Frații Mararu, reținuți pentru instigare la tentativă de omor calificat

Frații Mararu, reținuți pentru instigare la tentativă de omor calificat
Publicat: 12/02/2013, 19:32
Actualizat: 03/09/2019, 03:37

Frații Bogdan și Răzvan Mararu au fost reținuți, marți seară, pentru instigare la tentativă de omor calificat, după ce anchetatorii au stabilit că aceștia l-au plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, pentru a se răzbuna.

Într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Poliția Capitalei se arată că, în toamna lui 2012, cei doi l-au instigat și i-au acordat sprijin inculpatului Proca Vitalie, pentru a-l ucide pe M. I. D. (Ioan Dumitru Mironescu – n.r.).

Astfel, arată anchetatorii, Proca l-au urmărit pe I. M. N. R., pe care l-a confundat cu adevărata persoană vizată (Mironescu), iar în seara zilei de 26 noiembrie 2012, dintr-un autoturism, au tras asupra acesteia mai multe focuri de armă cu două arme cu potențial letal.

Potrivit sursei citate, frații Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe M. I. D., ca act de răzbunare împotriva acestuia, i-au procurat și remis lui Proca autoturismul marca Audi A6 folosit la comiterea faptei și i-au plătit acestuia o sumă de bani, în vederea săvârșirii infracțiunii.

Totodată, arată anchetatorii, frații Mararu i-au oferit lui Proca elementele necesare pentru identificarea victimei și, prin intermediari, au ținut permanent contactul cu acesta, înainte și după comiterea faptei.

Bogdan și Răzvan Mararu vor fi prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările în acest caz au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitaleicu sprijinul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații (SRI).

Frații Mararu au fost aduși, marți după-amiază, la Poliția Capitalei, unde au fost audiați în legătură cu atacul armat din cartierul Vitan și posibila legătură a acestuia cu atentatul din Piatra Neamț.

Alături de frații Mararu, anchetatorii au audiat și doi apropiați ai acestora.

La sediul Poliției Capitalei au fost aduse, de asemenea, arme, calculatoare și alte bunuri ridicate în urma perchezițiilor.

Perchezițiile au fost făcute de procurorii criminaliști de la Parchetul Tribunalului București și ofițeri de la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, în cauza privind atacul armat produs în 26 noiembrie 2012 de cetățeanul moldovean Vitalie Proca, aflat în prezent în arest în Federația Rusă.

Tot marți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut percheziții în București la locuința lui Ioan Dumitru Mironescu, cercetat pentru că ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu, existând posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamț să aibă la bază atacul armat din Vitan, iar tânărul împușcat de Proca să fi fost confundat cu Mironescu.

Ioan Dumitru Mironescu urma să fie audiat și el, la sediul DIICOT Neamț.

Procurorii au luat în calcul posibilitatea ca persoana vizată de atacul din 26 noiembrie 2012 să fi fost Ioan Dumitru Mironescu, iar tânărul împușcat să fi fost confundat cu acesta, întrucât locuiesc în același cartier, conduc același tip de mașină, de culoare neagră, au aceeași combinație a literelor la numărul de înmatriculare și ambii sunt practicanți ai sporturilor de contact.

„În fapt, ca variantă de anchetă, procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de faptul că atât partea vătămată I. M. cât și învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc același tip de autoturism, având aceeași combinație literală a numărului de înmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagră, înmatriculat cu terminația MIR și au același gen de preocupări – practicanți ai sporturilor de contact”, a precizat DIICOT.

În acest context, urmează să se aprecieze cu privire la reunirea celor două cauze, „în scopul conturării unei imagini complete a situației de fapt, precum și pentru a se acționa în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracționale coordonate de către Ioan Dumitru Mironescu și Bogdan Mararu pe raza municipiului Piatra Neamț”, a mai arătat DIICOT.

Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morțun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împușcat în cap și în piept, cu un automat Kalașnikov și un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale.

Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliției din Rusia, Italia, Moldova și Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea șeful Poliției Române, Petre Tobă.

Parchetul Tribunalului București a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale față de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca „a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. – care își parca autoturismul în parcarea de reședință -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism și, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcția victimei”.

La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului București a solicitat instanței de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum și să emită un mandat european de arestare și un mandat de urmărire internațională, propunerea fiind admisă în aceeași zi.

Șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, Radu Gavriș, a declarat marți că, până în prezent, cetățeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul București, nu a fost audiat.

Gavriș a precizat că au fost trimise documentele în vederea extrădării lui Proca, însă se ia în calcul ca polițiștii și procurorii din România să se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe acesta.

Vitalie Proca este acuzat și de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunțov, pe care acesta l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Cinci persoane sunt cercetate în arest pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuș, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru și Emil Cristofor sunt acuzați de omor calificat, distrugere și acte de terorism, după ce au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamț.

Daniel Pădurariu a planificat asasinarea lui Bogdan Mararu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia acestuia, și l-a pus pe Cosmin Irinel Lăcătuș să găsească două persoane care, pentru 7.000 de euro, să monteze dispozitivul exploziv, acestea cerând 15.000 de euro dacă Mararu moare, arăta instanța Curții de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău și SCCO Neamț, au prins în 11 ianuarie în flagrant delict trei membri ai grupului infracțional care au amplasat dispozitivul exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu. Mașina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanță de un metru și jumătate de blocul în care locuiește Bogdan Mararu, aflat pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamț, într-o zonă unde se află și sediul Direcției de Finanțe, Spitalul Județean, două biserici și o bancă.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, spunea atunci că suspecții erau monitorizați de SRI și DIICOT încă din luna decembrie 2012, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub mașina de la Piatra Neamț „un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”.

Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiță Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiță Mararu, lider al lumii interlope nemțene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamț, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea șefului Poliției Române Petre Tobă și a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai