 20:31: Protestatarii au ajuns la Piața Universității unde au fost întâmpinați de jandarmi. Traficul în intersecție este blocat complet.

UPDATE 20:20: Marșul continuă pe Bulevardul I. C. Brătianu. Traficul rutier este blocat pe un singur sens, între Piața Unirii și Piața Universității. Se scandează „Ce cerem noi e și pentru voi. Ieșiți din casă dacă vă pasă”.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 20:05: Coloana de protestatari a ajuns la Piața Unirii. Se scandează alternativ „Uniți salvăm toată România”, „Roșia și Pungești, două inimi românești” și „Refuz, rezis gazelor de șist”.

UPDATE 19:50: Protestatarii au plecat din fața Palatului Parlamentului. Acum se deplasează pe Bulevardul Unirii și au ca destinație Piața Universității, punctul de unde a început marșul din această duminică.

Traficul rutier este blocat pe un singur sens.

Ei agită în continuare pet-uri cu pietricele pentru a face zgomot.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Cei care participă la marș au pancarte cu mesaje precum „Martor la (in)dependența României” și „Vă cerem cultură, ne dați cianură. Domnule ministru, sunteți chiar sinistru”.

UPDATE 19:37: Cei care au ieșit duminică în stradă pentru a milita împotriva proiectului minier de la Roșia Montană au ajuns la această oră în Piața Constituției din Capitală.

UPDATE 19:30: Protestatarii se află acum în zona Parcului Izvor, pe Bulevardul Națiunile Unite colț cu Strada Bogdan Petriceicu Hașdeu. Ei scandează „Senatori, deputați luați valiza și plecați”.

UPDATE 19:02: Marșul continuă acum în zona hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel aflat pe Calea 13 Septembrie.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 18:51: Persoanele prezente duminică la protestul din Capitală îi invită pe protestatarii de la Pungești și din alte orașe ale României să li se alăture în ziua votului pentru a bloca toate străzile din jurul Palatului Parlamentului.

Se scandează „Solidaritate!”.

FOTO: Facebook/Catalin Georgescu

UPDATE 18:45: Protestatarii s-au oprit în zona Academiei Române. Ei aplaudă și scandează „Academia salvează România”.

Se va înconjura Casa Poporului mergând pe Calea 13 Septembrie și apoi pe Strada Izvor.

FOTO: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage

UPDATE 18:35: Proteste similare au loc și în alte orașe din țară. La Cluj-Napoca, peste o mie de persoane militează împotriva proiectului minier de la Roșia Montană scandând „Nu cedăm, nu capitulăm”, „Uniți salvăm Roșia Montană” și „Pungești – Roșia, vine revoluția”. Ei au venit, de asemenea, la marș cu pancarte pe care apăreau mesaje precum „Române, acum ori niciodată, croiește-ți altă soartă” sau „Barbu, mercenarul Goldului împotriva patrimoniului”.

FOTO: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage – Cluj-Napoca

Câteva sute de persoane participă la Abrud la două proteste privind proiectul minier de la Roșia Montană. Protestatarii sunt împărțiți în două tabere: susținători ai exploatării miniere și opozanți ai acesteia, potrivit Mediafax.

Jandarmii au fost nevoiți să intervină pentru ca cele două tabere să nu se întâlnească.

FOTO: Mircea Rosca/Mediafax Foto – Abrud

Se scandează „Uniți salvăm Roșia Montană/ Uniți salvăm Munții Apuseni”, „Afară, afară cu RMGC din țară” și „Nu corporația face legislația”.

UPDATE 18:33: La acest eveniment participă și câțiva zeci de bicicliști.

UPDATE 18:30: Numărul protestatarilor este în creștere. Peste 2.000 de persoane participă acum la marș, potrivit Mediafax.

Se scanează „Ponta nu uita, noi îți tragem linia” și „Demisia, demisia”.

FOTO: Facebook/Uniți Salvăm

UPDATE 18:26: În aceste momente, participanții la marșul împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană au ajuns în fața Palatului Parlamentului.

UPDATE 18:18: Numărul protestatarilor crește. Acum ei se deplasează pe Bulevardul Unirii către Casa Poporului.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 18:10: Cele aproximativ 500 de persoane care au ieșit duminică în stradă pentru a milita împotriva proiectului minier de la Roșia Montană au ajuns în zona Piața Unirii.

Se scandează „Uniți salvăm toată România”, „Roșia, Roșia, vine revoluția” și „Uniți salvăm Roșia Montană”.

UPDATE 17:57: Protestatarii se deplasează pe Bulevardul I. C. Brătianu spre Piața Unirii. Traficul rutier este blocat pe un singur sens.

FOTO: imgur

UPDATE 17:52: Până în momentul de față, jandarmii nu au ajuns în zonă.

UPDATE 17:50: La această oră, aproximativ 500 de persoane sunt prezente la protestul împotriva proiectului de la Roșia Montană.

UPDATE 17:43: Traficul rutier este blocat pe Bulevardul Regina Elisebata, între Universitate și Strada Academiei.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 17:40: Se scandează „Uniți salvăm toată România”. Cei care au ieșit în stradă pentru a milita împotriva proiectului minier Roșia Montană au cu ei steaguri tricolore și bannere cu mesaje precum „Nu aștepta, viața e în mâna ta „și „Vă cerem cultură și ne dați cianură”.

UPDATE 17:37: Traseul de pe care se va desfășura marșul împotriva exploatării cu cianură a aurului de la Roșia Montană ar putea fi modificat. Protestatarii au pornit pe Bulevardul Regina Elisabeta. Ei se regrupează în aceste clipe în zona statuilor aflate vis-a-vis de Universitatea București.

UPDATE 17:35: Protestatarii părăsesc Piața Universității.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Câteva sute de persoane s-au adunat, încă de la ora 16:00, în Piața Universității din București și urmează să mărșăluiască în această seară împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestatarii s-au organizat prin intermediul rețelei de socializare Facebook și urmează să se deplaseze pe o distanță de mai bine de 4 kilometri, pe ruta Piața Universității – Piața Unirii – Piața Constituției – Strada Izvor – Senat.

Premierul Victor Ponta declarat, sâmbătă, că , împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe și cu șefii Jandarmeriei, a luat decizia să se intervină în cazul în care protestele devin violente.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

„Atâta timp cât protestele sunt pașnice, cât nu încalcă drepturi fundamentale, nu blochează drumuri naționale, nu intră pe proprietăți private, evident că-mi doresc foarte mult ca să nu existe niciun fel de reacție exagerată a forțelor de ordine și nici n-a fost. E o lună de când în fiecare duminică sunt manifestări și niciodată nu s-a întâmplat nimic. Deci provocări au fost. În momentul în care folosești violența, agresezi forțele de ordine, când blochezi un oraș sau o țară, atunci sigur vom interveni”, a spus Ponta.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Mitinguri similare împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană s-au desfășurat în ultimele zile și în orașul Câmpeni din județul Alba. Sâmbătă, acolo au protestat aproximativ 2.000 de persoane.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...