Fumătorii, revoltați de legea care va intra în vigoare de joi: ”Nu sunt ciumat, nu trebuie să mă arunci în stradă”

Publicat: 16/03/2016, 11:52

Legea antifumat intră în vigoare de pe 17 martie, mai exact de miercuri, la miezul nopții. Noaptea de marți este ultima în care fumătorii își mai pot aprinde o țigară în bar sau în club. De altfel, patronii de cluburi din Centrul Vechi organizează marți seara evenimente de tip „ultima țigară”, un adio adus libertății de a fuma în spații publice închise. Patronii de cluburi nu sunt deloc mulțumiți de situație, unii dintre ei se așteaptă ca afacerea lor să aibă de suferit. Spre exemplu, Mugur Mihăescu, actor și proprietar de club în Centrul Vechi, spune că legea antifumat discriminează fumătorii.

„Categoric se face discriminare, ne așteptăm să ne scadă numărul de clienți. Trebuie să fie loc pentru toată lumea, nu sunt un ciumat dacă sunt fumător, nu trebuie să mă arunci în stradă. Sunt curios cum se va aplica legea asta europeană la țară. Ca fapt divers, am fost în Bremen acum două zile, se fuma în toate bodegile, cu legile lor cu tot”, a spus cu o notă de supărare în voce, patronul de club. De altfel, el se așteaptă ca legea să fie amendată pe viitor, pentru a fi ceva mai permisivă, și nu este singurul. Expertul în turism Traian Bădulescu, managing partner la Innovation Travel, spune, de asemenea, că se așteaptă la o ameliorare a legii, considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa în acest sens. El spune că efectele aplicării legii pot fi de două feluri.

În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, acesta spune că vom vedea și mai multe terase întinse pe spații și mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spațiu deschis. În al doilea rând, va scădea consumul de tutun. „Cred că terasele vor fi asaltate și vom fuma mai puțin, nu vom mai aprinde țigară după țigară când ieșim în oraș. De asemenea, mă aștept ca, pe termen lung, să vedem că tot mai puțini tineri se apucă de fumat”, a spus expertul. El se așteaptă ca în funcție de efectele pe care le vom vedea, legea să mai fie modificată pe viitor. O soluție pentru fumători, mai spune Bădulescu, ar putea fi cluburile private.

Deputatul Aurelia Cristea, cea care a inițiat legea antifumat, spune însă că nu există nicio modalitate de ocolire. Practic, legea se aplică peste tot unde este spațiu public închis, adică delimitat prin doi pereți. Chiar dacă este vorba de un club privat, numai simplul fapt că sunt angajați care lucrează acolo înseamnă că acel club este loc de muncă pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis în spațiul închis considerat a fi loc de muncă.

„Legea intră în vigoare de pe 17 martie, miezul nopții. Mă aștept să se respecte prevederile, iar în ceea ce privește cluburile private, este interzis fumatul dacă este loc de muncă pentru cineva. Primează dreptul la sănătate. În ceea ce privește discriminarea, a fost o sesizare la Curtea Constituțională în acest sens, iar Curtea a hotărât că nu e vorba de discriminare”, a explicat Cristea. Ea a mai spus că peste un an se vor analiza efectele pentru a vedea dacă a scăzut consumul de tutun și s-a înregistrat o calitate a vieții mai bună, în societate.

Mai departe, rămâne de văzut cum se vor adapta românii la noile reguli. Cel mai probabil autoritățile vor fi stricte, cel puțin în primă fază, cu aplicarea acestei legi, mai apreciază experții.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Directorul Corporate Affairs de la JTI, Gilda Lazăr a explicat pentru MEDIAFAX că „bazându-ne pe expeirența țărilor unde deja s-a implemnetata legea antifumat, incidența fumatului nu a scăzut”.

Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.

Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere.

Săvârșirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația