FOTOREPORTAJ. Noi proteste față de proiectul Roșia Montană. Piața Universității a dat testul ploii. În jur de 5.000 de oameni au mărșăluit prin Capitală

Publicat: 30/09/2013, 11:24
Actualizat: 09/10/2013, 12:51

Aproape 5.000 de manifestanți au protestat în București față de proiectul Roșia Montană și de exploatarea gazelor de șist. Manifestanții și-au dat întâlnire duminică după-amiază în zona stației de metrou Titan din Capitală, de unde au pornit în marș spre Piața Universității, traseul fiind Metrou Parc Titan – Bd. Nicolae Grigorescu – Bd. Camil Ressu – Dristor – Bd. Mihai Bravu – Str. Dristorului – Str. Delea Nouă – Calea Călărași – Bd. Corneliu Coposu – Bd. Ion C. Brătianu – Piața Universității. (8.1 km).

Este a cincea duminică în care oamenii care nu sunt de acord cu începerea exploatării de la Roșia Montană protestează în București și în mai multe orașe din țară.

Spre deosebire de marșurile zguduitoare din duminicile trecute, mulțimea anti-cianură la Roșia Montană a semănat de data aceasta cu o mașinărie cu bateriile terminate pe jumătate, ale cărei melodii și versuri sunau la relanti, parcă în reluare. Oamenii au îndurat ploaia și frigul pătrunzător, însă mesajele lor erau amestecate și fără vlagă. Gaze de șist, minerit cu cianuri, ba chiar și câteva bannere în cinstea maidanezilor, toate ofurile zilei și-au găsit loc în marșul pentru Roșia Montană.

În jurul orei 16.00, aproximativ 100 de persoane s-au strâns la stația de metrou Titan, iar la ora 18.00 au plecat în marș către Piața Universității. În apropiere de Dristor, mulțimea se mărise considerabil, la aproximativ 1.500 de persoane, după aprecierile jandarmilor. La ora 20.45, coloana intra în Piața Universității, cu aproximativ 5.000 de oameni, conform unor jandarmi. Lumea a s-a răsfirat rapid, cei mai mulți plecând de la manifestație, astfel că în rondul de la Universitate au rămas în jur de 1.000 de persoane care au pierdut din forțe până în jurul orei 23.00, când protestul a luat sfârșit.

Ca și în alte dăți, mulțimea nu a strigat nicio lozincă politică și nu a găsit niciun responsabil pentru situația proiectului Roșia Montană. O singură dată s-a strigat, la modul impersonal, Demisia. Vreo 5 rockeri cu pletele șiroind au încercat de câteva ori ceva mai radical: „Jos Băsescu!”. Când au văzut că nimeni nu se prinde în horă, au lărgit gama: „Jos Băsescu, Ponta și-Antonescu!”. S-au lăsat păgubași, când nici această atotcuprinzătoare stigmă nu a înduplecat pe nimeni în jur.

Revendicările „oficiale” ale protestului s-au aflat doar pe flyere, care au fost împărțite conștiincios privitorilor de pe margine, fie din curțile sărăcăcioase de pe Calea Călărașilor, fie la scări de bloc de la Dristor.

Pe drum spre Universitate, s-au găsit și câțiva amatori de șaorma la Dristor, însă coloana nu și-a pierdut echilibrul. Nu același lucru se poate spune despre lozincile strigate, care uneori se încălecau: ba atacau gazele de șist, ba salvau uniți.

În ploaia grea, la Universitate, s-a înființat brusc un cor de bărbați la vreo 50 de ani, care au cântat cu voci profesioniste melodii patriotice, cu iz strămoșesc și naíonalist ortodox, precum „Sus inima, români!”. Replica nu s-a lăsat așteptată, un tânăr dând drumul la portavoce celebrului cover al lui Guess Who, „Noi în anul 2000”, chiar în coasta patrioților.

Așa cum promiseseră pe Facebook, câțiva protestatari au încercat să umple asfaltul din rondul de la Universitate cu mesaje scrise cu creta. Desenele au rezistat, pentru câteva zeci de minute, sub insistențele ploii: „Revoluția începe cu noi” sau „Nu cedați Roșia Montană”.

În urma lor și sub privirile plictisite și nerăbdătoare ale jandarmilor, au mai rămas doar câteva nuclee dure: „Dacii n-au murit, tocmai i-ați trezit”, susținut de un rocker cu geacă de piele și doi șoricei de bibliotecă, precum și gândirea pozitivă a Pieței, susținută mai mult de jandarmi decât de doi puștani murați până la piele: „Fie ploaie fie vânt, nu ne pierdem din avânt”.

Fotografii Gândul.

Gândul a transmis LIVE TEXT ce se întâmplă în Piața Universității.

UPDATE 23.00 Protestul s-a încheiat, iar circulația în zona Universității s-a reluat.FOTO

UPDATE 22.18 Circulația a fost reluată pe sensurile Unirii-Romană și Kogălniceanu-Rosetti ale bulevardelor Magheru, respectiv Regina Elisabeta. Câteva zeci de persoane au rămas să protesteze față de proiectul Roșia Montană, în Piața Universității din Capitală.

UPDATE 21.49 Aproximativ 200 de manifestanți au rămas în Piața Universității, blocând rondul.

UPDATE 20.49 În Piața Universității au ajuns în jur de 5.000 de manifestanți, unii dintre ei protestând și scandând lozinci împotriva gazelor de șist. Un cor adhoc, format din bărbați de vreo 50 de ani, cântă în cerc Sus inima, români și alte cântece patriotice.

Piața este blocată, dar mulțimea pare dezorientată și nu mai scandează coerent. Mulți dintre cei strânși se îndreaptă spre metrou.

Din cauza protestului, traficul este blocat parțial în rondul de la Universitate, unde se poate circula, la ora transmiterii acestei știri, doar dinspre Unirii spre Piața Rosetti.

UPDATE 20.19 Numărul persoanelor care protestează în Capitală, duminică seară, față de proiectul minier de la Roșia Montană a crescut la peste 2.000 în jurul orei 20.15, când coloana de manifestanți aflată în marș spre Piața Universității a ajuns în zona Unirii.

Protestatarii scandează „Uniți, salvăm Roșia Montană!” și „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”, fac zgomot cu deja tradiționalele peturi cu pietricele și afișează bannere cu mesaje printre care „Natura-i viață, cianura-i moarte” și „14 ani de rezistență arată că se poate. Continuăm împreună și câștigăm”.

Mesajul unui alt banner este în ton cu vremea de duminică seară din Capitală: „Fie ploaie, fie vânt, nu ne pierdem din avânt”.

Coloana de manifestanți este încadrată de jandarmi și polițiști de la rutieră, care întrerup temporar circulația pe porțiunea de drum în care se află manifestanții.

UPDATE 19.05 Potrivit Jandarmeriei Române 1500 de protestatari anti-Roșia Montana se află în coloană în apropiere de punctul de întâlnire de la Dristor. Manifestanții scandează lozinci, dar nu cu entuziasmul pe care l-au manifestat la precedentul miting. De-a lungul traseului sunt așteptați de alte grupuri de oameni care se alătură coloanei.

Sursa Foto: cont de Facebook Catalin Georgescu

La 18:30 s-au strâns la Metrou Nicolae Grigorescu, la ora 19:15 e întâlnirea la Dristor, iar la 19:30 la rondul care intersectează Șos. Mihai Bravu cu Baba Novac.
Protestatariii vor ca la ora 20.00 să ajungă pe Calea Călărași și pe la 20.45 la Piața Unirii. Toată lumea se va strânge la ora 21.00 în Piața Universității.

Sâmbătă, aproximativ 30 de oameni au împărțit flyere cu revedicările lor călătorilor de la metrou.

Sursa Foto: Cont de Facebook RosiaMontanainUNESCOWorldHeritage// Daniel Vrăbioiu

Sursa Foto: Cont de Facebook RosiaMontanainUNESCOWorldHeritage// Daniel Vrăbioiu

Sursa Foto: Cont de Facebook RosiaMontanainUNESCOWorldHeritage// Daniel Vrăbioiu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață